Adıyaman'da esnaflık yapan Yakup Tosun,  bireysel olarak ürettiği projelerle insanların daha çok okumasına katkı sağlayabilmek ve öğrencilerin rahat ders çalışabilmesi için kütüphane kurdu.

Kent merkezinde kurduğu  50-90 arası öğrencinin yararlandığı kütüphanede, gönüllü öğretmenler de destek veriyor.

5 yıldır, proje üreterek çeşitli etkinlikler yaptığını ifade eden Tosun, Perre Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin ihtiyacına yönelik ders çalışabileceği kütüphane kurallarını baz alarak ortam hazırladığını kaydetti.

Tosun, kütüphaneyi yaklaşık 3,5 ay önce kurduğunu belirterek, "Kitaplarla fazla ilgili olduğum için insanların okuması için böyle projelerde son 5 yıldır etkinlikler yapıyorum, projeler üretiyorum. Tamamen bireysel kimseye bağlı değilim 'Allah rızası' için insanların okumasına katkı sağlayan bir bireyim."dedi.

-"GÖNÜLLÜ ÖĞRETMENLER ÜCRETSİZ DERS VERİYOR"

Öğrencilerin rahat ders çalışabilmesi için gereken şartları sağlamaya çalıştığını vurgulayan Tosun, şunları dile getirdi:

"Öncelikle buranın belirli kuralları var. Bizler kimseye bağlı olmadığımız için tamamen kütüphane kurallarını baz alıyoruz, yüzde yüz sessizlik ve tamamen öğrencinin ders çalışabileceği ortam yaratmaya çalışıyoruz. Sohbeti kapatmış durumdayız. Dediğim gibi burası tamamen 'Allah rızası' için kuruldu. Araştırıyoruz, sürekli öğretmenlerle de görüşüyoruz. Buraya para kazanmak için kimsenin gelmesine gerek yok, tamamen gönül işi tamamen öğrencilere fayda sağlayacaklarsa gelsinler diyoruz. Bu konuda da duyarlı öğretmen arkadaşlar var haftanın belli günü belli bir saatte gelip öğrencilerimizin sorularına yardımcı oluyorlar, sorularını çözüyorlar, psikoloji destek veriyorlar. Sınava hazırlık konusunda motive ediyorlar ve her şeyden önemlisi buranın kişiye insan olabilme özelliğini veriyor. Bir insan bireysel olarak da kütüphane kurabilir, bireysel olarak ta yardım edebilir, bireysel olarak ta farkındalık projeleri üretebilir, bizlerde bunu öğretmeye çalışıyoruz. Öğrenciler bunu bire bir görüp bire bir yaşıyorlar bu da öğrenciler üzerinde daha olumlu bir etki oluşturuyor."

Tosun, her gün 50, 60 bazen de 80, 90 öğrencinin giriş yaptığını ve kontenjanı aştığını belirterek, "Çünkü toplamda 60 tane sandalyemiz var bununla birlikte giriş çıkışla ciddi bir sayı oluyor. Bazen geri dönen öğrenciler oluyor ama burada ne kadar sayı çok olursa olsun yüzde yüz sessizliği korumak için her şeyi yapıyoruz. Özellikle biz şehir merkezindeyiz Karapınar Bölgesi dediğimiz şehrin Kuzey Batı çıkışı oluyor bu bölge ve oradan gelen öğrenciler oluyor. Ancak akşam 9,9 buçuk oldu mu minibüs için yani yaya kalmamak için geri gitmek zorunda kalıyorlar bunun içinde yetkililerden bir araç tahsisi istedik en azından gece saat 11:00’da öğrencileri buradan alıp evlerine kadar bırakabilecek, yalnız bunun maliyetini karşılamak şartıyla mazot parasını bile vermek şartıyla böyle bir talep de bulunduk ama bu bir çözüm değil."şeklinde ifade etti.

-"KARAPINAR BÖLGESİNDE ŞUBE AÇMAYI PLANLIYORUZ"

Adıyaman’da kiraların yüksek olduğunun altını çizen Tosun, "Malum kiralar çok yüksek, kira konusunda finansman desteği bulabilirsek Karapınar bölgesinde ikinci şubeyi hemen açmayı planlıyoruz.  Çünkü sınava çok az bir zaman kaldı ve böyle bir yer açmak çok zor değil, öğrencilerin çok ciddi bir talebi yok masa, sandalye ve sessiz bir ortam fazla bir şeye gerek yok ama dediğim gibi kiralar çok yüksek sadece bu konuda destek arıyoruz. Çünkü bu işte de çok geçmişimiz yok 3 buçuk ay önce burayı kurduk, 3 buçuk ay içerisinde de gerçekten de çok ciddi bir talep oldu halen de oluyor yani karşılayamayacak duruma geldik diyebilirim.Çünkü geceleri öğrencilerin ders çalışabileceği bir ortam yok maalesef bu şehirde.

Projelerle kurulan kitap kafeler devlet desteği için ya kapatılıyor yada akşam saat 18:00'den sonra öğrencileri dışarı çıkartıyorlar ve bazılarının kapatacağını da duyduk, finans edemeyeceklerini için, çünkü bunlar dernek, vakıf yada kurumlara bağlı kitap kafeler, Halk Kütüphanesi zaten saat 21:00 olunca kapanıyor. Buda demek oluyor ki saat 8 buçukta öğrencilere hadi toparlanın demek oluyor. Yani gönül ister ki son 3, 4 ayı öğrencilere daha iyi bir şekilde eğitim verebilmek için yeni yerler kurmak ya da mevcut yerlerin saatini uzatmak. Bundan dolayı da yetkililerin bu konuya bir eğilmeleri gerekiyor.”

-"GÖNÜLLÜ ÖĞRETMENLERLE DERS ÇALIŞMAKTAN ÇOK MEMNUNUM

12. sınıf öğrencisi Fatoş Arslan ise kütüphanenin çok nezih, sessiz ve sıcak ferah bir ortam olduğunu belirterek, "Bizlerde dolayısıyla burada daha rahat hazırlanıyoruz. Diğer kütüphanelere göre daha rahat, bana göre daha iyi olduğu için ve birde merkezde yani çarşının içerisinde olduğu için burayı tercih ediyorum. Buranın diğer kitap kafe veya kütüphanelerden ayrı tutan bi diğer konu ise burada günün belli saatlerinde öğretmenlerin gelip burada bizlerle birlikte soru çözümü yapıyorlar bizlerin sınava daha iyi hazırlanması konusunda ciddi bir hassasiyetle önem gösteriyorlar ve gönüllü bir şekilde geliyorlar buraya. Buda gayet bizler için avantajlı bir şey mesela benim çoğu gittiğim kütüphanede böyle bir şey yoktu, ilk defa burada gördüm ve çok memnum. Ben kendilerine tekrardan çok teşekkür ediyorum.”diye konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha