Türk Halk Müziğinin genç ve güçlü sesi Tuncay okutan, Sabah gazetesinde yayınlanan söyleşisinde üçüncü solo albümü Anadolu`dan Dünya`ya ve müzik serüveni hakkında açıklamalarda bulundu. İşte Sabah Gazetesi’nde yayınlanan söyleşi.

 

Tuncay Okutan`la hem üçüncü solo albümü Anadolu`dan Dünya`ya hakkında hem de müzik serüveni hakkında konuştuk.

 

Tuncay Okutan, yaklaşık bir buçuk yıl süren çalışmasının ardından, üçüncü solo albümü Anadolu`dan Dünya`ya ile dinleyicisiyle buluştu.

 

Albüm, Engin Demirtaş yönetmenliğinde marşandiz stüdyolarında hazırlandı. Albümde tanınmış yerli müzisyenler dışında yabancı müzisyenler de yer alırken, Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner de iki şiirle albüme katkı sağladı.

 

Biz de hem yeni albümünü hem de müzik serüvenini konuşmak için Tuncay Okutan`ın kapısını çaldık.

 

İşte sizin de keyifle okuyacağınızı tahmin ettiğimiz o röportaj:

 

Daha önce sizle ve müziğinizle tanışmamış olanlar için Tuncay Okutan`dan bahsedebilir miyiz biraz?

Adıyaman`ın Besni ilçesinde 1983 yılında doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi memleketimde tamamladıktan sonra müzik eğitimi ve araştırmalar yapmak amacıyla İstanbul`a geldim. Yaklaşık 11 yıldır İstanbul`da ikamet etmekteyim. İlk albümüm ``Yar Yar`` 2005 yılında, ikinci albümüm ``Ben mi İstedim?`` 2008 yılında çıktı. Üçüncü albümüm Anadolu dan Dünya`ya ise 2012 yılında raflardaki yerini aldı.

 

Yaptığınız müziği nasıl adlandırıyorsunuz?

Tabi ki halk müziği olarak adlandırıyorum.. Çağımızın genç insanı olarak örnek olduğumu düşünüyorum.

 

En çok hangi sanatçıları dinlediniz? Etkilendiğiniz sanatçılar var mı?

Etkilendiğim birçok sanatçı var, ama en başka Ahmet Kaya. Etkilenmemek imkânsız diyebilirim.. Âşık Mahsuni Şerif. Musa Eroğlu, Neşet Ertaş, Ali Ekber Çiçek gibi birçok isim var…

 

Tuncay Okutan müzik yaşamı dışında neler yapıyor?

Müzik yapmaktan vakit bulamıyorum aslında, ama gündemi takip eder kitap okurum, tiyatroya gider, film izlerim, spor da yapmaya çalışıyorum ama dediğim gibi çok fazla vakit bulamıyorum.

 

Birçok sanatsal projede yer aldığınızı duymuştuk, bunlar bahseder misiniz biraz?

Cehd ve aşk ile durmadan çalışıyorum. Çalışmalarım arasında 14 şarkıdan oluşan ve çocuklarımızın gelişimine katkı sağlayacak olan bir enstrümantal müzik albümü, ülkemizin yedi bölgesinin seçkin sanatçılarının da içerisinde olduğu Yedi Bölgeden Yedi Tepeye Türküler isimli 2008`de yılında dinleyicisiyle buluşmuş bir albüm var. Daha sonra aynı yıl Musiki Şifa isimli müzik albümünü yaptık ve şifalı müzikler başlığı ile İBB İstanbul kitapçılarında daha sonra tüm müzik marketlerde dinleyiciye sunduk.

 

Müzikte hedefiniz nedir?

Türk müziğinin engin bir derya bir ilim olduğunu düşünüyorum. Özellikle Türk Halk Müziği binlerce yıllık geleneğe yaslanmış bir sanat hazinesi. Bu geleneğin yetiştirdiği büyük ozanlar,ustalar ve üstatlarımızın izinden yürümek, onların özveriyle emekle elde ettiği bu hazineden istifade etmek için sürekli gelişim içerisinde olmak adına, her gün yeni şeyler öğrenmek ve müziğime yeni bir şey katmak zorundayım. Bu bilinç ve azimle yoluma devam ediyorum. Sadece halk müziğinde hakkıyla var olma düşüncesindeyim. Bu kültürü miras olarak kabul edip, yaşatıp, gelecek nesillere olduğu gibi aktarabilirsem ne mutlu bana…

 

Müzik hayatınızda azimli ve başarılı olduğunuzu biliyoruz.. Başarılı olmanın yolları nelerdir sizce?

Başarı, halkın duygu, düşünce ve inanışlarıyla özdeşleştiğiniz oranda sizi yakalaması muhtemel bir şeydir, aksi halde mümkün değildir. Zannediyorum bizim yaptığımız çalışmalarda fark edilen ya da özdeşlik ifade eden bir noktayı insanlarımız fark ettiler, dolayısıyla da aidiyet duygusu, benimseme ve kendinden görme olgusu gerçekleşti sanıyorum. Ben buna bağlıyorum başarıyı büyük oranda.

 

TUNCAY OKUTAN KİMDİR?

Müzik hayatına küçük yaşlarda zamanın ustalarından bağlama dersleri alarak başladı. 11-12 yaşlarında tek başına bağlama çalıp türküler söylemeye başlayan Okutan, yetişkin çağa geldiğinde orta ve lise öğrenimini tamamlayıp müzik çalışmalarına hız verirken diğer yandan Türk Halk Müziği ve ses kültürümüzün bitmek tükenmek bilmeyen pınarlarından su içme özlemiyle eğitim ve araştırmalar yapmak amacıyla İstanbula geldi. Daha sonra halk müziğinin farklı icracılarından önemli bir isim olan Cavit Murtezaoğlu`ndan şan ve sahne performans dersleri aldı. Müzik eğitimini bu şekilde sürdüren okutan enstrüman çalmanın ve yorumculuğun yanında söz ve beste çalışmalarıyla da kendinden söz ettirmeye başladı.

 

Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Gaziantep gibi büyük şehirlerde resitaller vermiş ve birçok ,yerel ve ulusal TV ve radyo programına konuk olmuştur.. Sanat yaşamını mütevazı ve ayakları yere basan bir olgunlukta sürdüren sanatçının bazı eserleri "Besni Halayı", "Yar Yar"," "Yar Olmadın, "Ben Bilirim", "Haberin Var mı" gibi eserlerin birçok sanatçı tarafından seslendirilmesi sanatçının başarı grafiğinin giderek yükselmesine neden oldu.

Okutan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ. sanatçısı olarak İstanbul`da sanat hayatına devam etmekte…

 

Söyleşinin linki:

http://www.sabah.com.tr/kultur_sanat/muzik/2013/03/20/cehd-ve-ask-ile-durmadan-calisiyorum

Editör: Adıyaman Haber