Öncelikle Başbakanımıza ilimize ilimize gelerek hizmete açılacak tesislerin resmi açılışını yapacakları için teşekkür ediyorum.

Bilindiği üzere Adıyaman ilimiz Yerel ve Genel Seçimlerde haklıyı, haksızı, hizmet edenle hizmet etmeyeni biribirinden ayırmış gerek Belediye seçimlerinde, gerekse de Milletvekili seçimlerinde Türkiye sıralamasında yerini almıştır.
5084 sayılı yasanın son bulmasıyla beraber Adıyaman OSB’de son aylarda kapanan tesisler ile birlikte toplam 14 tesis kapanmış, bunların 9 tanesi ise bu yıl kapanmıştır. Şu an Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren firmaların sayısı ise: Giyim Eşyaları İmalatında 23, Tekstil Ürünleri İmalatında 10, Gıda sektöründe 11, Kauçuk ve Plastik ürünleri imalatında 7, Temel eczacılık ürünleri imalatında 2, Mobilya üretimi imalatında 7, Ağaç ürünleri imalatında 1 ve diğer sektörlerde ise 15 tesis olmak üzere 76 tesis faaliyet göstermektedir.
Kalkınmak ve gelişmek için potansiyeli oldukça yüksek olan Adıyaman’ımızdaki istihdama yönelik nitelikli, bilgi ve eğitimli insan gücünü ortaya koyacak ve bu ihtiyaca temel teşkil edecek genç işsiz nüfusa istihdam kapılarının açılması için İlimiz; kendisine komşu olan ve özellikle sanayi alanında önemli atılımlarda bulunan Gaziantep başta olmak üzere büyükşehir olan Şanlıurfa, Malatya, Kahramanmaraş ve Diyarbakır illeri arasında bir köprü konumunda olduğu halde en az gelişen il konumundadır.
İlimizde yeni yatırımların yapılması, istihdam sorununun acilen giderilmesi, işsizlik oranının düşürülmesi, yöre ve ülke ekonomisine katkıda bulunulması için Tevsi OSB alanlarının ivedi olarak kamulaştırılıp, altyapı şebekesinin de tamamlanarak faaliyete geçirilmesi gerekmektedir.
Devletin sanayici ve yatırımcılara tanıdığı mevcut teşvikler dışında Hükümetimizin açıkladığı yeni teşvik paketi için Adıyaman’ın 5. Bölgede yer alması, bununla birlikte OSB’lerde yapılacak olan yatırımların ise 6. Bölge teşvik imkânlarından faydalanacak olması az da olsa artı avantajlar getirdiğinden, İlimizde yatırım yapacak olan sanayicilerin azami yararlanmaları amacıyla, Adıyaman-Merkez OSB’ye ilave edilecek olan bölgede yatırım yapmak isteyen ve her geçen talep sayısı artanmüteşebbislere yeni parseller üretilmesi için çok ivedi olarak hareket edilmesi gerekmektedir.
Bölgemizde sanayicinin en önemli sorunu rekabet şartlarının ağırlaşması ve her geçen gün ağırlaşan rekabet şartlarında firmalarımızın kapanmak zorunda olmasıdır.
Devletin sanayici ve yatırımcılara tanıdığı mevcut teşvikler dışında Hükümetimizin açıkladığı Adıyaman’ın 5. Bölgede yer alması komşu ilin ise 6. Bölgede yer alması nedeniyle dışarıdan gelen yatırımcıların tercihlerini 6. bölgedeki bu bölgeler arasındaki aşırı teşvik farkından dolayı tercihlerini komşu ilde kullanmaktadırlar. İlimizde özellikle emek yoğun olan konfeksiyon ve giyim sanayisi yoğun işçilikten dolayı bu illere kaymıştır. Birçoğu da kapanmıştır.
5084 sayılı teşvik yasasının da sona ermesi ilimizi büyük ölçüde etkileyerek zor durumda bırakmıştır. 5 ile 6. bölge arasındaki dengesizliği gidermek için OSB’lerde yapılan yatırımların bir alt bölge imkânlarından %100 faydalanması gerekiyor. Teşvik paketinde her ne kadar öyle söylüyor ise de gerçekte 5. bölgedeki bir OSB’de yatırım yapan firma 6. bölgedeki gibi vergi indiriminde, sigorta işçi payı teşvikinden faydalanmamaktadır. Bu nedenle bölgemizde yeni yatırım yapılmayacağı konusunda endişeler duymaktayız. Bölgeler arasındaki dengesizliklerin alınacak yeni kararlar ile düzeltilmesi gerekmektedir. Yeni yatırımcı için ise hükümetimiz eğer kanunda değişiklik yapmaz ise yatırımcılar ilimize yatırım yapamayacaklarını beyan etmekteler. Organize Sanayi Bölgeleri Kanununa 29/03/2011 tarih ve 6215 sayılı Kanunun 20. maddesi ile eklenen Geçici 9. maddeye göre;
 “ Geçici Madde 9 – (Ek: 29/3/2011-6215/20 md.)
İl ve ilçelerin sosyoekonomik durumları dikkate alınarak OSB’lerdeki parsellerin tamamen veya kısmen bedelsiz tahsisleri Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir.
Buna göre; Bakanlık kredisi kullanan organize sanayi bölgelerindeki tahsis edilmemiş parseller, organize sanayi bölgesinin yetkili organlarının karar almaları halinde en az on kişilik istihdam öngören yatırımlara girişen gerçek veya tüzel kişilere tamamen veya kısmen bedelsiz olarak tahsis edilebilir……
Organize sanayi bölgelerinde parsel tahsisine ilişkin uygulama, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl süre için geçerlidir. Bu süre Bakanlar Kurulu kararı ile en fazla iki defa ikişer yıl daha uzatılabilir.
Bu maddenin uygulanması ile ilgili istihdam, yatırıma başlama ve tamamlama süresi, tahsis ve devir işlemleri ile diğer hususlar Bakanlık tarafından hazırlanacak ve Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir” denmektedir.
4562 Sayılı OSB Kanunun Geçici 9. maddesi kapsamında Bakanlar Kurulunun 25/05/2011 tarihli ve 2011/1808 sayılı Kararname ekinde alınan Karar ile OSB’lerde o gün uygulanan ve yürürlükteki bölge sayısı 4 bölgeden oluştuğu için Karar da 4 bölge dikkate alınarak çıkarılmıştı. Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı 15 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe girmiş ve 2 yıl sonra 15 Nisan 2013 tarihinde sona ermiştir.
Şu anda eskiden Adıyaman 4 Bölge arasında 3. bölgede yer aldığı için Adıyaman Merkezindeki OSB’mizde tahsis edilen parsellerde uygulanan indirim oranı % 70, ilçelerde ise % 90’dı.Ancak söz konusu Kararın çıkmasından sonra geçen yıl yürürlüğe giren bölgesel teşvik ile bölge sayısı 4 bölgeden 6 bölgeye çıkarılmış, Adıyaman ise 5. bölgede yer almıştır. Bu arada Adıyaman Merkez OSB’de yer olmadığından 3-4 parsel iptal edilerek el değiştiğinden, bu % 70’lik indirimden faydalanmışlardır.
Bölgemizdeki genişleme çalışmaları, imar olarak tamamlanmışsa da kamulaştırma çalışmaları tamamlanamamıştır. Halen devam eden bu kamulaştırma işlemlerinden ve Adıyaman OSB’nin şehir merkezine yakın olması arazi maliyetlerinin yüksek oluşu Bölgemizdeki tahsise hazır parsellerin arsa metrekare birim fiyatının yaklaşık en az 120 lira civarında belirlenmesine neden olmuştur. Bu durum mevcut Bakanlar Kuruluna 4562 sayılı Kanunun Geçici 9. maddesine göre ilk 2 yıldan sonra 2+2 yıl daha ek süre verebileceğini (yani 6 yıla kadar) hüküm altına almışsa da bölgeler arasındaki farklardan dolayı, yani eskiden 4 bölge uygulaması varken şimdi 6 bölge uygulaması var. Bu durum Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı arasında çözülemediğinden, Adıyaman OSB’de sanayiciler olarak bu indirimden faydalanamadığımız için metrekaresini Batıdaki büyük şehirlerden bile pahalı almak zorunda kalıyoruz. Bu da yatırımcının şevkini kırmaktadır. Bu indirim çıkar ve yine Adıyaman için en az % 70-80 gibi bir uygulama olursa Adıyamanlı veya yabancı yatırımcı bu indirim imkânları ile teşvik edilmiş olur.
Böylece diğer teşvik paketindeki eksikliklerin düzeltilmesi ile birlikte İlimizdeki sanayileşme canlılığı yeniden bundan 2-3 yıl öncesine döner. Geçen yıla kadar en az 5 bin kişinin istihdam edildiği Adıyaman Merkez OSB’de şimdilerde yaklaşık 15 civarında tesis kapanmış ve yine en az 1000 kişi işsiz kalmıştır.
İlimizin kalkınması için Başbakanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’dan yatırımcının sesini duymasını arz ve talep ediyoruz.
Editör: Adıyaman Haber