Vatandaşların sulama kanallarına girmemesi için her yıl uyarlarda bulunan ve çeşitli önlemler alan DSİ, bu yıl da tedbirlerini arttırdı.
 
-‘’Su hayattır, can almasın 
 
‘’Su Hayattır Can Almasın’’ sloganıyla çalışmalarını sürdüren DSİ 15. Bölge Müdürlüğü, sulama tesislerinde güvenlik amaçlı tel çift ve uyarı levhası yapım işini sürdürüyor.
 
Güneydoğu'da başta Adıyaman ve Şanlıurfa’ya yaptığı yatırımlarla kentin kurak talihini yeşillendiren, toprakları hasret kaldığı suyla buluşturan, vatandaşlara kaliteli, temiz içme suyu temin eden, derelerdeki taşkın riskini azaltarak can ve mal kayıplarının önüne geçen DSİ, yaz aylarında can kayıplarının önüne geçmek için çalışmalarını tam hız sürdürüyor.
 
-Can ve mal kayıplarının önüne geçilecek
 
Yapım işleri süren Sulama ve Tahliye Kanalları ile Rezervuar Etrafı Güvenlik Amaçlı Tel Çit ve Uyarı Levhası yapım işi tamamlandığında, can ve mal kayıpları en aza indirilecek.
 
-Çalışmaların yüzde 37'si tamamlandı
 
Titizlikle döşenen betonarme direkli tel çit ve uyarı levhaları Harran, Mardin, Urfa ve Suruç Ana kanallarının yanı sıra Şanlıurfa’nın dört bir tarafına yayılmış yedek sulama ve tahliye kanallarında can ve mal kayıplarının önlenmesi için yapılan çalışmaların Yüzde 37’si tamamlandı. 
 
-Türkiye'de ilk sırada yer alıyor
 
Bilindiği üzere sıcak iklim nedeniyle Şanlıurfa’da yer alan sulama kanallarında her yıl çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybediyor. Şanlıurfa boğulma vakalarında Türkiye’de Adana ile birlikte ilk sıralarda yer alıyor. 
 
-Şanlıurfa'daki boğulma olaylarının sebepleri
 
Şanlıurfa’da boğulma vakalarının fazla olmasının sebepleri, tesislerin yoğunluğu, yazın sıcaklığın diğer bölgelere göre fazla olması, sosyal ve kültürel yapı olarak biliniyor. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nce inşa edilerek işletmeye açılmış, özellikle depolamalı tesisler ile sulama tesislerinin ilerleyen zaman içerisinde yerleşim yeri içerisinde kalması sebebiyle, servis yollarının ulaşım yolu olarak kullanılması ve gerek trafik kazaları, gerekse serinlemek maksatlı yüzme eylemleri neticesinde boğulma vakaları yaşanıyor.
 
-DSİ  her yıl uyarıyor
 
DSİ can kayıplarının yaşanmaması için her sulama sezonu öncesinde muhtar, köy imamı, ilgili kurum-kuruluş temsilcilerine boğulma vakalarına karşı bilgilendirme ve uyarı amaçlı SMS ve yazı gönderiyor. Öte yandan basın, kamu spotu, SMS yoluyla sistemde kayıtlı kişilere de ayrıca uyarılarda bulunuyor.
 
-Tatlı su risk oluşturuyor 
 
Bazı kanallarda ve göletlerde su sıcaklığının çok düşük olması sebebiyle vücut ısısının düşmesi sonucu hipotermi yaşanabiliyor ve tatlı suyun kaldırma kuvvetinin deniz suyuna oranla düşük olması risk oluşturuyor.
Kaynak : PHA
Kaynak: pha