Pluskim varlığını bilmediğimiz alışık olmadığımız bir sektörden bizlere sesleniyor. Üretim yaptıkları alan onları daha da farklı kılıyor ve eşsiz. Ürettikleri malzemeler daha çok arz talep üzerine değişiklik gösteriyor.  Günlük yaşantımızda sıklıkla kullandığımız ürünleri ve onlara ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu bu kullandığımız malzemelerin içeriklerini hiç düşündünüz mü? Çoğu ürün birçok hammadde ve kimyasal maddelerin birleşiminden meydana gelir. Pluskim de bu maddeleri üreten firmadır.  Bu hammaddeleri ve yardımcı kimyasal maddelerin yapımda uzmanlaşmıştır. Alanında uzman kişilerle çalışmaktadırlar. İthalat ve ihracatla ilerleme sağlamaktadır.

Poliolün İçerği

Çoklu hidroksil grubunda yer alan organik bileşiğin adına poliol. Poliol teriminin gıda sektörü ile polimeler kimyasında kullanımları tamamen farklıdır. Bu madde daha çok gıda bilimi ve polimer kimyasında kullanılır. Poliüretan üretiminde dizosiyanatlar ile birleşerek monomer olarak kullanılır sıklıkla.  Farklı farklı anlamlara gelebilir. Poliol terimi genellikle sadece kimyasal alanlarda kullanılmaz türetilir ve çeşitlilik gösterir. Bu alanlarda farklılık gösterir ve ortak bir özellikte toplanamaz. Polioller oda sıcaklığında genel yapı olarak katı gibi dururlar. Düşük molekül yapısına sahip oldukları için yapışkandırlar. Bunun nedeni ise hidrojen bağının olmamasından kaynaklıdır.   Üç tanesi triol ve dörtlüsü tetrol olarak adlandırılır.

Çeşitli Polioller

Polioller iki grup halinde incelenmektedir bunlar şu şekilde ikili gruplara ayrılır. Doymuş poliester Poliol reçineleri ve Polieter Polioller olarak ayrılır. Bu ayrılan gruplarda içlerinde ayrışmaktadır. Bunlarda doymuş ve doymamış olarak ayrılır. Doymuş polieste poliol reçineler: ayakkabılıklar, süngerler, elastomer gibi birçok alanda kullanılır. Farklı yapılara sahiptirler. Viskozite ve fonksiyonalite değerleri bulunmaktadır. Polieter poliol ise zemin kaplama, tüp köpük, rijid sistemler, blok yapma, sünger üretiminde kullanılan polioldur.

Sukroz sorbitol amin mannich gliserol brom soya. Farklı yapı ve sistemleri vardır. Bunların hepsi firmamız tarafından depolanmaktadır. Poliüretan sistemler neme, aşırı sıcaklığa karşı çok duyarlıdır. Paketler halinde açılmamış şekilde korunması sağlanır, oda sıcaklığında muhafaza edilir.

Poliol Kullanımı Alanları

Kimya, tıp, veterinerlerdik alanlarında sıklıkla kullanılır. Polimerik polioller çoğunlukla yatak, yastık, dondurucu, buzdolabı, yalıtım, ev yapımı, otomotiv sektörü, otomobil koltukları, elatometrik ayakkabı tabanları, boyalarda, döküm kalıplarında yapıştırıcılar, alkıid reçineleri boyalarda ve döküm kalıplarında kullanılır çoğu ticari amaçla kullanılmaktadır. Baskın reçine veya bağlayıcı özelleri taşır. Her birini iki yüz bin ton ağırlıktadır ve elyafların üretimi için kullanılmaktadır. 

Polioller şekerleme, sakız, dondurma, tatlı yapımları, marmelatlar gıda alanında da geniş bir ürün yelpazesine sahiptir.  Boğaz pastili, şurup, diş macunu, ağız gargaralarının içinde de tıbbi alanda da yanımızdadır.  Yaşantımızı kolaylaştıran birçok eşya yapımının içerisinde bu kimyasallar yer alır. Pluskin firması bu maddeleri tüm incelikleriyle üretmektedir.  Bu alanda başarılı şekilde üretim yapan firma ülkemizde sektörün önde gelen isimlerinden biri olmayı başarmıştır. Firmanın diğer hizmetleri için online web adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Kaynak: http://pluskim.com.tr/product/polioller/poliester-polioller/

Editör: Adıyaman Haber