Adıyaman Haber: Kent merkezinde yaklaşık yarım asırdır bıçak üreten, bıçak ustası 65 yaşındaki Mustafa Uyan, PHA muhabirine, büyükbaş ve küçükbaş kurban kesiminde tercih edilmesi gereken bıçak türüne ilişkin bilgi verdi.

Uyan, vatandaşların ucuz ürünlere kanmaması gerektiğini vurgulayarak, “Uydurma, ucuz olanlar var. Dövme çelik bıçaklar daha kaliteli, paslanmaz. İngiltere’den gelen çelikler daha kıymetli, paslanmayan çelikler. Mesela Türkiye’den Sürmene, Sivas, Malatya, Maraş bıçakçıların yoğun oldukları yer. Bıçak çeliği ayrıdır. Onun için çalışan bıçaklar var, çalışmayan bıçaklar var. Mesela çelik olan var, çelik olmayan var. Ama bunların içinde en kıymetli olan da dövme çelik. Ama hakiki dövme olmalı. Üzerinde dövme çelik yazıyor ama alakası yok. Lazerle kesmiş, oraya ağzını takmış dövme çelik ile alakası yok.” dedi.

“El yapımı dövme dediğimiz bıçaklar daha kıymetlidir”

Hayvanın büyüklüğüne göre bıçağın canlı olması gerektiğine dikkat çeken Uyan, şöyle devam etti:

“Büyük hayvanlar için büyük bıçaklar var. Canlı olacak yani ince olmayacak. Kalın ve büyük bıçaklar almak lazım. Kesimde hayvan zorlanmasın. Bunların içerisinde el yapımı dövme dediğimiz bıçaklar daha kıymetlidir. Dövme çelik dediğimiz el yapımı bıçaktan 1 günde ancak 20 tane yapabilir. Ama fabrika yaklaşık 2 bin adet çıkarır. Ancak karşılaştırdığımız zaman fark görülür. Dövme çelikte fiyat yüksektir. Fabrikasyon olan da fiyatlar düşüktür. Ama ben şunu öneririm. Bilmiyorsan da, mesela çeliğin hangisi iyidir diye. Bıçağın pahalı olanını almak lazım. Yani adam bilmeyebilir. Ama pahalılığın daha başka kıymeti var. Demek ki buna bir emek verilmiş.”

Bıçak büyüklüğünün kurban çeşidine göre değiştiğine işaret eden Uyan, “Küçükbaş için kullanılacak bıçak küçük de olabilir. Bıçağı kullanacak kişinin, kasabın becerisine de bağlı.” dedi.

İşlerinin 10 gündür yoğun olduğuna değinen bıçak ustası Uyan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Eski bayramlarla kıyaslarsak, bugünler o günlerin yanında bir şey değil. Ama yine de iyi diyelim.”

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :

Kaynak: pha