Konferans öncesi Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü'yü Rektörlük Makamında ziyaret eden Prof. Dr. H. Beril Dedeoğlu Üniversite onur defterini imzalarken, Rektör Prof. Dr. Gönüllü tarafından kendisine Adıyaman'ın tarihi değerlerinden biri olan Perre Antik Kenti Nekropol Alanı maketi takdim edildi.

Ziyaretin ardından Üniversite Rektörü Prof. Dr Mustafa Talha Gönüllü eşliğinde Merkez Külliyeyi gezen Prof. Dr. H. Beril Dedeoğlu, Minyaman, Adıyaman Evi ve Seyir Terası alanlarında incelemelerin yanı sıra öğle yemeğini de Öğrenci Yemekhanesinde öğrenciler ile birlikte yedi. Gezi ve yemeğin ardından konferans salonuna geçildi.

Merkez Külliyesi M. Vehbi Koç Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta İl Vali Yardımcısı Yasin Yunak, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir, Prof. Dr. Hasan Solmaz, Fakülte Dekanları, Enstitü, Yüksekokul ve Merkez Müdürleri, Üniversitemiz akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler ve misafirler hazır bulundu.

Akademik kültür, akademik etik ve ahlak konularında konuşan Prof. Dr. Dedeoğlu, ortak çalışma anlayışının oluşturulması durumunda akademik kültürün oluşabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Dedeoğlu, "Akademik kültürün oluşması için bizler gibi akademik kariyeri olan insanların ortak akıl üretmesi gerekir. Bilimsel tartışmaların bir arada yapılması gerekir. Ve düşüncelerimizi, eserlerimizi insanlarla paylaşmamız gerekir. Paylaşmadıktan sonra ne ülkemize bir faydası olur ne de bizlere. Fikirlerimizi topluma kapatırsak eleştiriye de kapatmış oluruz." dedi.

Akademik kültürün idari personel ve öğrenciler için de vazgeçilmez birer unsur olduğunu belirten Prof. Dr. Dedeoğlu, şunları kaydetti:

"Bir akademisyen gelir dersini verir, saati dolduğunda dersten çıkar giderse burada akademik kariyerden bahsedemeyiz. Bizler hoca olduğumuz sürece öğrenci kalacağız. Öğrenmeye devam etmek zorundayız. Akademik kültür, öğrenciden öğrenen öğretmenlerin var olmasıyla oluşabilir. Akademik kültürün özünde kaynakları verimli kullanmak da vardır. Bize emanet edilene ihanet etmememiz gerekiyor. Sadece materyal değil manevi anlamda da buna dikkat etmeliyiz. Meseleleri kişiselleştirmemeliyiz. Tek kişiselleştireceğimiz şey çıkardığımız ürün olabilir. Bunun yanı sıra akademik ve idari personelin bir araya gelip kaynaşmasıyla akademik kültür perçinleşir." 

Öğrenciler için akademik kültürün önemine değinen Prof. Dr. Dedeoğlu, "Öğrenciler sadece derse girip çıkmakla akademik kültüre sahip olamazlar. Süreklilik ve tekrarlamak gerekir. Ders dışında spor ve sanatsal anlamda da öğrencilerimizin kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Devamlılık şarttır." dedi.

Akademik etik konusuna da değinen Prof. Dr. Dedeoğlu, "Çalmayacaksın, kimsenin hakkını yemeden özgün çalışmalar ortaya koyacaksın. Bunun aksi etik olmaz. Maalesef Türkiye’de bu yaygın. Bunun yanı sıra insan şeffaf olacak. Kuralları olmalı insanın ve eğitim kurumunun. Disiplinli olmalı. Etik kavramı, kurallara uymanın gereğini de içerir. Kurallar herkes için eşit olmalı. Bu konuda öğrencilere düşen görevler de vardır. Onlar da hocalarının güvenini sarmamalı. Aralarında tabi ki samimiyet olacak ancak bu mesafeli bir samimiyet olmalı. Dürüst ve hakka saygılı olmalı." diye konuştu.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha