Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Ahmet Zafer Tel ve ekibi tarafından kırsal alanda bulunan ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafik işaret olarak tescillenmeye uygun dünya için yeni bir bitki türü bilimsel adı Rheum telianum, Türkçe adı ise 'Tel Işkını' olarak yayınlandı.

"Dünya'da sadece Adıyaman’ımıza özgü endemik bir türdür"

Floristik çalışmalar esnasında dünyada sadece Adıyaman'da yetişen bitki tespit ettiklerini belirten Prof. Dr. Ahmet Zafer Tel, "Adıyaman’da yaptığımız floristik çalışmalar esnasında tespit ettiğimiz bitkinin bilim dünyası için yeni bir tür olduğunu gördük."dedi.

Bu türü önemli kılan özelliğin, dünyada sadece Adıyaman'da yetişen lokal endemik bir tür olması ve bunun yanında tıbbi ve ekonomik değerinin bulunması olduğuna işaret eden Prof.Dr. Tel, şunları kaydetti:

"Yüzyıllardır Adıyaman dağlarında yetişen bitkimiz yöre halkı tarafından toplanıp yenen bir ışkın türüdür. Türkiye’de bugüne kadar sadece bir ışkın türünün (Rheum ribes) varlığı biliniyordu ve bu tür ülkemize özgü yani endemik değildi. Türkiye’de yetişen ikinci ışkın türü bizim bulduğumuz 'Tel Işkını' olup aynı zamanda Adıyaman’ımıza özgü endemik bir türdür. Tel Işkını’nın (Rheum telianum) hem ülkemiz hem de dünya için yeni tür olduğunu kanıtlayan makale, bilimsel süreci tamamlanarak sistematik botanik sahasında hatırı sayılır dergilerden olan 'Phytotaxa' isimli dergide yayınlanmıştır.

Ben layık olmadığım halde şahsımı onura etmek adına bitkiye adımı veren değerli meslektaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bilim dünyasına ve Adıyaman’ımıza hayırlı olsun."

"Tıbbi ve ekonomik öneme sahip bir bitkidir"

'Tel Işkını' bitkisiyle ilgili çalışmaların devam edeceğini aktaran Prof. Dr. Tel, konuşmasını şöyle 

"Dünyada sadece ilimizde yetişen Tel Işkını, halkımız tarafından yıllarca gıda olarak kullanılmakta ve ticareti yapılmakta olan tıbbi ve ekonomik öneme sahip bir bitkidir. Özetle bu ışkın türümüz Adıyaman’ımızı yansıtan bir coğrafik işaret niteliği taşımaktadır. Bu bitki türünün üretimi ve işlenmesi hususunda çalışmalar başlamıştır. Üniversitemiz yeni yönetimince kurulan ve önem verilen teknoloji transfer ofisimiz, eczacılık fakültemiz ve tarım bilimleri fakültemizin değerli öğretim üyelerinin katkılarıyla 'Tel Işkını' bitkisiyle ilgili çalışmalarımız devam edecektir. Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Ekoloji ve Çevre Biyolojisi Anabilim Dalı olarak yaptığımız çalışmaları her zaman destekleyen Rektör Prof. Dr. Mehmet Turgut’a desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha