İki cihan serveri olan sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s) bir hadisi şerifinde; “Ashâbım yıldızlar gibidir; hangisinin arkasından giderseniz gidiniz doğru yolu bulursunuz” şeklinde buyurmaktadır.

Keza, “Onları seven, bana olan sev­gisinden dolayı sevmiş olur. Onlara kızıp kin duyan da, bana olan kin ve düş­manlığından dolayı böy­le yapmış olur.

Onlara sıkıntı veren bana sıkıntı vermiş, bana sıkıntı veren de Allah’a eza etmiş olur. Allah’a eza eden de büyük bir felaketle yüz yüze gelmiş olur” demektedir.  

Söz konusu övgülere mazhar olan sahabelerden birisi de, kuşkusuz Safvan b. Muattal hazretleridir.

 Hazreti Peygamberi gözleri ile görmüş, söylediklerine şahit olmuş, yaşayışından örnekler almış, Kur’an-ı Kerim’in nazil oluşuna şahit olmuş, peygamber efendimizle birlikte savaşlara, seferlere katılmış nadide insanlardandır Safvan b. Muattal…

            Cenab-ı Allah’ın dinini yaymak için Medine-i Münevvere’yi terk edip bu diyarlara kadar gelmiş ve bu topraklarda şahadet şerbeti içmiştir.

Ülkemiz için, Adıyaman için, Samsat için şereflerin en büyüğü bu olsa gerek…

Keza Onunla ilgili bir şeyleri kaleme alarak kamuoyuyla paylaşmak, tanıtımı için kalıcı bir eser yazmak da en güzel şereflerdendir elbet:

Safvan b. Muattal hazretleriyle ilgili Samsat eski müftüsü Yavuz Karabayır ile Fahrettin Çelik’in ortaklaşa yazmış oldukları “Samsat’ta Bir Gül” isimli kitabın imza töreni vardı geçtiğimiz hafta perşembe günü.

Çok sayıda seçkin davetlinin katılmış olduğu törende, Çelik kardeşimizin imzasıyla dağıtılan kitabın yoğun bir emek ve özenle hazırlanmış olduğunu sezinledim.

Samsat’ta metfun bulunan Sahabe Safvan b. Muattal’ı bütün yönleri ile anlatan kitap, Mehmet Korkmaz’ın editörlüğünde ve Adıyaman’da faaliyetlerini sürdüren, Mahir Alan yönetimindeki Enzim Ajans tarafından yayınlanmış.

Eserin birinci bölümünde, peygamber efendimizin mübarek şemali ve yüce ahlakı, sahabenin özellikleri ve ashabı kiramın hayatından örnekler, peygamber efendimiz ve sahabe hakkında ayet ve hadislere yer verilmiş.

İkinci bölümünde ise, Sahabe Safvan b. Muattal’ın nesebi ve künyesi, Müslüman oluşu, vefatı ve Samsat’ın fethi, Samsat’ta vefat ettiğine dair kaynaklar, kişiliği ve ahlakı ile rivayet ettiği hadislere yer verilmiş.

Son bölümünde ise, Sahabe mevkiine nasıl ulaşılabileceği, son yıllardaki etkinlik ve kutlamalardan fotoğraflar, KİPTAŞ tarafından yapılan proje taslağı ile kabir ziyareti adabı gibi önemli ayrıntılara yer verilerek, okuyucuların beğenisine sunulmuş.

Böylesine önemli bir eseri hazırlayıp okuyucuya sunan değerli yazarların, editör ve Enzim Ajans’ın sahabenin tanıtımına katkıda bulunmuş olmakla şereflerin en güzeline nail olduklarının bilinciyle, emeklerinden ötürü tebrik ediyorum.

Selam, sevgi ve gönül dolusu muhabbetlerimle…