Milletimizi engin kılan hoşgörü ve yardımlaşma duygusu; toplumumuzun bir parçası olan ve günlük yaşantımızda sürekli göz göze geldiğimiz, engelli vatandaşlarımızın yaşam mücadelesine güç katmaktadır.

         Ancak, engelli kardeşlerimizin sorunlarına eğilmek ve çözüm yolları bulmak en önemli vazifelerimiz arasında yer almaktadır. Bunun içindir ki; özellikle son yıllarda AK Parti iktidarı ile engelli vatandaşlarımız için sosyo-ekonomik problemlerinin çözümüne yönelik pek çok iyileştirmeler yapılmış, başta hükümetimiz ve devlet kuruluşları olmak üzere pek çok sorunun üstesinden gelinmiştir.

         AK Parti ile;

·         Bakıma muhtaç engelli bireylerin ve ailelerinin yaşam kalitelerinin artırılmasını sağladık. Temel hedefi; bakım hizmetlerinin daha ulaşılabilir, daha kapsamlı, kaliteli bir düzeyde verilmesi olan Bakım Hizmetleri Stratejisi ve Eylem Planı kabul edilerek hayata geçirildi.

·         Engellilere karşı uygulanan ayrımcı uygulamalara karşı cezalar getirdik.

·         Yüzde 70`ten fazla engelli olanların ve 65 yaş aylığı alan 85 yaş üstündeki vatandaşlarımızın maaşlarını evlerinde ödüyoruz. Ayrıca engelli ve yaşlı aylığı alan 81 bin vatandaşımıza tahakkuk ettirilen borçları sildik.

·         Bakım altında bulunan engellilerimizin yaşamlarını daha rahat bir ortamda sürdürebilmeleri amacıyla, Engelsiz Yaşam Merkezi uygulamasına geçtik. Halen 93 yaşam evinde en fazla her evde 12 engelli bakılacak şekilde hizmet sunuyoruz.

·         Özürlüler yasası ile birlikte özürlülerimizi ücretsiz olarak okullarına taşıdık.

·         2002 yılında kamu kurumlarında istihdam edilen engelli memur sayısı 6 bin 103 iken Ekim 2010 tarihi itibari ile 18 bin 787`ye yükselttik. Kamu kurumlarında ve özel sektörde istihdam edilen engelli işçi sayısı 2002 yılında 10 bin 883 iken 2010 yılında 32 bin 252 `ye çıkardık.

·         2004 yılından bu yana 97 bin özürlü öğrencimizi okullarına taşıdık. Eğitim gören özürlü sayısını 10 kat artırdık.

·         2002 yılında 30 kişiye bir bakım elemanı düşmekte iken sosyal hizmet kuruluşlarındaki bakım standartlarını yükselttik. Engelli bakım merkezlerinde bir vardiyada 6 engelliye, çocuk yuvalarında 6-8 çocuğa, huzurevlerinde 15 yaşlıya en az meslek lisesi düzeyinde eğitimli veya en az lise mezunu olup sertifikalı bir bakım elemanı ile hizmet sunulması uygulamasına geçtik.

·         Evde bakılan her engelli birey için bakımı yapan kişiye (anne, baba, teyze vs.) bir tam asgari ücret ödeme uygulamasını 2006 yılından itibaren başlattık. Şimdiye kadar 284 bin 595 engelli vatandaşımızın aile yakınlarına ödeme yaptık.

·         Engelli aylığı almak için 2 yıl beklemeye son verdik. Artık engelli vatandaşımıza, yaşadığı yerden aldığı raporun Ankara`ya ulaşmasından itibaren en fazla 1 ay içinde maaşını bağlıyoruz.

·         İhtiyacı olan tüm engelli çocukların, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanmasını sağladık. Özel eğitim sınıflarında eğitim gören engelli çocukların ulaşımı için ücretsiz servis tahsis ettik.

·         Çalışamayacak durumda olan ya da iş bulamayan engellilere bağlanan aylıkları 2 ila 3 kat artırdık.

·         Bakıma muhtaç engelli çocuğu bulunan annelere, 5 yıla kadar erken emekli olma imkanı sağladık.

·         Engelli işçi çalıştıran işverenlerin ödediği sigorta primlerinin tamamını hazine tarafından karşılıyoruz.

·         Kendi namına çalışan engellilere de isteğe bağlı erken emeklilik hakkı verdik.

·         Bakıma muhtaç engelli çocuğu olan kadın sigortalılara erken emeklilik hakkı tanıdık.

·         Engellinin sahip olduğu bir evi emlak vergisinden muaf tuttuk.

·         Engellilere destek olmak amacıyla eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için üretilmiş her türlü araç gereç ve özel bilgisayar programlarını, katma değer vergisinden istisna tuttuk.

·         Kamuya açık her türlü yol, kaldırım, yaya geçidi ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile binaların, şehir içi toplu taşıma araçlarının engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilmesini zorunlu hale getirdik.

·         Devlet Memurları Kanunu`nda yapılan değişiklikle eşi, çocuğu veya kardeşi engelli olan personelin, bu yakınlarının eğitiminin sağlanacağı il veya ilçeye atanmasına imkân sağladık.

·         Engelli aile ferdi bulunan kamu çalışanlarına, bakım amacıyla günde bir saat izin verilmesini sağladık.

 

Vermiş oldukları mücadele, yılmadan ve yorulmadan azimli bir şekilde hayata duruşlarıyla herkese örnek olan engelli kardeşlerimizin tam anlamıyla kendi kendilerine yetebileceği ve sorunsuz yarınlarının inşasında hep beraber olacağımız günler dileğiyle, Adıyamanlı engelli kardeşlerim başta olmak üzere tüm engelli vatandaşlarımızın Dünya Engelliler Günü’nü kutluyor, kendilerine ve ailelerine en içten selam, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Av. Ahmet AYDIN

                                                                             Adıyaman Milletvekili

                                                                             AK Parti Grup Başkanevkili

 

Editör: Adıyaman Haber