Türkiye Beyazay Derneği Adıyaman Şube Başkanı Ayla Pektaş, `Engelliler Haftası` dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

“Engellileri en çok üzen, bedensel engelleri değil, toplumun bakış açısındaki engellerdir. Ülkelerin gelişmişliği, dezavantajlı konumda olan vatandaşlarına bakış açısıyla doğrudan ilintilidir. Bina yaparken, şehir kurarken, park ve bahçeler düzenlenirken, toplumun tüm kesimlerine hitap edecek tarzda dizayn edilmesi ve asla birisini dışlayan, ayrıştıran bir çabanın içine girilmemesi gerekir.

Engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştırmak, bedensel engellerinin önüne başka engeller koymamak için çözüme odaklı projelere ihtiyaç duyuluyor. Projeden daha da önemlisi, bakış açısının engelli olmamasıdır.” dedi.

Pektaş, “Bu yaklaşımla, engelli kardeşlerimizin hayatın her alanında olmalarını sağlamak gerekiyor. Kendisini dışlanmış hissetmeden, toplumun içinde, hayatın her alanında, yaşama sevinciyle, umuduyla, sevgisiyle, yüreğiyle yer alması, bizlerin toplumsal sorumluluk bilinciyle yaklaşmamıza bağlıdır. Herkes gibi, bedensel bir özrü bulunan kardeşlerimizin, çalışması, evine ekmek götürmesi, ailesine, topluma ve ülkesine faydalı birey olarak yaşamını sürdürmesinin önüne konulan engeller, bugüne kadar kaldırıldığı gibi, bundan sonra da aynı titizlikle, aynı duyarlılıkla kaldırılmalıdır” dedi.

Engellilerin de, herkes gibi eğitim almaları gerektiğini söyleyen Pektaş, “Toplumsal duyarlılık arttıkça, engelli kardeşlerimizin önüne konan setler de birer birer yıkılmaya başlıyor. Eğitim alanında yaşanan zorluklar, ihtiyaç duyulan okulların açılmasıyla giderilmesi gerekir. Engelli kardeşlerimiz de diğer akranları gibi okula gitmeli, eğitim almalı, mesleki bilgi ve becerisini geliştirme şansı bulabilmeli ve tahsil hayatını sonuna kadar aksaksız götürebilmelidir. Bu şekilde, toplumsal barış daha fazla kendini gösterecek, insanlar yarınlara daha umutla bakacaktır.” dedi.

Yasalarda yapılan değişikliğe de değinen Pektaş, “Son yıllarda toplumun dezavantajlı kesimlerine yönelik ciddi adımlar atıldı, atılmaya da devam ediliyor. Umuyorum ki, engelli kardeşlerimiz için çıkarılan bu yasalar, kâğıt üzerinde kalmaz, toplumun bilinçlenmesiyle de hayata geçer, aksamada, herhangi bir uyarıya veya yeniden düzenlemeye gerek görmeden, kurumlarımız, kurumlarımız ve vatandaşlarımızın duyarlılığıyla çok daha güzel günlere doğru gideriz” dedi.

Pektaş, “Bu duygularla tüm engelli kardeşlerimin Dünya Engelliler Haftasını kutluyor, sağlık, sıhhat ve afiyetler diliyorum” dedi.

Editör: Adıyaman Haber