Adıyaman'ın Samsat ilçesinde 3 yıl önce meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremde hasar görerek külahı düşen ve merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6.8 şiddetinde depremden etkilenen Musalla Caminin minaresinin yapılması bekleniyor.

-"CAMİ CEMAATİ OLARAK ENDİŞE İÇERİSİNDEYİZ"

Cadde üzerinde tehlike saçan hasarlı minarenin yetkililer tarafından 3 yıldır incelendiğini ancak hiç bir adımın atılmadığını ifade eden  Musalla Mahalle esnaflarından Bilal İzci, "3 yıl önce olan depremde Musalla Mahallesi Camiimizin minaresi hasar gördü ve minarenin külah baş tarafı yıkıldı." dedi.

Gövde kısmında da ciddi hasarlar meydana geldiğini vurgulayan İzci, şunları ifade etti:

"Elazığ depremi sonrasında da Adıyaman da baya büyük bir sarsıntı meydana geldi ve bu depremden dolayı da ufak tefek döküntülerin olduğunu söylediler. Aslında Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün acilen buraya bir el atıp onarması lazım aksi takdir de Allah korusun her hangi bir üzücü bir hadiseye de sebebiyet verebilir. Çünkü yanında çok işlek bir yol var, yayalar geçmekte ve her hangi bir güvenlik tedbiri alınmış değil, bizlerde bu caminin bir cemaati olarak ciddi endişe içerisindeyiz. Bu noktada minarenin bir an önce yapılmasında fayda var.

Esnaf Serkan Taşkıran ise camimizin minaresinin bir an önce tadilatının yapılmasını istediklerini belirterek, "Çok şükür yine bir kaybımız yok ama böyle dini vecibelerimizin yerine getirdiğimiz yerlerin düzenli olmasını talep ediyoruz. Gelen gideninde olmaması sorun değil yani bunların belirli yerlerden geliyorlar zaten fotoğrafını da çekiyorlar. Sağ olsunlar imamlarımızda bu konuyla ilgili müftülüğümüzle görüşüyorlar. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından gerekli bilgi ve belgeler toplandı. Cami minarelerimiz inşallah yapılacak. Şu anda çalışmalar için Vakıflar Genel Müdürlüğünden gelecek cevabı bekliyoruz. İnşallah tez vakitte yapılır.”

- CUMHURİYET DÖNEMİNDE 32 YIL BOYUNCA CEZAEVİ OLARAK KULLANILDI

Bulunduğu mahalle ile aynı ismi taşıyan Musalla Cami Selçuklu dönemine ait.

Cumhuriyet döneminde 32 yıl boyunca cezaevi olarak kullanılan caminin minaresi daha önce 1890 yılında yıkılarak yeniden inşa edilmiş.

2017 yılında meydana gelen depremin ardından külah kısmı yıkılan minarenin onarımı için Vakıflar Genel Müdürlüğünün çalışma başlatması bekleniyor.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha