İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, ilgili şube müdürleri Ömer Faruk Güneş ve Hamza Çelenk başkanlığında okullarda uzaktan eğitim sürecini değerlendirilmesi ve yapılması gereken çalışmaları belirlemek için Kovid-19 tedbirleri alınarak merkez ortaokul  ve köy ilk/ortaokul müdürlerinden oluşturulan 6 grup ile yapılan yüz yüze toplantılarda, her okuldan yaptıkları uzaktan eğitim çalışmalarına ilişkin rapor talep edildiği ifade edildi.

Açıklamaya göre, bu toplantılar ve okullardan istenen raporlar rehberliğinde tüm okulların, Kovid-19 pandemi tedbirleri doğrultusunda, kendi okullarında yaptıkları çalışmalarla birlikte aşağıdaki çalışmaları da yapabileceklerinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Yapılması gereken çalışmalar ise şu şekilde ifade edildi:

"Rehberlik öğretmenleri tarafından, rehberlik öğretmeni yoksa okul idarecileri ve öğretmenler tarafından, pandemi süreciyle ilgili öğrenci ve velilere psikolojik destek sağlanması ve moral, motivasyon çalışmalarının yapılması.Rehberlik öğretmenlerinin ve sınıf / branş öğretmenlerinin, iletişim grupları oluşturarak öğrencilerle ve velilerle birebir görüşmeler yapmalarının sağlanması.

Öğrencilerin okuldan ve EBA destek noktalarından faydalanmalarının sağlanması. Okul kütüphanesinden, sınıf kitaplığından ödünç kitapların alınarak evde okuma etkinliklerinin düzenlenmesi ve bunun teşvik edilip takip edilmesi. Öğrencilerin bu konuda motive edilmesi. Günü verimli geçirmeyle ilgili öğretmen ve idareciler tarafından öğrencilerin evde nasıl vakit geçirecekleri ile ilgili bilgilendirilmesi ve öğrencilerin evde ne yaptıklarıyla ilgili olarak takip edilmesi. Öğrencilerin EBA veya diğer yöntemlerle yapılan derslere aktif katılımının ve EBA TV'yi, ders tekrarlarını da izleyerek, düzenli takip etmelerinin sağlanması.

Çeşitli nedenlerle internetle derslere katılamayan öğrencilerin konu özeti hazırlama, ders kitaplarından ve Bakanlığımızın hazırladığı kaynak çalışma kitaplarından yararlanma, ödevlendirme, evde deneme sınavı çözme, kazanım testleri verme gibi yöntemlerle derslerine çalışabilmelerinin sağlanması. Rehberlik öğretmenlerinin ve sınıf/şube öğretmenlerinin ve idarecilerin öğrenci velileriyle sürekli iletişim halinde bulunmalarının sağlanması. Çeşitli iletişim araçları ve grupları aracılığı ile öğrencilerle içerik, ders, materyal, soru-cevap, ödev, deneme sınavı gibi paylaşımların yapılması.

LGS adayları ile koçluk sistemi çerçevesinde ilgilenilecek

Öğretmenler tarafından, süreçle ilgili, öğrencilerle ve velilerle görüşmelerin yapılması. LGS' ye girecek 8. sınıf öğrencileriyle koçluk sistemi çerçevesinde, öğrencilerle birebir ilgilenilmesinin sağlanması (öğretmene öğrenciyi zimmetleme).Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün sitesinin takibinin öğretmen ve öğrencilerimiz tarafından yapılması, buradaki kazanım testleri, deneme, kaynak kitap, soru kitabı vb. çalışmaların öğrencilere yaptırılması. İmkânı olduğu halde canlı derslere katılmayan öğrencilerle ilgili gerekli tespitlerin yapılması ve bu öğrencilerin velileriyle de iletişim kurarak öğrencilerin derslere katılımının sağlanması. Öğrencilere online (çevrim içi)deneme sınavı yaptırma, evde deneme sınavı çözdürme gibi LGS'ye hazırlık çalışmalarının yapılması.

Çeşitli iletişim kanallarını kullanarak öğrencileri ödevlendirilmesi ve bu çalışmaların mutlaka takibinin yapılması, idare ve öğretmenler tarafından moral ve motivasyon çalışmalarının yapılması,Türkçe dersinin haftada 1-2 saatinin kitap okuma etkinliği olarak yapılması ve bu etkinliğin değerlendirilmesi.

Veli kontrolünde deneme sınavlarının yapılması

Tüm velilerle, sürecin verimli geçirilmesi için, ZOOM vb. programlarla toplantıların düzenlenmesi, bu anlamda tüm velilere ulaşılması ve gerekli bilgilendirmelerin yapılması.Okul idaresi tarafından Kovid-19 süreci ile ilgili tüm öğretmenlerin moral motivasyonlarını artırma çalışmalarının yapılması. 8.sınıf öğrencilerine LGS ile ilgili bilgilendirmelerin yapılması, öğrencilerle birebir ilgilenilmesi ve öğrencilerin motivasyonlarının sağlanması.Öğrenci velilerinin kontrolünde evde deneme sınavlarının yapılması, sonuçlarının velilerle birlikte değerlendirilmesi.Özel öğrencilerle birebir ilgilenilmesi.

LGS'ye hazırlanan öğrencilerle küçük gruplar halinde çalışılması,okul idaresi tarafından her zümre grubuyla toplantıların düzenlenmesi ve durum değerlendirmelerinin yapılması. Kovid-19'a yakalanan ve tedavi gören öğretmen ve öğrencilere moral verilmesi, motivasyon çalışmalarının yapılması.

Rehberlik öğretmenlerinin süreçle ilgili tüm öğrencilere ulaşımının sağlanması, öğrencilerle birebir görüşmelerin yapılması. Taşımalı öğrenci ailelerinin köylerine gidilerek açık alanda ziyaret edilmesi, süreçle ilgili olarak bilgilendirilmelerinin sağlanması.Derslerin etkileşimli tahtalara kamera takılarak da işlenmesi. Öğretmenlerin okula geldikleri günlerde öğrencileriyle birebir buluşmalarının sağlanması, öğrencinin yaptığı çalışmaların ve ödevlerin kontrol edilmesi ve değerlendirilmesi.Her öğretmen tarafından bu süreçte mutlaka, Kovid-19 tedbirleri kapsamında, öğrencileriyle yüz yüze görüşmelerin yapılması.

İnternet bağlantısı olmayan öğrencinin EBA TV'den ders takibi sağlanacak

Özellikle internet bağlantısı olmayan öğrencilerin EBA TV'yi mutlaka takip etmeleri konusunda motive edilmesi, velilerle de görüşülerek EBA TV'yi takip etmelerinin sağlanması. EBA TV programlarının veli ve öğrencilerle paylaşılması, tekrarlarıyla birlikte mutlaka izlenmesinin sağlanması.

Bakanlığımızın Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün sitesindeki kazanım testlerinin ve deneme sınavlarının LGS' ye hazırlanan 8. sınıf öğrencilerine mutlaka çözdürülmesi ve takibinin yapılması. Öncelikle interneti olmayan öğrencilere dokümanların (konu özeti, deneme vb.) çıktı olarak verilmesi, Bakanlığımızın verdiği kaynak kitaplardan yararlanılması.

Canlı derse katılmayla ilgili velileri bilgilendirilmesi, öğrencilerin katılımının velileriyle birlikte değerlendirilmesi. Öğrencilere, özellikle de LGS' ye hazırlanan öğrencilere, test ve denemelerin dağıtılması. Rehberlik öğretmenleri tarafından velilerle görüşmelerin yapılması ve evde nasıl ders çalışılması ile ilgili olarak öğrencilerin ve velilerin bilgilendirilmesi. Öğretmenler tarafından EBA ve EBA TV ile ilgili konu özetlerinin öğrencilere ulaştırılması, ödev ve sorular gönderilmesi, takibinin yapılması.

Okul müdürleri ara ara canlı derslere katılacak

Öğrencilerin ve velilerin bu süreçte mutlaka hijyen, sosyal mesafe,  maske konularında bilgilendirilmesi ve uyarılması. Okul müdürünün,öğretmenlerin canlı derslerine zaman zaman katılması, derslerin takibinin yapılması ve derslerin değerlendirilmesi. Öğretmenlerin bir hafta boyunca yaptığı çalışmaların haftalık dönütlerinin idareciler tarafından istenmesi. Öğrencilerin günlük kitap okumalarının sağlanması, takip edilmesi.

1. ve 2. sınıf öğrencilerle bire bir ilgilenmesi

Ödev, özet, test, deneme vb. dokümanların çıktılarının alınarak öğretmen ve veliler tarafından öğrencilerin evlerine götürülmesi. Öğrencilere verilen ödev, test, deneme vb. çalışmaların, mutlaka kontrollerinin yapılması,dönütlerinin mutlaka alınması ve takip edilmesi. Öğretmenler tarafından öğrencilerin ders çalışmalarının yanında evde yapacakları çeşitli sosyal aktiviteler, spor ve el becerilerini geliştirici etkinliklerin yapılması.1.sınıfa başlayan ve 2. sınıfı okuyan öğrencilerle özel ilgilenilmesi, bire bir ilgilenilmesi. Her akşam okuma saati yapılması. Düzenli olarak öğrencilerin gelişimiyle ilgili velisinin bilgilendirmesi. Uzaktan eğitim derslerini eğlenceli kılarak video, şarkı vb. ile dersin eğlenceli hale getirilmesi, böylece derse katılımın artırılması.Tüm bu süreçte, okul idaresi ve öğretmenler tarafından Kovid-19 pandemi tedbirleri kapsamında yapılacak toplantılarla değerlendirme çalışmalarının yapılması ve varsa sorunların çözülmesi, karara bağlanmıştır."

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha