Türk Sağlık-Sen Adıyaman Şubesi Başkanı N.İrfan Tokur Döner sermayelerin sürekli düşmesini ve çalışanların haklarını alamadıklarını dile getiren Tokur bir basın açıklamsı yaptı. Tokur açıklamasında şöyle dedi:

“Adaletsiz, hakkaniyetle bağdaşmayan ve emekliliğe yansıtılmaması nedeniyle çalışanlara emekliliği de zehir eden döner sermaye sistemi ne yazık ki çözüme kavuşturulmayan bir sorundur.

Sağlık çalışanları bu temel sorunun çözüme kavuşturulmasını beklerken idareler soruna yeni sorunlarda ekleyerek döner sermaye sistemini katlanılamayacak bir hale getirmiştir.

Baktığımızda hastanelerde İş yoğunluğu ve yükünün sürekli arttığı ve dolayısıyla hem gelirin ve hem çalışanın sunduğu katkının yükseldiği bir durumda döner sermayelerin sürekli düşmesinin izah edilebilir bir yanı yoktur.

Çalıştıkça artan döner sermaye ne hikmetse bizde çalıştıkça düşmektedir. Ekonomi biliminin yeni baştan yazılmasına neden olacak bu düzeni idareler nasıl kuruyor, bilim adamlarınca araştırılması gereken bir durumdur.

Hatta bu konuda o kadar ileri gidilmiştir ki döner sermayeler sıfırlanarak çalışanlar sabit ek ödemeye mahkum edilmeye çalışılmaktadır. Kanuni bir zorunluluk olmasa onu da vermemek için her türlü işi yapacaklardır.

Bu konuda kendilerine iyi de bir yandaş sendika bulmuşlardır. Hatırlayınız bu sene yaptıkları toplu sözleşmenin ardından açıklamalarında döner sermayeleri artırdık. Kadro unvan sayılarını yükselttik 350 TL fazla alacaksınız, tavanı yükselttik 200 TL fazla döner sermaye alacaksınız gibi açıklamalarla müjde üstüne müjde vermişlerdi. Fakat bugün gelinen noktada bırakın bir artışı döner sermayeler daha da düşmüştür. Sağlık çalışanları 5-6 yıl önce aldıkları döner sermayeleri mumla arar olmuşlardır. El birliği ile çalışanın emeği günden güne eritilmektedir.

Döner sermaye ek ödemesi artık sağlık çalışanları için isyanın bir adı olmak üzeredir. Yıllar içerisinde çalışana adeta işkence mekanizmasına dönüşen ve her geçen gün düşürülerek sağlık çalışanlarının ekonomisinde derin yaralar açan bu sistem derhal yeniden gözden geçirilmelidir.

Çalışanın hakkını teslim ederek emeğinin karşılığını vermek yerine çalışanların haklarının yok edilmesi kabul edilemezdir. İçi boş müjdelerle çalışanı oyalayarak buna çanak tutanların da hala sendika diye ortada dolaşması da ayrı bir garabettir.

Sağlık çalışanları kendilerine bu zulmü reva görenlerden hesap sormalıdır. Toplu sözleşmede zarar ettiren, Döner sermayeler yok edilirken idarecilere tepki göstermek yerine talimat alanlardan hesap sormalıdır.

Türk Sağlık-sen olarak düşüre düşüre döner sermayeleri yok etmek isteyenlere müsaade etmeyeceğiz, razı olmayacağız,  rıza göstermeyeceğiz. Adaletsizlik ve haksızlık karşısında asla susmadık, suskunda kalmayacağız.

Buradan Sağlık Bakanlığı’na ve hastane idarecilerine çağrıda bulunuyor ve çalışanın döner sermayesini yok etmek yerine adaletin sağlandığı ve emekliliğe yansıtıldığı  bir düzen için çalışmalar yapın mevzuatınızı düzenleyin diyoruz.  Çalışanın hakkını teslim edin, çalışanın cebinden elinizi çekin, emeğini sömürmekten vazgeçin diye sesleniyoruz.

Hepinize Teşekkür Ediyor, Saygılar Sunuyorum.”

                                                                                              NEJDET İRFAN TOKUR

                                                                              TÜRK SAĞLIK-SEN ADIYAMAN ŞUBE BAŞKANI

                                                                              YÖNETİM KURULU ADINA

Editör: Adıyaman Haber