Kentte uzun yıllardan beri fidancılık yapan Güneydoğu Fidancılık Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Bilgiç, yaptığı açıklamada, yağmurların gelmesiyle çiftçinin yüzünün gülmeye başladığını bildirdi.

Kuraklıktan ilk başta endişelendiklerini anlatan Bilgiç, "Çok şükür geldi. Yılbaşını geçtik, Ocak ayı içindeyiz. Şuana kadar Adıyaman’da yeteri kadar yağmur yağmadı. Tabi çiftçiler arasında bir tedirginlik vardı. Kuraklık korkusu vardı. Şuana kadar yağmurlar güzel yağdı. Çiftçilerimizin yüzü gülmeye başladı. En azından tarımsal kuraklık dediğimiz olay inşallah bundan sonra bir iki yağmur yağsa yaşamayacağız. Yer altı suları dediğimiz veya kaynak suları henüz yeterli değil. Son birkaç yıldır yağmurların az yağışından dolayı çeşmelerde sularımız kesildi. Şuanda toprağın suyu depolama hacmi yeteri kadar yağmur  yağmadığı için orada bir beklentimiz yok. Bundan sonra bir iki yağmur ile en azından tarımsal kuraklık dediğimiz buğday, arpa  ve diğer ürünlerde inşallah kurtuldu. Biz bunun için çok sevinçliyiz. Tarımsal kuraklık yaşamayacağız bu sene. Ama yeteri kadar yağmur henüz yok. Bundan sonra olsa dahi yer altı sularının çoğalması pek ihtimal görülmüyor. Çünkü kar yağması gerekir. Kar da henüz yağmadı. İnşallah yağar, bu beklenti içindeyiz"dedi.

- ADIYAMAN DİĞER İLLERE GÖRE İYİ

Adıyaman'ın diğer illere göre iyi durumda olduğunu aktaran Bilgiç, şöyle devam etti:

"Adıyaman’da yağmur diğer illere göre iyi durumdadır. Çünkü geçenlerde Şanlıurfa'ya gittim. Şanlıurfa'nın güneyinde henüz yağmur yağmamış. Sonbahar döneminde 3-5 santim yağmur yağmış o da kurumuş ekinler. Şanlıurfa'nın kuzey tarafında ekinler kurumaya başlamış. Çok üzüldük, inşallah bu yağmurlar oraya yağar. Gaziantep, Kahramanmaraş, Diyarbakır’da ciddi manada bir kuraklık var. O da bizi komşu iller olarak çok üzüyor. İnşallah yağmur yağar"

- FİDANLAR SAĞLIKLI OLUR

Fidanların bu yıl sağlıklı olacağı kanısında olduğunu dile getiren Bilgiç, "Fidancılıkta aynı tarımsal kuraklık gibi. Şuanda vatandaşlar fidan ekiyor. Adıyaman şartlarında ekiyor. Şanlıurfa'da tabi kurudu toprak, ekim yapıldı ama can suyu verilmesi gerekiyor. Çiftçilerimize söyledik, muhakkak cansuyu verin dedik. Meyve dikiminde bir sorun kalmadı. Bundan sonra dikimler daha sağlıklı olur düşüncesindeyim"şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha