Teknoloji olarak hepimiz genellikle çocukluğumuzdaki teknolojik gelişmeleri bu günle kıyaslarız, öyle değilmi... !!!  Hatta geçmişte kullandığımız teknolojik gelişmeler bu güne kıyasla bize gülünç bile gelebilir, unutmayalım ki gelecekte  kullanılması muhtemel teknolojik gelişmelere de bu güne  kıyasla başkalarına da gülünç gelecektir. Bu durum kıyamete kadar da devam edecektir. Birçoğumuzun küçükken hayal ettiği, olabilir mi,  mümkün mü  diye hayal edemeyeceği teknolojik gelişmelere yaşadığımız hayatta  karşılaşmamız  ilginç  değil mi?

Düşünün ki elimizin altında internet olmasaydı,  temel  ev aletleri çamaşır makinesi, buzdolabı, fırın, bulaşık makinesi v.b. olmasaydı hayat ne  kadar zorlaşırdı… geçmişte insan oğlu beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için   ellerinde bulunan ağaç, taş  v.b.  kullanarak mızraklar ve kesici aletler yaptılar…!!!  Demek istediğim  lüzum  ihtiyaçtan  doğdu, şimdiki standartlara göre ne kadar ilkel öyle değilmi?  bundan 30-35 sene önce evlerde çamaşırlar elle yıkanırdı, şimdi öyle mi,  çamaşırı atıyorsun ilacını da koyup zamanını ayarladın mı çamaşırlar daha temiz,  daha hijyenik ve daha kolay anlayacağınız.!!!

İslam’ın yüce kitabı Kur’an-ı kerim 300 civarında ayeti kerime ile düşünmeyi, aklımızı kullanmayı, araştırmayı, incelemeyi emreder. İlk inen ayetin ilk emri “OKU”  olan başka bir din yoktur. İlimle ilgili bize ayet ve hadisleri okumamızı emretmiştir.

Teknolojik gelişmeler bu gün hala önemli değil mi…?

İlimin matematiğin ve fen’ in gelecekte  daha da önemli olacağı kesindir. Ancak hepimize birey olarak düşen çocuklarımızı teknolojik gelişmelerden soyutlamak bir yana daha çok bilime dayalı ahlaki yozlaşmalardan soyutlanmış  bireyler haline getirmek en büyük vazifemiz olmalıdır…?  Keza eğitimde matematik, fen ve ilim derslerinin daha fazla teşviki gerekir ki bu konuda  en büyük görev başta Milli Eğitim Bakanlığımıza ve Üniversitelerimize büyük iş düşmektedir. Geçmişte insan odaklı teknolojilerin yerini şimdilerde makineler aldı, matbaanın  kurulması ile insanlar daha  çok kitap  okur hale geldi, bilgisayarın keşfi ile her  alanda istenilen  bilgilere  daha rahat ulaşılabilir hale geldik, ulaşım alanındaki yenilikler ve sağlık alanında  ki gelişmelere ne demeli, günümüz koşullarında savunma sanayinin ne kadar önemli olduğu gün gibi ortadadır.

Savaşların birer bilgisayar oyunu haline  geldiği,  geçmişte atalarımızın kılıç kalkanlarla  civan – mertçe savaştıkları bir dünyada şimdilerde kirli  terör senaryolarıyla  ülkelerin yok edilmek istendiği, bırakın dünya üzerindeki emeller bir yana  uzay üzerinde paylaşımların dahi söz konusu olduğu, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ve  NATO  gibi oluşumların yanlı tutumları, ülkemizi   bir kez daha teknolojide gelişmişliği ön  plana çıkartmıyor mu?

Gelecekte teknolojiye dayalı muhtemel senaryolar neler olabilir…?

Yenilenebilir enerji yakın bir gelecekte daha sık kullanılmaya başlayacak, bununla birlikte yapay zekâya sahip insana benzer robotlar, robot  kullanımı  her alanda çoğalacak sadece sanayi alanında değil, tıp alanında doktorların  yapmaktan çekindikleri  bir  çok işlemi robotlar yapacak. Deprem olasılığı çok önceden tahmin edilebilecek, akıllı cihazların kullanımına büyük hız verilecek, durdukları yerden kendiliğinden kalkan uçan arabalar,   uzay teknolojisinde büyük ilerlemeler sağlanacağı kesin, geçmişten günümüze İlk çağ, Orta Çağ, Yeni Çağ halen içerisinde bulunduğumuz  çağ Yakın Çağ olduğuna göre gelecekteki çağ Uzay Çağı neden olmasın, bilim kurgu filmleri bir bakıma gelecekte olabilecek gelişmelerin habercisi değil mi, bu örnekleri çoğaltmak mümkün, öyleyse durmak yok, kısır  çekişmeleri bir kenara bırakıp,  saniyelerin  bile önemli hale geldiği dünyamızda son sürat bilimsel verilere dayalı, sistematik,  aklın ve mantığın alabildiği, yeniliğe açık dünya toplumunun  bir adım önünde olmalıyız. Sevgilerimle…