Adıyaman Üniversitesi ve Adıyamanlılar Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen programda Adıyamanın eski ve yeni fotoğrafları sergilendi.

Demokrasi Parkında sergilenen fotoğraf sergisi Adıyamanın 70 yıl önceki fotoğrafları ile günümüzdeki aynı kareler çekilerek sergiye sunuldu.
 Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Doçent Doktor Yasin Doğan, burada yaptığı konuşmada, Bu etkinliğimiz Adıyamanın 62. yılı il oluşu nedeniyle gerçekleştirdik. Adıyamanlılar Vakfı Adıyaman Şubesi bu etkinliğin ev sahibi olarak bu fotoğrafların burada bir hafta sergilenmesi için her türlü katkı ve desteği sağlamıştır. Bu proje nasıl başladı diye düşünülürsek; aslında Adıyamanın geçmişine ait eski fotoğraflar gerek Adıyaman Belediyesinin sağladığı imkanlarla değişik vesilelerle bir araya getirildi. Daha sonra bu fotoğraflar içerisinde seçim yapılarak içlerinden bir kısmıyla ilgili aynı noktada çekimler yapıldı. Yani 1940larda, 50lerde, 60larda, 70lerde çekilen fotoğrafları çekildiği noktalar tek tek tespit edilerek, aynı acıyı yakalayarak birdaha çekimler yapıldı. Böylece 70-80 yıllık arasındaki kıyaslamalar değişimler ortaya konulmaya çalışıldı ve 8 ayrı temaya getirildi dedi.

- ADIYAMAN ESKİDEN DAHA YEŞİLDİ

Adıyamanın geçmişte daha yeşil olduğunu aktaran Doğan, şöyle devam etti:

 Adıyamanın sokaklarının geçmişten günümüze değişimini varsa benzerliklerini ev yapılarını mekan ve insan arasındaki ilişkinin günümüze kadar nasıl değiştiğini özellikle Adıyamanın meydanları işte Sümer meydanı olarak yada Adıyaman Valiliği önündeki meydan olarak zaman içindeki değişimleri sergilemeye çalıştık. Buradaki amacımız şu; yani sergiye katılan, ziyaret eden izleyenlerin kendileri bu farklılaşmaya değişimi benzerlikleri bulmasını sağlamak, bu noktadan baktığımız zaman Adıyaman bundan 50-60 bilemediniz, 70 yıl önce bugünkü şehir merkezinden belki 10-15 kat daha küçüktü ama etrafı daha yeşildi. Bugün baktığımız zaman şehir merkezine daha yeşil ağaçların daha fazla olduğunu söyleyebiliriz fakat etrafındaki yeşilliği ise görebilmiş değiliz. Binaların şekli değişti, bir kısmı ilk sahiplerinden sonra korunamayıp yıkılmış, diğerleri restore edilmiş olanlar var. Bu şekilde aslında bizim amacımız ikinci kuşak olarak Adıyamana böyle bir perspektif getirme. 50 yıl sonra bu fotoğraflar kullanıldığında üçüncü kuşak yeni değişimleri yani yansımaları göstermeye çalışacaktır. Bu çalışmaları Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Bölümünde 2inci sınıf öğrencileri fotoğraf çekimleri gerçekleştirdiler. Üzerlerindeki benzerlikleri yakınlaştırarak emekleri katkıları çok fazla kendilerine teşekkür ediyorum

 

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber