CHP Adıyaman Milletvekili  Tutdere, Perre Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde özellikle ulusal basında hem bayram öncesi hem bayram sonrası erken seçim tartışmalarının sıklıkla gündeme getirildiğini söyledi.

Erken seçimle ilgili şahsi görüşünü dile getiren Tutdere, "Şu andaki mevcut anayasaya göre erken seçimle ilgili karar verme yetkisi sayın Cumhurbaşkanı’nda ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde. Şu andaki tabloya baktığında aslında bilinçli olarak sadece Türkiye’nin hem pandemiyle birlikte yaşadığı ekonomik olumsuzlukları ört bas etmek, hem de işsizliği yoksulluğu konuşturmamak adına böyle bir gündemi yarattı ve Türkiye’yi bununla meşgul ettiğini düşünüyorum."ifadelerini kullandı.

Tutdere, hükümetin bir erken seçime gideceği kanaatinde olmadığını ve Türkiye’nin şu anda bir erken seçime götürmenin de ülkenin yararına ve faydasına olduğunu düşünmediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Seçimler öncesi iktidar partisi özellikle kamuoyundan ve halktan şunu istemişti; 'bize oy verin Sayın Cumhurbaşkanı ve iktidar yetkilileri biz ekonomiyi uçuracağız, işsizliği yok edeceğiz, yoksulluğu yok edeceğiz' diye çağrılarda bulunmuşlardı. Millet de yetki verdi ve seçimlerin üzerinden henüz daha 2 yıl bile geçmemişken, şu anda tekrar Türkiye’de erken seçimin konuşuyor olmak gerçekten doğru bir şey değil. Hükümete açıkça çağrıda bulunuyoruz. Millet size yetki verdi. Türkiye’nin işsizlik sorununu, Türkiye’nin yoksulluk sorununu, Türkiye’nin ekonomik sorunlarını çözün şuanda bizler de ana muhalefet partisi olarak genel başkanımızın liderliğinde her türlü yol göstericiliği yapıyoruz. Genel başkanımız her defasında hem pandemiyle ilgili hem ekonomik krizden nasıl çıkılır, ekonomik sorunlar nasıl aşılır bu anlamda zaten iktidara her türlü reçeteyi sunuyor, açıklamalarda bulunuyor. Ancak hükümet bunu görmezden geliyor.

-İktidar seçime karar verirse CHP olarak biz hazırız"

Erken seçimin bilinçli olarak gündeme getirilmesinin nedenlerine değinen Tutdere, "iktidar gündemi değiştirmek, işsizliğin tartışılmamasını, yoksulluğun tartışılmamasını, mutfakları saran yangının görülmemesi için bilinç olarak kanaatimce erken seçim tartışmalarını gündeme getirmiştir. Ancak burada karar verecek olan yine iktidarın kendisidir. İktidar seçim kararını verdiği taktirde Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz seçimlere hazırız. Genel başkanımız da ifade etti. Bizim seçim bildirgemiz dahi hazırdır. Cumhuriyet Halk Partisi olası bir seçime hazırlıklarını yapmıştır. Ancak burada karar verecek olan yine iktidar partisinin kendisidir. Cumhuriyet Halk Partisi hiçbir zaman seçimden kaçmamıştır. Yine de iktidar tarafından alınacak bir karardan da kesinlikle kaçmayacaktır. Ancak bunun bir iktidar oyunu olduğunu düşünüyorum. İktidarın seçimi, seçim günlerini maksatlı olarak ülkenin gündemine taşıdığını düşünüyorum."

-"Cumhur İttifağı seçim için 2023'ü hedef göstermişti"

Cumhur İttifağı ortakları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Devlet Bahçeli'nin yaptıkları açıklamasında seçim için 2023’ü işaret ettiklerinin altını çizen Tutdere, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Şu anda erken bir seçimin olacağına şahsen ben kendim düşünmüyorum. Ve iktidarın da böyle bir kararda olduğuna kanaat değilim. Ama Türkiye burası. Her an her şey değişebilir. Önümüzdeki süreçte nasıl bir duruma evrilecek, ülkenin nasıl ekonomik olarak, siyasal olarak nasıl bir ortama sürükleneceğini kestirmek mümkün değil. Dediğim gibi seçim kararını verecek olan da, bu kararı alacak olan da iktidarın kendisidir. Burada karar da yetki de iktidardadır diye düşünüyorum."

-"Adıyaman'ın Meclis'teki sesi olmaya devam edeceğiz"

Tutdere, "Daha önceki süreçte nasıl ki Adıyaman’ımızın bütün temel sorunlarını meclis gündemine taşıdıysak, bakanlıklar düzeyinde takibini sağladıysak, bundan sonraki süreçte de çalışma hızımızı ve performansımızı da arttırarak, Meclis Genel Kurulu’nda veya Meclis çatısı altında çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Adıyamanlılar hiç endişe etmesinler. Adıyaman'ın meclisteki sesi olmaya devam edeceğiz.

Bütün kesimlerin çiftçinin, köylünün, emekçinin, memurun, esnafın, emeklinin, bütün kesimlerin tüm sorunlarını, öğrencilerimizin, gençlerimizin, kadınlarımızın tüm sorunlarının meclis gündemine taşınması, tartışılması ve çözümü konusunda iktidara, iktidarı zorlayacağız. İktidarı bu konuda çözüme sevk edeceğiz. Bu konuda üzerimize düşen bütün sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacağız."ifadelerini kullandı.

-"Adıyaman'da vaka sayısı 600 bandına yaklaştı"

Tutdere, Adıyaman’da son dönemlerde koronavirüs salgını nedeniyle vaka sayılarının artışında ciddi bir durum söz konusu olduğunu belirterek,"Bu vaka sayılarının artışı kaygı verici boyutlara ulaşmıştır. Şu anda toplam vaka sayısı Adıyaman’da 600 bandına yaklaşmıştır. Bu ciddi bir rakamdır. Bütün yetkililerin gerekli tedbirleri arttırmasını, halkımızın da alınan tedbirlere harfiyen uymasını bekliyoruz. Aksi taktirde daha önce de ifade etmiştik, Adıyaman’ımız önümüzdeki süreçte pandemi nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşayabilir. Ben tüm hemşerilerime açıkça çağrıda bulunuyorum. Valilik başta olmak üzere il sağlık kurullarının almış oldukları kararlara hep birlikte uyalım. Kendimizin ve sevdiklerimizin sağlığını koruyalım."diye ifade etti.

-"Tütün üreticilerini ilgilendiren yasanın ertelenmesini sağlayacağız"

Adıyaman'ımızı özellikle yakinen ilgilendiren bir sürece girildiğine işaret eden Tutdere, Haziran ayının sonunda 1 Temmuz’dan sonra, özellikle bütün tütün üreticilerini ilgilendiren bir yasanın yürürlüğe gireceği tarih olduğunu vurguladı.

Tutdere,mecliste defalarca dile getirerek, bu yasanın yürürlüğe girmesi, Adıyaman başta olmak üzere Türkiye genelinde yüz binlerce insanın karakolluk olması, adliyelik olması, haklarında adli işlem yapılmasının yolunun açılacağının altını çizerek, "Adıyaman milletvekili olarak, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bu yasanın tamamen yürürlükten kaldırılması veya yasanın yürürlüğünün ertelenmesi konusunda bu ay haziran ayı içerisinde parlamento açık kaldığı süre içerisinde her türlü çalışmayı gayreti göstereceğiz. İnşallah hiç olmazsa bu yasanın ertelenmesini sağlayacağız. Bu konuda elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz."dedi.

Pandemi öncesinde hapis cezalarını ortadan kaldıran kanun teklifini verdiklerini anımsatan Tutdere, şöyle devam etti:

"Genel kurula indirdik. Tartıştık ancak hapis cezası ortadan kaldıran kanunun teklifimize MHP ve AK Parti’nin red oyları vermesiyle birlikte teklifimiz kabul görmemişti. Bu süreç içerisinde iktidar üzerine düşen sorumluluğu yerine getiremediği için, gerekli yasal çalışmaları yapmadığı için, mevzuattaki düzenlemeleri yerine getiremediği için, böyle bir risk ile karşı karşıya kaldık. İnşallah bu haziran ayı içerisinde bu yasanın hiç olmazsa yeniden ertelenmesi ve bu sürecin sonuna kadar çiftçileri rahat bir nefes alması için çalışmayı yapacağız ve burada iktidar partisine de çağrıda bulunuyoruz. Bu yasanın yürürlüğe girmemesi ve hiç olmazsa gerekli yasal çalışmaları yapıncaya kadar hapis cezasının yürürlük tarihinin ertelenmesini teklif ediyoruz, talep ediyoruz."

Tutdere,Türkiye genelinde olduğu gibi Adıyaman’da da esnafların özellikle işyerini kapatan esnafların ekonomik olarak çok mağdur durumda olduklarını belirterek,"Bununla ilişkin hem mart ayı, hem nisan ayı bir de mayıs ayı raporlarını hazırladık ve bunları genel merkezimize ve ilgili bakanlıklara sunacağız. Bu süreçte kapalı kalan, lokanta, berber, fırın başta olmak üzere tüm esnaflarımız ciddi anlamda mağdurdur. Hükümetin aslında işyeri kapalı kalan esnaflarımıza doğrudan karşılıksız bir şekilde nakdi yardım yapmasını gerekli olduğuna inanıyoruz. Kira desteğinde bulunulmasını gerekli olduğuna inanıyoruz."dedi.

-"Bizbize yeteriz kampanyasından esnafımıza  Adıyamanımıza ne kadar para verildi?

Sadece bazı kamu bankalarından esnaflara borçla para verilmesinin esnafın derdine deva olmayacağını düşündüklerini ifade eden Tutdere, açıklamasını şu şekilde tamamladı:

"Esnafın borçlandırılması, daha çok yük altına sokulması, ileriki aşamalarda ciddi sorunlar yaratacaktır. Zaten pandemi öncesinde de ciddi anlamda ekonomik krizle boğuşan esnafımızın pandemi sürecinde de kapalı kalması, yaklaşık 2 ay boyunca kapalı kalması ciddi bir ekonomik sıkıntıyı beraberinde getirmiştir. Bu sıkıntıların giderilmesi, Türkiye’de, Adıyaman’da ve Türkiye’de hükümetin bu kesime doğrudan bir nefes vermesi gerekiyor. Doğrudan karşılıksız bir para desteği vermesi lazım.  Maddi destek vermesi lazım. Birinci faz, ikinci faz adı altında ve üçüncü faz adı altında verilen ekonomik destekler, yurttaşlarımıza verilen ekonomik destek mağduriyeti tam anlamıyla karşılayamamıştır. Çünkü sahada baktığımızda çoğu esnafımızın bu destekten faydalanamadığını görmekteyiz. Bu konuda çok sayıda şikayet de bize ulaşmaktadır. Hükümete çağrımız Adıyaman’da hem bizim yapmış olduğumuz, hem bu konudaki esnaf odalarının yapmış tespitleri de nazara alınarak buradan esnafımıza doğrudan destek olunmasıdır. Ben şunu da merak ediyorum. Biz bize yeteriz kampanyasından toplanan paralardan Adıyaman’ımıza, esnafımıza ne kadar para verildi? Ne kadar para verilecek? Bunun da açıklanmasını açıkça bekliyoruz. Madem para toplandı bu paranın Adıyaman’daki mağdur esnaflara da payı oranında gönderilmesini hükümetten bekliyoruz ve talep ediyoruz."

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha