Genciz, yaptığı açıklamada, cazibe merkezleri programı için hükümetin bir çalışma içinde olduğunu, kendilerinin de tam olarak ne getireceğini ve ne götüreceğini bilmediklerini dile getirdi.

Bu çalışmanın neticelendirilmesi gerektiğini aktaran Genciz, "Cazibe merkezi biraz daha geniş kapsamlı sermayenin illere Güneydoğuya gelmesi amacıyla hazırlanmış bir teşvik paketidir. Adıyaman’da ekonomik sıkıntılar var. Şuan da yaşıyoruz. En önemli kendi sektörümüze söylesek, bu 6. bölge teşvikleri dar bir kapsam alana sıkıştırıldı. Organize sanayi bölgelerine has bir teşvik oldu. Ama bugün 6. bölgede olan Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin ve Van genelini kaplıyor. Adıyaman’da sadece Organize Sanayi Bölgesini kapsıyor. Bu organize sanayi bölgesi de siz de taktir edersiniz ki 4 tane yeri var. Besni, Gölbaşı, Kahta ve Adıyaman merkezi kapsıyor. Tut, Çelikhan, Samsat, Gerger ve Sincik'te yok. Buradaki yatırımcılar nasıl yapacaklar, yani doluluk oranı yüzde yüze ulaşılsın. Yeni bir OSB açalım diye, o da Adıyaman şartlarında mümkün değil"dedi.

- OSB KONUSUNDA CİDDİ ÇALIŞILMASI LAZIM

OSB durumunun önemine vurgu yapan Genciz, şöyle konuştu:

"Sincik'te 750 çalışanımız var. Sincikte OSB yok. Bu OSB olsa da yüzde yüz doluluğa ulaşırsa bu da 10 yıl sonra sıra gelecek. Bu da bizim için kayıp. Bunu hükümetimize, milletvekillerimize de söyledik, kayda alınması üzerine ciddi çalışması lazım. Gerçekten ciddi bir istihdam sağlanıyor. Sincik toplam nüfus 5 bin, nerden baksan 5’te 1’i istihdam ediyoruz. Hiçbir ilde böyle bir istihdam oranı yok. 5 bin nüfuslu bir yer 750 çalışanı var. 6’da 1 diyelim buna, bu sıkıntı aşılmaz ise oradaki fabrikalar kilit vurmak zorunda kalır. Gerçekten aradaki fark çok. Fason çalışan fabrikalarımız küresel firmalar bir fiyat belirliyor. Adam zaten bugün bir sgk maliyetini düşürürse, senden alıyor. Bunların aşılması lazım"

- SULAMADA VE YOLLARDA SIKINTI VAR

Sulama ile ulaşımın önemli olduğuna işaret eden Genciz, "Adıyaman'da sulamada bir türlü yol alamadık. Adıyaman’da tarım alanlarını hızlı bir şekilde su ile buluşturmamız gerekiyor ki bundan verim alabilelim. Yollarda sıkıntılarımız var. Adıyaman-Çelikhan, Kahta-Sincik, Kahta-Gerger bunların yolunun yapılması lazım. Duamız, çalışalım, üretelim, sırf amacımız insanlara faydalı olabilmek için çalışalım. Bölge halkı olsun, biz olsun iç içeyiz. Akraba kökenli birbirimize bağlıyız. Bizim ahde vefa dediğimiz oradaki bütün arkadaşlarımız öyle düşünür. Orada doğduğumuz, büyüdüğümüz, yaşadığımız topraklar, Allah ta böyle bir imkan bize vermiş, böyle bir fırsat bize vermiş, bizde bu fırsatı götürelim, kendi memleketimize, oradaki akraba, kardeşlerimiz, dayılarımız birliğiz yani. Çalışalım, üretelim, bunlar da göçüp gitmesinler. Zaten hızlı bir şekilde köyler boşalıyor. Niye, işsizlikten dolayı. 1980 sonrası sistem değişmeye başladı.  Şehirler, köylerde, kırsal alanlarda geçim sıkıntısı başladı. Bu şehirlere göç olmaya başladı. Biz de bunu önlemek amacıyla kendi memleketimize yatırım yapıyoruz. Biz zor şartlarda bu işletmeleri çalıştırıyoruz" ifadelerini kullandı.

- BİR PARÇAYI İSTANBUL'DAN GETİRİYORUZ

Teknik eksikliklere de değinen Genciz, şunları kaydetti:

"Türkiye’nin beyni İstanbul, İstanbul ile bağlantınız yoksa hem teknik manada, hem müşteri açısından pazarlama konusunda İstanbul'da bir ayağın olacak ki buradaki işletmeyi çevirebilesin. Bir makine arızalanıyor, bir vida kırılıyor. Burada parçasını bulamıyoruz, bekletiyoruz, istanbul’dan o malzeme gelene kadar. Biz buna rağmen memleketimize, insanlarına hizmet edelim. Beraber çalışalım, hep beraber kazanalım. Doğduğumuz yerde yaşayalım. Sincik güzel bir yer. Hükümetimizin, milletvekillerimizin bunun üzerinde çalışması lazım"

- BURAYA YATIRIM YAPMAK FEDAKARLIK İSTİYOR

Bu bölgeye yatırım yapanların fedakarlık yaptığını belirten Genciz, "6. bölgeden yatırım yapmak isteyen arkadaşlar sıfır yatırım yapmak zorunda kalıyor. Biz 10 yıldır buradayız. Bu adamlar alt yapısı olmadığı halde kurmuşlar işletmeyi, çalışmışlar, adam yetiştirmişler. Sen bunları yok sayarsan olmaz. Sıfır yatırım diyorlar, sıfır yatırım demek sıfır makine demek, bizim bir işletmemiz var. Alın teri dökmüşüz, bunları çöpe atacaksın, sıfırdan makine alacaksın, ondan sonra 6. bölgeden yararlansın, tamam da bu makineler Türkiye’de üretiliyor mu hayır? Üretilmiyor. Bu cari açık oluşturmuyor mu? Bizim derdimiz, sıkıntımız, ülke olarak, millet olarak, cari açık değil mi, bunun üzerinde durulması lazım. Niye biz olan makineyi çöpe atıp yeni makine alalım. Bunlar ülke için büyük kayıp. Bunu hazırlayan yetkililerin buna dikkat etmesi lazım. Cari açık oluşturacak her türlü tedbirin alınması lazım" şeklinde konuştu.     

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha