Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, döner sermaye dağıtımının adil olması ve tüm çalışanların emeklerinin karşılığını alabileceği bir sistem üzerinde yeni düzenleme yapılması gerektiğini bildirdi.

Taşkın,  açıklamasında, sağlık teşkilatlarında çalışanların sesinin duyulmasını istiediklerini belirterek, mevcut döner sermaye dağıtım sisteminin adil olmadığını, bunun da iş barışını bozarak çalışanları mağdur ettiğini aktardı.

Döner Sermaye dağıtımında hastanelerin yeterince faydalanamadığını savunan Taşkın, Dağıtımda farklı kriterler uygulanmakta ve aynı birimde aynı işi yapan sağlık çalışanları farklı ücret almaktadır. Bilindiği gibi üniversite hastaneleri borcu gerekçe göstererek dağıtım yapmamakta veya yetersiz yapmaktadır. Hâlbuki personele dağıtılması gereken döner sermayenin dikkate alınarak borçlanmanın bu ölçüde yapılması gerekir. Personelin mağdur edilmemesi gerekir. Hastane idareleri hizmetin aksamadan yapılabilmesi için dışarıdan alacağı mal ve hizmetler ile personele dağıtılması gereken döner sermaye paylarının plan ve bütçesini yaparak hareket etmelidir. Ancak görüyoruz ki, hastane idareleri işletmecilikten anlamayan idarecilerin elinde makam sevdasına dönüşmüş, personel mağdur edilmiştir dedi.

Döner Sermaye dağıtımlarının usul ve esaslarını belirleyen yönetmelik hazırlandığını ve bu yönetmelik gereğince yataklı tedavi kurumlarında Döner Sermaye Komisyonları oluşturulduğuna dikkat çeken Taşkın, ancak yönetmelikte yapılan bir düzenleme ile Döner Sermaye Komisyonlarının işlevsiz hale getirildiğini ve döner sermaye dağıtımlarının Genel Sekreterlerin takdirine bırakıldığını kaydetti.

Yapılan bu düzenleme ile alt kadrolarda çalışanların Genel Sekreterin inisiyatifine bırakıldığını belirten Taşkın, Döner Sermaye dağıtımlarındaki adaletsizliğe göz yuman yetkili sendikayı da eleştirdi.

Sağlık teşkilatlarında çalışanlar arasındaki döner sermayeden yapılan dağıtımların adil ve hakkaniyetli bir şekilde yapılması amacıyla yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini vurgulayan Taşkın, şöyle konuştu:

Döner Sermaye dağıtımlarının usul ve esaslarını belirleyen yönetmeliğin sık sık değiştirilmesini istemiyoruz. Bütün çalışanları memnun edecek, hiçbir şeklide adaletsizliğe yol açmayacak bir düzenlemeyi destekleriz. Bakanlığın bu konuda sesimizi işitmesini istiyoruz. Anadolu Sağlık Sen olarak bugüne kadar görevde yükselme ve unvan değişikliği ile boş kadroların doldurulmasını isteyerek bu konudaki görüşlerimizi kamuoyu ile paylaştık. Bu konuda gerekli hassasiyet gösterilmeli ve boş kadrolar bir an önce doldurulmalıdır. Tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde yıpranma payı verilmelidir. Nöbete dayalı yıpranma payına karşıyız. Bu konuda ayrım yapılmamalı ve en alt kademeden en üst kademeye kadar herkesi kapsayacak şekilde bir düzenleme yapılmalıdır. Sağlık çalışanlarının yoğun çalıştığını ve aşırı yıprandığını söylemiştik. Personel yetersizliği nedeniyle izin kullanımında kısıtlamalara gidiliyor. Bu nedenle yeni personel alınarak sağlık çalışanları üzerindeki yoğun iş yükünün hafifletilmesi gerekiyor. Bu konuda Bakanlığın yaptığı açıklamaları dikkatle takip ediyoruz. Yeni personel alınmasını destekliyoruz. Sağlık teşkilatlarında kadro bekleyen taşeron ve 4/C’li çalışanlarla ilgili beklentiler devam ediyor. Bu konuda verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Özellikle 4/B’li çalışanlar, vekil ebe ve hemşireler ile kamu dışı aile sağlığı çalışanlarının kadro beklentileri olduğunu belirtmek istiyorum. Bu beklentinin karşılanmasını istiyoruz. Daha önce de 112 çalışanlarının yemek yardımı sıkıntısının giderilmesi gerektiğini belirtmiştik. Bir yönetmelikle bu sıkıntı giderilmiş olmakla birlikte, bazı yerlerde hâlâ devam ettiğini biliyoruz. Bu sıkıntının tamamen giderilmesi için kapsayıcı bir düzenleme bekliyoruz

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber