Milletvekili Tutdere, yazılı açıklamasında, ülke gündeminin aslında, işsizlik yoksulluk olduğunu belirterek, "Şu anda insanlarımızın ekonomik anlamda çektiği mağduriyetler ancak iktidar bunu gölgeleme, perdeleme adına özellikle şubat ayının başlarında Türkiye'nin gündemine 'Biz de yeni bir anayasa değişikliği öneriyoruz ve bu değişiklik kamuoyuna sunacağız' diye bir açıklama yaptı."dedi.

"(İktidarın) anayasa değişikliği konusunda iddialı ve samimi olduğunu düşünmüyorum" diyen Tutdere, açıklamasına şöyle devam etti:

"Çünkü 2017 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle zaten iktidar Cumhurbaşkanlığı başkanlık sistemi ile birlikte halktan yetki istedi, 'Siz bu başkanlık sistemini onay verin Türkiye uçacak. Türkiye ekonomik anlamda siyasal anlamda her konuda sorunlarını aşacak' diye halkın önünde bir yasa teklifi anayasa teklifi getirdi ve bu anayasa teklifi de milletin onayıyla geçti ve yürürlüğe girdi.

Bu saatten sonra AK Parti'nin Türkiye'nin temel sorunlarını çözecek özellikle demokrasi, insan hakları, hukuk konusundaki ekonomi anlamdaki soruları çözecek bir anayasa değişiklik teklifini getireceğine şahsen ben inanmıyorum. İktidar sadece bilinçli olarak Millet İttifakı'nın özellikle ortaya attığı ve Türkiye'nin şu andaki tüm sorunlarını çözecek demokratik parlamenter sistemin öngören bir anayasa değişiklik teklifini halka sunmaya  başlaması ve bu konunun kamuoyunda tartışılması ile birlikte iktidar bunun manipüle etmek adına bunun perdelemek adına böyle bir söylemle ortaya çıktı.

İktidarın Türkiye'yi mevcut sorunlardan kurtaracak bir anayasa değişiklik teklifi getireceğine inanmıyorum. İktidar olsa olsa kendi iktidarını perçinlemek ve gücüne güç katmak adına bir otoriteleşmeyi güçlendirecek için bir anayasa değişiklik teklifi getirebilir. Bu teklifinde Türkiye'ye getirecek hiçbir şeyi yoktur."

Tutdere, açıklamasının devamında Türkiye'nin temel sorunlarının güçlü bir parlamenter sistemden geçtiğini bildiklerine işaret ederek, "Cumhuriyet Halk Partisi olarak şu anda genel başkanımız da açıkladığı Türkiye'nin temel sorunlarının çözüm noktasının demokratik güçlendirilmiş bir parlamenter sistemden geçtiğini biliyoruz."şeklinde ifade etti.

Türkiye'de şu andaki bütün meselelerin, tüm sorunların özellikle bütün yasama yürütme ve yargının tek merkezde birleşmesi ve tek adam rejiminden kaynaklandığını vurgulayan Tutdere, şunları dile getirdi:

"Parlamentonun çatısı altındayız. Parlamento mevcut Cumhurbaşkanlığı sistemi ile birlikte neredeyse yürütmenin denetimi altına girmiş durumda. Türkiye'deki sorunların Türkiye gibi 83 milyonluk büyük bir nüfusa sahip ve stratejik bir coğrafyaya sahip bir ülkenin 'tek adam' rejimi ile yönetilmesi mümkün değildir.

Bu bizi pratikte gösterdi ki yani Türkiye'de şu anda yaşadığımız temel sorunların kaynağı ülkenin hukukta yeri olmayan Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden kaynaklandığı hepimiz gördük yaşadık.Cumhuriyet Halk Partisi olarak Türkiye'nin temel hakları, özgürlükler, ekonomik anlamdaki sıkıntıların giderilmesi konusunda tek çarenin güçlendirilmiş demokratik parlamenter sistemi olduğunu biliyoruz ve bu konuda parti olarak çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz.

Yakın zamanda buna ilişkin yargısı tam bağımsız kuvvetlerin birbirine denetlediği ve kuvvetler ayrılığının tam olarak egemen olduğu temel haklar ve özgürlükler konusunda herkesin 'bu benim anayasamdır' dediği bir anayasa hazırlığını yapıyoruz ve bunu yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacağız."

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha