Organik olması ve el dokuması halılar kışın sıcak yazın da serin tutması sayesinde yeniden ilgi görmeye başladı.

Adıyaman’da baba mesleği el dokuması halıcılıkla uğraşan Enes Çurak, 25 yıldır kışın sıcak, yazın da serin tutan organik halıların hem tamiratını hem de üretimini yapıyor.
Çurak, gelişen teknoloji ile birlikte neredeyse tükenmek üzere olan organik yünden ve kök boyadan yapılan geleneksel el dokuma halılarının, teknolojiyle yenik düşmemesi için çabaladığını kaydetti.

-“ŞİMDİ ESKİ ÜRETİMLER KALMADI”

Çurak, teknolojinin gelişmesiyle birlikte her tarafta makine üretimi halıların kullanıldığını belirtti.
Buna rağmen az da olsa el dokuması organik halıların alıcılarının da bulunduğunu aktaran Çurak, “Şimdi halen bu halıları sevenler yine de bu halılardan şaşmıyor gelip alıyorlar. Bu halılar eskiden üretimi vardı baya vardı makineleri yoktu o zaman, şimdi eski üretimler kalmadı ama makine ağırlığı da çoğaldı, biz de ne yapıyoruz mesela bu halılardaki ölü tüyleri makasla alıyoruz. Bir nevi eski halıyı yeniliyoruz.” Şeklinde konuştu

-“BU HALILAR ÖMÜRLÜK”
El yapımı halıların daha kaliteli ve kullanışlı olduğunu kaydeden Çurak, bir el dokuması halının insan ömrü kadar uzun ömürlü olduğunu dile getirdi.

El dokuması halıların daha değerli olduğunu anlatan Çurak, “bu halılar yündür, eskise de paradır, nasıl ki altını kullanırsın lazım olduğunda satarsın bu da aynı öyledir. Yani 2’ci eli de para yenisi de para ediyor. Bu halıları götür yirmi sene kullan yine geri satabilirsin, birde bu halılar yüzde yüz yün olduğu için sağlıklıda özellikle kışın sıcak tutar, yazın da serin tutar.” İfadelerini kullandı.
El dokuması halıların kültürü de yansıttığını vurgulayan Çurak, şöyle konuştu:
"Bu halılar zevk meselesi, kimisi yeni model sever, kimisi klasik sever, yeşil sever, kimisi de böyle köy tarzı sever, Bu halının kullanışı biraz da kültüre bağlı bir şey genelde bizim doğu yöreleri kullanıyor. Bu halıları Adıyaman’ın köylerinde kullanan var ama pek değil yani eskisi gibi kullanmıyorlar. Bir şark köşesi olur, tabi onların da makinesi çıkmış naylondan kırmızı olsun yeter diyor kimisi, ama bu halılar orijinaldir. Kaliteli bir şey isteyen varsa bu halıları almalarını tavsiye ederim."

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha