Yapılan çalışmalarla ilgili Gölbaşı Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nazif ÇETİN Hocamızdan Bilgi almak üzere bir röportaj gerçekleştirdik.

1-Sayın ÇETİN, yaz tatili dönemi boyunca sizi hep çalışıyorken gördük. Sizde yaz tatili yok mu?

Nazif Çetin - Gölbaşı Meslek Yüksekokulumuzda 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılına hazırlık çalışmaları kapsamında öğrencilerimize daha geniş sosyal alanlar oluşturmak için yaz tatilimizi de çalışarak geçirdik. Bizler yaz dönemini, tatil olarak görmenin ötesinde eksiklerimizi tamamlamak ve yeni eğitim-öğretim yılına daha bir hazırlıklı girebilmek için verilen bir ara olarak değerlendiriyoruz.

Kaldı ki Üniversitemiz Yönetimine baktığımızda da Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü öncülüğünde Rektör Yardımcılarımız, Genel Sekreterimiz ve Yardımcıları ile diğer tüm birim yönetici ve çalışanlarını da hep çalışırken gördük ve Adıyaman Üniversitesinde yaz dönemi dâhil gayretle çalışmanın bir gelenek halini aldığını gördük.

Yüksekokulumuz ekip ve ekipmanlarımızla birlikte yaz tatilindeki boşluğu fırsat olarak değerlendirerek çalışmalarımızı etkin ve verimli bir şekilde tamamlama gayreti içerisinde olduk. Öğrencilerimizin tatilde olmasını fırsat bilerek; Akademik ve İdari çalışanlarımız, güvenlik ve hizmetli çalışanlarımızla birlikte fiziki mekânların onarım, tamirat ve tadilatlarını gerçekleştirmeye çalıştık. Dışarıdan temin edilmesi gereken bazı hizmet alımlarını kendi ekipmanlarımızla birleştirerek bütçe harcamalarımızda tasarrufa gidiyor ve kaynaklarımızı daha verimli kullanmak hususunda itinalı çalışmalar yapıyoruz. Laboratuvarlarımız, Kütüphanemiz, Dersliklerimiz, Konferans salonlarımız, Projektörler, ses ve ışık düzenleri, bilgisayar ve yazıcılarımız, kalorifer ve klimalarımız, kamera ve görüntü cihazlarımız, sıra, masa ve sandalyelerimiz dâhil tüm demirbaşların kontrol ve takibi açısından çalışma arkadaşlarımızla aramızda gerçekleştirdiğimiz işbölümü ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızı tamamlamış durumdayız.

2-   Yüksekokul girişinde merdiven basamakları vardı ve bu basamakların kaldırılarak düz bir giriş oluşturulduğunu görüyoruz. Bu alanda düzenleme yapmak gerekçeniz nedir?

Nazif Çetin - Buradaki önceliğimiz güvenlik açısından giriş ve çıkışların kontrol altında gerçekleşmesini sağlamaktır. Diğer taraftan özellikle Gölbaşı ilçemizin iklim koşullarını da dikkate alarak kış aylarında kar, buz ve don olayları nedeniyle kayganlaşan zeminin ve merdiven basamaklarının kaldırılarak düşme ve yaralanma vakalarını engellemek ve engelliler için giriş ve çıkışları uygun hale getirmek amacıyla bu alanlarda düzenlemeler yapmak gereği duyduk.

3-   Yüksekokul lavabolarının bulunduğu bölümde ayrıca bir şadırvan alanı çalışması görüyoruz?

Nazif Çetin - Gerek çalışma arkadaşlarımızın gerekse öğrencilerimizin abdest almaları için birçok kamu kurumunda olduğu gibi Yüksekokulumuzda da uygun bir ortam bulunmamaktaydı. Lavabolar hem fiziki uygunluk taşımamakta hem de ıslak zemin alanları sıklıkla kirlenmekte olup bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak amacıyla şadırvan çalışması yaptık.

Ayrıca Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ Hocamızın katkılarıyla mescitlerimizin halıları da yenilenmiş durumdadır.

4-  Yüksekokul Yerleşkesinde Apart daireler var ve bunlarla ilgili de bir çalışma başlatılmış olduğunu görüyoruz. Bu alanlar hangi amaçla kullanılacak?

Nazif Çetin - Bu alan önceleri tatil köyü olarak kullanılmakta iken Gölbaşı İlçemize yakışmayacak bir takım olumsuzluklarla anılmaktaydı ve bu durumda iken Özel idare tarafından 1998 yılında Yüksekokulumuza tahsis edilmiştir. Yerleşke alanında bulunan 18 adet 1+1 apart daire geçmiş yıllarda yurt olarak da kullanılmış olup pek verim alınamamıştır. Gölbaşı Meslek Yüksekokuluna atandığım henüz ilk aylarda Otel, Lokanta ve İkram hizmetleri bölümü altında; Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı ve Aşçılık Programı olmak üzere iki Program açılışı gerçekleştirdik. Aynı zamanda uygulamalı eğitim amacıyla kullanmayı planladığımız Apart daireleri ve Restaurant Bölümünü aynı zamanda halkımızın hizmetine açmak için çalışmalar yapmaktayız. 2009 yılında yapılan büyük tadilat kapsamında güya onarıldığı belirtilen bu alanların şu anki halini aşağıda görüyorsunuz. İşte biz bunlardan 2 adet Apart dairenin onarımını kendi çabalarımızla gerçekleştirerek aynı zamanda bir maliyet analizi de ortaya çıkardık. Kalan apartlarla ilgili bilgileri Üniversitemiz Sayın Rektörlüğüne arz ederek ihale kapsamında ivedi olarak onarımlarının gerçekleştirilmesi çalışmalarını planlıyoruz.

5-  Göl kenarında bulunan Yüksekokul Akademik ve İdari binasında da geniş çaplı bir çatı onarım yapıldır. Buna neden gerek duyulmaktadır?

Nazif Çetin - Evet, bu alanda ciddi sıkıntılarımız bulunmakta idi. 2009 yılında yapılan büyük ve kapsamlı tadilatlarda binalardaki çatı ve yalıtım işlemlerinde maalesef gereken özen gösterilmemiş ve bunun sonucunda akma ve sızma sorunu bir yana, sıvalar ve beton bloklar dökülmüştür. Bu sebeple bu binalar tarafımızdan kullanılamamaktaydı. Bu gerekçeyle kısıtlı olan bütçelerimiz doğrultusunda gerekli malzemeleri fabrikalardan doğrudan temin sınırlarında ve fabrika fiyatlarıyla satın alarak, dışarıdan temin ettiğimiz işçilikle ve bazı personellerimizin çabaları ve katkıları neticesinde yaz döneminde bu sorunlarımızı da çözmenin mutluluk ve hazzını yaşıyoruz.

6-  Akademik ve İdari binaların ayrıca dış cephe yalıtımının da yapılmakta olduğunu görüyoruz. Bu çalışmalarla ilgili gerekçelerinizi açıklarmısınız?

Nazif Çetin - Geçmiş dönemlerde ilçemizin yer aldığı iklim kuşağı ile uyumlu olmayan sıva ve yalıtım işlemleri yapılmış, ağır kış şartlarının da etkisiyle yapılan tüm bu işlemler, ekli resimlerde de gördüğünüz gibi bina dış cephesinin deforme olması, dökülmesi, su ve nem alması, bina içi ve dışı kullanılamaz derecede hasar görmesi ile netiecelnmiştir.

Bu sorunu ilgili alandaki uzmanlardan da görüş alarak Strafor destekli Amerikan Siding ile kaplama kararı aldık ve şu anda bu çalışmalarımızı da tamamlamış durumdayız. Ayrıca göl ve orman manzaralı iki adet terası da öğrenci ve çalışanlarımızın kullanımına kazandırmış bulunuyoruz.

7-   Öğrenci Yemekhanesinin göl kenarındaki Restaurant bölümüne taşındığını gördük. Buna neden gerek duydunuz?

Nazif Çetin - Özellikle Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı ve Aşçılık Programı için uygulama alanlarına ihtiyacımız bulunduğundan resimlerini gördüğünüz yemekhane binası ile eski okul binamızın bir bölümü Otel-Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümüne tahsis edilmiştir. Sizin de belirttiğiniz gibi yeni binamızda fiziki alanlar yetersizdi ve kantin alanı yemekhane olarak kullanılırken hem yığılmalara yol açıyor hem de servis sorunu yaşanıyordu.

Bu nedenle öğrenci yemekhanesini kampüs yerleşkesinde bulunan yemekhaneye taşımak durumunda kaldık. Ayrıca sosyal aktiviteler kapsamında öğrencilerimize satranç, masa tenisi, voleybol ve futbol karşılaşmaları yapabilmeleri için alanlar da oluşturduk burada. Böylelikle hem öğrencilerimizin sosyal donatı alanlarını genişletmek hem de kampüs alanındaki doğal güzelliklerle öğrencilerimizin daha çok iç içe olmalarını sağlamak için bu çalışmaları da tamamlamış bulunuyoruz.

8-   Sayın Hocam, Tüm bu çalışmalar için yeterli bütçeniz var mı peki?

Nazif Çetin - Ben iktisat anabilim dalında öğretim üyesi olarak bulunuyorum ve dolayısıyla her bir çalışmamıza başlamadan önce kaynaklarımızı en etkin ve en verimli bir biçimde kullanmak için öncelikle bir planlama ve projelendirme yapıyoruz. Ayrıca şurası bir gerçek ki T.C. Devleti tüm diğer kurumlarda olduğu gibi, eğitim-öğretim alanında da her türlü katkıyı sağlamaktadır. Türkiye’de yer alan tüm üniversitelerde olduğu gibi bölgemizdeki üniversiteler de fevkalade yardım almakta ve Adıyaman Üniversitesi de Sayın Rektörümüzün çabalarıyla bütçe katkılarının artmasını sağlamaktadır.

Bu husustaki haklılığımızı görmek için Üniversitemiz kampüsünü gezmeniz ve fiziki alanlarda tamamlanan ve devam eden projeleri görmeniz bunu açıklamaya yetecektir. Bütçelerimiz tabi ki de sınırlıdır ancak, burada asıl önemli olan bütçelerin etkin ve verimli kullanılmasıdır ki biz bu hususta gerekli hassasiyeti göstererek israftan kaçınmaktayız zaten. Allah, devletimize zeval vermesin temennisi ile savurganlığa yönelmeksizin kaynaklarımızı etkin kullanıyor ve ihtiyaçlarımızı giderme gayreti içerisinde hareket ediyoruz. Adıyaman İlimizin taşrasında bulunmamıza binâen, her ne kadar gözden ırak olan gönülden de ırak olur manasında bir söylem olsa da, Üniversitemiz Yönetimi ve Sayın Rektörümüzün nazarı her an üzerimizde olup, yaptığımız iş ve işlemlerle ilgili gerekçelerimizin Yüksekokulumuza sağlayacağı katkı ve verim Üniversitemiz Rektörlüğünce görülmekte ve bütçe taleplerimiz olumlu değerlendirilerek gerekli katkı ve tahsisat sağlanmaktadır. Tüm bu hususlarla ilgili bize destek ve katkılarından dolayı Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ hocamıza yeniden minnet ve şükranlarımızı arz ediyoruz.

9-   Sayın Müdürüm, Gölbaşı mütevazı bir İlçe olmakla birlikte yerel/ulusal basında sıklıkla Yüksekokulla ilgili haberlerle yer aldığınızı görüyoruz. Bu konudaki çalışmalarınızı bizimle paylaşır mısınız?

Nazif Çetin - Gölbaşı İlçemizde kurumlar arası işbirliği politikamız çerçevesinde ortak organizasyonlar düzenliyor ve bunlara ev sahipliği yapabiliyoruz.

Geçtiğimiz Yıl içerisinde;

İKSAD, Gölbaşı Belediyesi, Gölbaşı Meslek Yüksekokulu ortak girişimi ile İlçemizde 1. Uluslararası Çin’de Adriyatik’e Kültür, Turizm ve Ekonomi Kongresi düzenledik.

1-     Birçok öğretim elemanımızla birlikte Besni Belediyesi tarafından düzenlenen Enerji ve kalkınma adlı kongreye katıldık,

2-     Yüksekokulumuzda İlçe protokolümüzün de şiirleriyle katılım sağladığı ve ailelerimiz ve öğrencilerimizle birlikte Gölbaşı ilçe halkımızın da katıldığı “Bir ilkbahar akşamı şiirlerde buluşalım” adlı şiir gecesi düzenledik.

3-     Aynı şekilde Üniversitemiz Konservatuar öğrencilerinin katılımıyla yüksekokulumuzda Türk Halk Müziği konseri düzenledik,

4-     Bölümlerimiz arası futbol turnuvası düzenledik ve daha önce Kaymakamlıkça düzenlenen kurumlar arası futbol turnuva şampiyonu olan yine yüksekokulumuz hoca ve idari personelinin şampiyonu olduğu bu turnuva şampiyonu ile öğrencilerimiz arasında süper kupa şampiyonası turnuvası düzenledik,

5-     İKSAD tarafından düzenlenen Bölgesel Kalkınma Çalıştayı’na ev sahipliği yaptık.

6-     Turizm haftası etkinliklerinde yine Gölbaşı Meslek Yüksekokulu olarak konferanslar düzenledik ve diğer aktivitelere ev sahipliği yaptık.

7-     Programlar arası bilgi şöleni ve münazara programları düzenledik ve periyodik aralıklarla düzenlemekteyiz.

8-     Resim ve el sanatları sergileri açıyoruz.

9-     Değişik materyallere öğrencilerimiz tarafından yapılan baskı işlemleri ile de farklı aktiviteler içerisinde sık sık yer alıyoruz.

10- Sayın Hocam, Yüksekokulunuzda bazı proje çalışmalarınız olduğuna dair sık sık haberler yapıldığını görüyoruz. Bu projelerden söz eder misiniz?

Nazif Çetin - Akademik ve İdari çalışmalarımız yanında ayrıca bazı proje çalışmaları içerisinde de yer almaktayız. Geçtiğimiz yıllarda Yüksekokul Müdürü olarak yürütücülüğünü gerçekleştirdiğim bazı projeler söz konusudur ki bunlardan biri Öğr. Gör. Ali Serkan BİLGİÇ Hocamızın koordinatörlüğünü yaptığı “Üretiyorum, Pazarlıyorum, Mutluyum” başlıklı SODES projesidir ve bu projede değişik materyallere baskı işlemleri yaparak elde ettiğimiz kazançlarla Kenya’da bir su kuyusu açma imkânı sağlamış olduk ve proje sonrası tüm demirbaşlar Üniversitemiz envanterine dâhil edildi.

Bir diğer projemiz ise iki yıllık zorlu bir süreç ile kesin kabulü yapılan ve yine Yüksekokul Müdürü olarak yürütücülüğünü gerçekleştirdiğimiz “Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşma Oranının Artırılması başlıklı hibe programı kapsamında, Öğreniyorum, Öğretiyorum, Mutluyum” başlıklı 255.000,00 € toplam bütçeli ÇSGB-AB projesidir. Yüksekokulumuz Öğr. Gör. Erdem HİLAL’in koordinatörlüğünü yaptığı bu proje ise fiili olarak 01.11.2015 Yılı itibariyle uygulanmaya başlamıştır.

11- Sayın Hocam, önünde demiryolu engeli bulunan yeni Yüksekokul binanızın neden kampüs alanı içerisinde değil de önü demir yolu ile kesilmiş durumda bulunan Kampüs dışında inşa edildiğine dair düşüncelerinizi alabilir miyim?

Nazif Çetin - Gölbaşı Meslek Yüksekokuluna atandığım 16.01.2013 yılı itibariyle Yeni Yüksekokul binasının neden kampüs yerleşkesi içerisinde değil de dışında ve adeta demiryolu ile kapalı dar bir alana yapıldığına dair belirsizlik, geçtiğimiz aylarda kampüs alanının Üniversitemizden talep edilmesiyle anlaşılabildi. Yüksekokulumuz bünyesinde oluşturulan bir komisyonun aldığı oy birliği kararı ile bu talep uygun görmemiş ve Sayın Rektörümüzün bu doğrultudaki kararlı tutumu neticesinde kampüs alanımız yönelik talepler geri çevirilmiştir. Halbuki bir çok İlçede Yüksekokul yapılmasına dair talepler ve fedakârca feragatler sergilenirken Gölbaşı gibi güzide bir ilçemizde Yükseköğretim kurumuna sınırsız tahsisli bulunan bu alanın talep edilmesinin anlaşılması da zaten mümkün görünmemektedir.

Herhangi bir şekilde Yeni binamız ile Kampüs bahçesi arasında bir üst veya alt geçit oluşturularak hem öğrencilerimizin güvenliğinin hem de eğitim binası ve sosyal alanlar arasındaki bütünlüğün sağlanması için çalışmalarımız devam etmekte olup bu çalışmaların da İnşallah Sayın Rektörümüz Prof. Dr. M. Talha GÖNÜLLÜ’nün görev süresi içerisinde tamamlanacağı beklentisi ve temennisi içerisindeyiz.

Sayın Rektörümüzün bir zaafı (!) var ki bu da Öğrenci merkezli hareket ediyor olması ve öğrencilerin eğitim-öğretim ve donanımına dair hiçbir projeyi geri çevirmemesidir. Dolayısıyla bu talebimizin de olumlu karşılanacağından endişemiz bulunmamaktadır.

Ayrıca Yüksekokulumuzdaki bazı çalışmalarımızda Gölbaşı İlçemizde bulunan sivil toplum kuruluşlarımızın katkılarından da söz etmek istiyorum.

Örneğin;

Konferans salonumuzdaki ses düzeni için Edeler İnşaat sponsorluk yapmıştır. Yüksekokulumuz girişinde yapılan tüm bu kazı çalışmalarında ve çevremizde biriken molozların temizlenmesinde, araçlar için otopark yeri hazırlanmasında bizlere hem kepçelerle hem de kum, çakıl ve diğer malzemelerin temininde kamyonlarıyla yine Edeler İnşaat şirketinden destek ve katkı sağlanmıştır.

2014-2015 Mezuniyet törenimizde için Tunahan Giyim, Göl-Tur ve Yüksekokul Müdürlüğümüz birer çeyrek altın ve diğer hediyelerle program birincilerimizin ödüllerine destekleyici olmuşlardır.

Karayolları Bölge Müdürlüğü, Yüksekokul tabelalarımızın yenilenmesi ve çevre düzenlemelerinde ekip ve ekipmanlarını Yüksekokulumuza yönlendirerek çalışmalarımıza katkı sağlamaktadırlar. Ayrıca gerek Özel idare gerekse Gölbaşı Belediye Başkanlığı talebimizin söz konusu olduğu alanlarda ekipmanlarını tarafımıza tahsis edebilmektedir.

12- Yeni eğitim-öğretim dönemi başladı ve siz dinlenmeksizin yeni eğitim-öğretim yılına başladınız. Yorgunluk yok mu mı Sayın Hocam?

Nazif Çetin - 05.11.2015 Perşembe günü Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Rektör Yardımcılarımız ve Genel Sekreterimizin Yüksekokulumuza gerçekleştirdikleri ziyarette tüm bu çalışmalarımızı yerinde incelerken ve yüksekokulumuzdan ayrılırken gülen yüzlerini görmek bizim tüm yorgunluğumuzu aldı diyebilirim.

Çalışmalar boyunca belki yorulduk, belki ailemize ve çocuklarımıza yeterince zaman ayıramadık. Ancak çalışmalar sonrası çehremizin bu derece düzeldiğini ve güzelleştiğini, öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın yenilenen bu alanlarda gülen yüzünü görmek yorgunluk ve bıkkınlık adına bir şey bırakmadı diyebilirim. Bu hususta zamanlarını çaldığım ailem ve çocuklarıma, gösterdikleri sabır ve destek için ayrıca teşekkür ediyorum.

Sonuç olarak;

Adeta bir aile ortamı içerisinde yer aldığımız Sayın Rektörümüzün de ifade ettiği gibi bizim burada bulunmamızın esas sebebi olan Öğrencilerimizin, Akademik ve idari tüm çalışanlarımızın ve Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ’nün şahsında tüm idarecilerimizin gülen yüzlerindeki tebessümün devam etmesini Yüce Allah (CC.)’tan temenni ediyorum.

13- Yüksekokulunuzun Kuruluşundan bugüne dek geçen süre içerisinde geldiğiniz noktadan söz eder misiniz?

Nazif Çetin - 1998 Yılında açılan Yüksekokulumuzda 1998 -2013 yılları arası 15 yıllık süre zarfında toplam 5 program bulunmaktaydı. Ben 2013 Yılında Gölbaşı Meslek Yüksekokulu Müdürlüğüne atandım ve bugüne kadar 7 yeni program açarak toplam 12 programa ulaştık. Bunlardan en önemlisi Turizm ve Otel İşletmeciliği Programına öğrenci almakla birlikte diğer programlarımıza akademik personel yeterliliği sağlayamadığımızdan henüz öğrenci alamadık. Öğrenci sayımız 2013 yılında 650 dolaylarında iken bugün 835 öğrencimiz bulunmaktadır. İlçemizde KYK yurdu açılması ve yeni programlara öğrenci alınması durumunda hedef öğrenci sayımız 1500-2000 dolaylarında gerçekleşecektir. Ayrıca yakın bir zaman içerisinde Gölbaşı İlçemize ayrıca bir fakülte açılması doğrultusunda çalışmalar yapmayı planlamaktayız.

14- Sayın Hocam başka eklemek istediğiniz bir şey var mı?

 

Nazif Çetin - Yüksekokulumuzda kayıtlı bulunan 835 öğrencimizin eğitim ve öğretimi, tüm bu çalışmalarla ilgili gereksinimlerimizin karşılanması vd. hususlarında bize hem maddi kaynak sağlayan hem de moral ve manevi katkılarıyla bizi motive eden Üniversitemiz çok değerli Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ hocamız başta olmak üzere, Rektör yardımcılarımız, akademik ve idari tüm kurum çalışanlarımız, içsel ve dışsal tüm paydaşlarımız, bizlere yardım ve teveccühlerini esirgemeyen Saygıdeğer Gölbaşı`lı hemşerilerimiz, öğrencilerimiz ve bu çalışmaların güzel neticelerini vatandaşlarımızla paylaşmamıza vesile olduğunuz için siz değerli basın mensubu arkadaşlarımıza minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.

Editör: Adıyaman Haber