TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın; “Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu Yeni Anayasa konusunda CHP ile görüştü. Bu tür görüşmeler önemli görüşmelerdir. Tabi ki bütün siyasi partilerin bütün STK’ların ve 78 milyonun beklentisi olan konuların da bir takım siyasi partiler tarafından ele alınması gerekiyor. Yeni anayasa konusu ise herkesin beyanlarda bulundu olmazsa olmaz dediği ve Türkiye’nin artık darbe anayasasıyla yönetilemeyeceği noktasında hemfikir olduğu bir konudur. Meclis çatısı altındaki tüm siyasi partiler bu konuyu milletin beklentilerine uygun, kucaklayıcı, kapsayıcı, özgürlüklerinin önünü açan Türkiye’yi 2023’e, 2053’e ve hatta 2071’e hazırlayan yatırımların önünü açan bir anayasaya mutlak bir ihtiyacı var. Şuan ki anayasa yürürlüğe girdiğinden beri biz 17 kez değişiklik ve 113 madde değişikliği yaptık. Ama buna rağmen yeterli değildir. Birçok kez değişti ama darbeci ruhu devam ediyor dedi.

Geçen dönem bir uzlaşma komisyonu kuruldu. 4 siyasi parti grubu da üye verdi. Ortak bir çalışma yürütüldü. Bu çalışmanın neticesinde 60 maddede uzlaşı sağlandı. İş karar netice aşamasına geldiğinde maalesef topu taca attılar, ipe un serdiler diyen Aydın, şunları kaydetti:

Hepimizin şapkamızı önümüze koymamız lazım. Samimiyet testinden geçiyoruz. Kim gerçekten yeni anayasa yapma konusunda samimi, objektif ve ciddiyse veya kim sözde onaylayıp sonrada kaçıyorsa bunu millet görecektir. Bizim niyetimiz bu milletin hak ettiği anayasayı yapabilmektir. Tek başına iktidar olan AK Parti’nin sayısı yeterli değil. Uzlaşıyla yapılması gerekiyor ki anayasa toplumsal uzlaşı demektir. Ne kadar siyasi partilerin mutabakatı olursa o kadar güçlü bir anayasa ortaya çıkar. Dolayısıyla ben isterim ki bütün siyasi partiler samimi bir şekilde elini taşına altına koysunlar. Hiçbir kategori ayrımı yapmadan, tartışarak, konuşarak anlaşıp uzlaşalım. Hiçbir kırmızıçizgi ve ön şart olmadan oturup konuşup, tartışıp, uzlaşmak gerekiyor. Başbakanımız, HDP ile görüşmek için randevu istedi. Böyle bir görüşme süreci devam ederken gidip şuanda sorun yaşadığımız bir ülke olan Rusya’da, bir eş başkanın Türkiye’nin aleyhine olabilecek birtakım açıklamalar yapması kabul edilebilecek şeyler değildir. Millet biz anayasayı uzlaşarak yapın dedi. Çünkü meclisin aritmetik düzeni ortadadır ve biz de uzlaşarak bu anayasayı yapmak zorundayız. Türkiye’nin kaybedecek zamanı yoktur. Türkiye bu darbeci ruhlu anayasayı ortadan kaldırmalıdır

Başkanlık Sistemiyle Türkiye’nin istikrarı sağlayacağını vurgulayan TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, “Türkiye 1923’ten 2015’e kadar 92 yılda toplam 64 hükümet kurmuştur. Bu demek oluyor ki hükümetlerin ortalama ömrü 1,5 yıldır. Hatta 17 aydır. 17 ay ömrü olan bir hükümet bu ülkeye ne verebilir? Türkiye tek başına iktidar tek güç olduğu zaman çağ atlamıştır. Rahmetli Menderes döneminde, Rahmetli Özal döneminde ve AK Parti döneminde Türkiye çağ atlamıştır. Koalisyon yılları ise bu ülke için kayıp yıllardır. Başkanlık sistemiyle Türkiye istikrarı sağlayacaktır. Hükümet sürekli 6 ayda bir 17 ayda bir değişmeyecek. Yasama, yürütme ve yargı hepsi ayrı ayrı kollardan yapılır ama şuan Türkiye’de yürütme yasamanın içinden çıkıyor. Bir yürütmede çift başlık yani Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu var. Çift başlı yürütme bir defa kendi içerisinde bir sorundur. Hepsi birbirinin içerisinden çıkıyor bu şekilde ne kadar verimli olabilir ki? Başkanlık sisteminde çok büyük kuvvetli kollar vardır. Çok net ve sert bir şekilde kuvvetler birbirinden ayrılmış ve bağımsız bir şekildedir. Hem meclis hem başkan seçimle geldiği için ikisi de halka karşı sorumludur.Birbirini feshetme yetkisi yoktur. Bu bir devlet ve bir rejim modeli değil bir hükümet modelidir. Yanlış algılar üzerinde bu yürütülüyor. İçeriğine ve ne olduğuna bakmadan yargılanıyor bu sistem. Ülkelerin %75’inde başkanlık ve yarı başkanlık sistemi var.Zengin ve gelişmiş ülkelerde hep başkanlık sistemi var ve en büyük örneği ABD’dir.” Şeklinde konuştu.

PHA

Editör: Adıyaman Haber