2018 yılında ilki gerçekleştirilen, 2019 Eylül ayında ise ikincisi gerçekleşecek olan fuarda yazılım, elektronik, uçak teknolojileri, uzay bilimi ve yapay zeka gibi farklı kategorilerde yarışmalar düzenlenecek.

Adıyaman Üniversitesi Yapay Zeka Topluluğu, İHA Yarışması (İnsansız Hava Aracı), Yapay Zeka, Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması ve Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları kategorilerinde ilimizi ve üniversitemizi temsil edecek.

-"İHA YARIŞMASINDA İDDİALIYIZ"

Ana yürütücülüğü TÜBİTAK tarafından yapılan İnsansız Hava Aracı Yarışması için çalışmalarına başlayan ADYÜ Yapay Zeka Topluluğu, bünyesinde bulunan “airYAMAN” takımı olarak “Karakuş” uçağıyla yarışmalara katılacak. Yarışma kuralları gereğince, yarışmaya katılacak uçağın otonom uçuş özelliğine sahip olması ve en fazla 4 kg uçuş ağırlığında olması gerekiyor. "airYAMAN" takımının festival hazırlıkları kapsamında TÜBİTAK’ta eğitim gördüğü bildirildi.

-"YAPAY ZEKADA HEDEF DOĞRULUK VE HIZLI ALGORİTMA"

Bu kategori için takım oluşturan ADYÜ Yapay Zeka Topluluğu,  İnsansız Hava Araçlarından (İHA) elde edilen görüntülerde nesnelerin türünü, konum ve koordinatlarını tespit eden bir yazılım ve sistem geliştirecek. Faster R-CNN, SSD ve YOLO gibi görüntü işleme metotları üzerine çalışan takımımız doğruluk oranı yüksek ve hızlı bir algoritma geliştirmeye çalışıyor.

-"ROBOTAKSİ-BİNEK OTONOM ARAÇ YARIŞMASINDA AKILLI ARAÇ YAPILACAK"

Teknofest tarafından oluşturulmuş özel işaretli bir pistte trafik işaretlerini tanıyan, duraklarda yolcu indirme-bindirme yapabilen, hız kontrolü ve geçiş güzergahlarını otonom olarak ayarlayabilen ve park bölgesine otonom olarak park edebilen bir yazılım algoritması üzerine çalışmalarını sürdüren topluluk üyeleri, bu sisteme ek olarak 2019 yılında yeni yapmakta olduğu “Yamanspaceways” aracı ile yarışmaya katılacak.

-"ADYÜ EFFICIENCY CHALLENGE ELEKTRİKLİ ARAÇ YARIŞLARINDA YİNE İDDİALI"

Geçen sene, "Yamanspaceways" adlı araç ile TÜBİTAK yarışmasında ödüle layık görülen ADYÜ Yaman Team Takımı, bu sene yepyeni bir araç üzerinde çalışmalarını devam ettiriyor.

Tasarlanması düşünülen araç çift BLDC motorlu ve tamamen yerli olup, bütün tasarım ve yazılımları Adıyaman Üniversitesine ait olacak. ADYÜ'nün yarışmada hedefinin şampiyonluk olduğu bildirildi.

- DÖRT KATEGORİDE YARIŞACAKLAR

 Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, yaptığı açıklamada, teknolojik gelişmelerin önemine dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Artık dünya teknoloji çağını yaşıyor, bilim ve teknolojisi gelişmiş milletler dünyaya yön veriyor ve vermeye devam edecek. Son yıllarda ülkemizde de ciddi bir atılım var, malumunuz İHA'lar sayesinde terörle mücadelede ülkemiz çok başarılı sonuçlar alıyor. Savunma sanayisinde artık birçok ihtiyacımızı hamd olsun karşılıyoruz. Bir teknolojik üretimin ülkemize maddi ve manevi çok fazla getirisi oluyor. Üniversite olarak da bilim ve teknoloji alanlarında her türlü çabayı sergiliyoruz. Araştırmacılarımıza her türlü laboratuvar desteğini sağlıyoruz. Geçen yılki yarışmada "Yamanspaceways" aracımızla ödüle layık görülmüştük. Bu yıl çıtayı biraz daha yükseğe koyuyoruz, dört kategoride ekiplerimiz müracaatlarını yaptılar ve dördü de kabul edildi. Çok ciddi bir çalışma temposu içerisindeyiz, İnşallah ilimize ve üniversitemize güzel dereceler alarak döneceğiz."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha