Adıyaman Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Ramazan etkinlikleri çerçevesinde, Demokrasi Parkı’nda “İnsanların Yaratılış Maksadı” konulu konferans verildi.

Belediye’nin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile İl Müftülüğü’nün ortaklaşa düzenledikleri konferansa Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Mütevelli Heyeti 2. Başkanı Mazhar Bilgin konuşmacı olarak katıldı. Programa Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü, Ak Parti İl Başkanı İ. Halil Fırat, 20. Dönem Adıyaman Milletvekili Ahmet Doğan, Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Ayla Pektaş, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Durmuş, Belediye Meclis Üyeleri ile çok sayıda vatandaş iştirak etti.
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, konferans öncesinde Mehmet Kandemir ile Seydi Sancar tarafından mini bir ilahi sunumu yapıldı. Akabinde TDV Mütevelli Heyeti 2. Başkanı Mazhar Bilgin konferansına başladı. İnsanların yaratılış maksadına açıklık getiren Bilgin, şu bilgileri aktardı:
“Eğer siz insan olarak Cenab-ı Allah’ın büyüklüğünü, ulûhiyetini, hâkimiyetini, kudretini tanırsanız onun karşısında kendi zafiyetinizin farkına varırsanız, o zaman günde 5 vakit günde 5 defa huzuruna çıkar kulluğunuzu ifade etmiş olursunuz. Allah’a karşı olan ahlaki görevlerimiz birinci görevlerimizdir. Buna İslam Âlimleri ahlaki görevler diyorlar. Yani ibadet Ahlaki görevlerdir. Öyleyse ibadetsizlik Cenab-ı Allah’a karşı çıkmaktır. ‘İman ahlaki bir görevdir. Onu tanımak ahlaki bir görevdir’ diyor İslam Âlimleri. Allah’a karşı görevlerimiz bunlar. İbadet onun sınırlarının, onun hudutlarının farkına varmaktır. İkinci görevimiz ise Hz. Muhammed (S.A.V.)’e karşı olan ahlaki görevlerimizdir. Nedir onlar; Hz. Muhammed (S.A.V.)’i tanımak, sünnetini ihya ederek yaşamaktır.
Ahlaki görevlerimizin içerisinde Allah’a karşı görevlerimiz onu tanımak, ona ibadet etmek, ona itaatte bulunmak, onun emirlerini yerine getirmek, Peygamber Efendimizin (S.A.V.)’in sünnetlerini ihya etmektir. Çünkü o ahlakı, İslam ahlakını, Kur’an ahlakını bize aktaran Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’dir.
            Üçüncü görevimiz anne babaya karşı saygı, sevgi ve iyi davranmadır. Dördüncü görevimiz ise yetimlere karşı ahlaki görevlerimizdir. Bir yetimin başını okşayan kişi hem Cenab-ı Allah’ı memnun etmiş olur, iyilerden yazılmış olur, hem de amelleri salih olur, işleri rast gider.
            Kişinin bütün insanlara karşı ahlaki görevleri vardır. Şahsımıza karşı ahlaki görevlerin başlarında da Cenab-ı Allah’ın yarattığı o güzel fıtratı, o temiz fıtratı muhafaza etmek, yalandan, zinadan, kumardan, içkiden, gıybetten, her türlü kötülükten kendini muhafaza ederek Cenab-ı Allah’ın yarattığı şekliyle, temizliğiyle, nezaketiyle onu muhafaza etmektir. Şahsımıza karşı ahlaki görevlerimizi Hz. Muhammed (S.A.V.)’in sünnetini ihya ederek muhafaza ediliriz.”
            Konferansın sona ermesiyle birlikte sahneye çıkan Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, TDV Mütevelli Heyeti 2. Başkanı Mazhar Bilgin’i tebrik ederek, kendisine bir buket çiçek takdim etti. Ayrıca Adıyaman yöresine ait el dokumalı halı seccade hediye etti.
Editör: Adıyaman Haber