CHPli Abdurrahman Yargucı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Yargucı, mesajında, kısa adı RSF olan Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün 2016 raporuna göre, Türkiyenin basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 151. sırada yer aldığına dikkat çekti.
RSFye göre dünyada, basının Türkiyeden daha az özgür olduğu sadece 29 ülkenin olduğunun altını çizen Yargucı, basın-yayın yaşamına bakıldığında, bu sektörde çalışanların ekonomik ve sosyal hakları kullanılamaz halde olduğunu bildirdi.

Bunu içler acısı bir durum olarak nitelendiren Yargucı, şunları kaydetti:

12 Eylül düzeni ile birlikte gazetecilerin-yayıncıların toplu sözleşme düzeni kullanılamaz hale getirilmiş, sendikal hareket işlevsiz duruma sokulmuştur. AYM kararının çok önemli bir yönü de haberleşme ve ifade özgürlüğünü adeta demokrasinin kutsalı değerinde görmesidir: “İfade özgürlüğü çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin temeli olup bu özgürlük olmaksızın ‘demokratik toplum’dan bahsedilemez. Ya basın özgürlüğü?... AYM kararında deniliyor ki: “Demokratik bir sistemde, kamu gücünü elinde bulunduranların yetkilerini hukuki sınırlar içinde kullanmalarını sağlamak açısından basın ve kamuoyu denetimi en az idari ve yargısal denetim kadar etkili bir rol oynamakta ve önem taşımaktadır. Halk adına kamu gözcülüğü işlevini gören basının bu işlevini yerine getirebilmesi özgür olmasına bağlı olduğundan, basın özgürlüğü herkes için geçerli ve yaşamsal bir özgürlüktür.” Yani neymiş? Basın özgürlüğü en az idari ve yargısal denetim kadar önemliymiş. Özgür toplum olmanın en temel ve belirgin özelliği ifade özgürlüğüdür. Sosyal toplum eko sisteminde önemli bir sivil hak olan ifade özgürlüğü basın yayın alanında kurumsallaşarak kullanıldığında Basın Özgürlüğü kimliğine kavuşur. Basın çalışanlarının İktidarlar baskısından kurtulduğu, işlerini yaptıkları için tutuklanmadığı, sosyal, ekonomik ve sendikal faaliyetlerinin temel bir hak olarak tanındığı, bir an önce basın özgürlüğünün içselleştirilerek demokratik bir Laik, Hukuk devleti olma yolunda toplumsal olarak birleşik ve kolektif bir çaba içerisinde olma özlemimle başta memleketim Adıyaman ve ülkemizdeki bütün gazeteciler ve çalışanların 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramını kutlarım

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber