Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü tarafından 22 Nisan 2014 tarihinde Adıyaman Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarında gerçekleştirilen Adıyaman hayvancılık sektörünün sorunları ve çözüm önerilerinin tartışıldığı “Adıyaman Hayvancılık Sektörü Çalıştayı”nın sonuç bildirgesi yayınlandı.

Çalıştay hayvancılık sektörü tarafından yoğun ilgi görmüş ve interaktif olarak sorunlar ortaya konularak çözümler masaya yatırıldı ve yapılan değerlendirmelerde aşağıdaki konular dile getirilmiştir:
1. İldeki kesimhanelerin yetersiz kaldığı, bu bağlamda kesime ilişkin tesislerin artırılması gerektiği belirtilmiştir.
2. Kaliteli ve verimli üretim için organize hayvancılık bölgesinin oluşturulması tartışılmış ancak bu önerinin uygulanabilirliğinin salgın hayvan hastalıkları nedeniyle sakıncalı olduğu çünkü organize bölgede bir işletmede görülecek hastalığın organizede bulunan diğer işletmeleri de etkileyeceği belirtilmiştir.
3. Hayvancılık kapsamında çobancılığın artık rağbet görmediği, bu konuda eğitim çalışmalarının yapılması gerektiği ifade edilmiştir.
4. Küçükbaş hayvancılıkta en büyük sorunun meraların kullanılamazlığının olduğu belirtilmiş mera kanununun bu sorunların üzerinden gelecek şekilde düzenlenmesi gerektiği belirtilmiştir.
5. Üniversite ve hayvancılık sektörünün ortak çalışmalarda buluşmasının önemi belirtilmiştir. İlimiz hayvancılık sektörünün kalifiye eleman ihtiyacının Üniversitemiz Kahta Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü tarafından karşılanabilirliğinin önemi belirtilmiştir.
6. Hayvancılıkta bilimsel besleme yöntemlerinin kullanılmasının gerekliliği vurgulanmış ve bu konuda ilimiz hayvancılık sektörü temsilcilerinin Kahta Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü öğretim elemanlarından istedikleri zaman destek alabilecekleri belirtilmiştir.
7. Kanatlı sektörünün Adıyaman İlinde tek bir işletme tarafından temsil edildiği ve bu sektörün başka işletmeler kurularak geliştirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca kanatlı sektörünün yem teminini civar illerden karşılıyor olmasının yem maliyetini arttırdığı ve ilimizde kanatlı sektörüne de hitap edecek yem fabrikası ihtiyacının olduğu belirtilmiştir.
8. Hayvancılıkta maliyetin % 70’ini oluşturan yem masraflarının karşılanmasının güçlüğünden bahsedilmiştir. Yem bitkilerinin yetiştirilmesi için sulak olmayan tarım arazilerinin sulanabilir tarım arazilerine dönüştürülebilmesinin hayvancılık için çok önemli olduğu ve bu konuda DSİ ile irtibata geçilmesi gerektiği belirtilmiştir.
9. Bölgeye uygun alternatif yem bitkilerinin tespiti ile yem maliyetlerinin düşürülebileceği belirtilmiştir.
10. Tarım bakanlığı tarafından yapılan hayvancılık desteklerinin daha etkin ve kolay kullandırılmasının gerekliliğinden bahsedilmiş bu konuda bürokratik işlemlerin ve prosedürlerin en aza indirilmesinin gerekliliği belirtilmiştir.
11. Hayvansal ürünlerin markalaşma ve patent uygulamalarına gerekli önemin verilmesinin gerekliliği belirtilmiştir.
Editör: Adıyaman Haber