Adıyamanlı Gazeteci-Yazar Mehmet Emin DANIŞ`ın Makale, şiir ve denemelerinden oluşan "Bir Yazarın Arzuhali" isimli 2.Kitabı çıktı. Kitap Temini ve Bilgi için İrtibat : www.emindanis.com

 

KİTAP ÖZETİ

 

BELEDİYELER MİLLİ KALKINMANIN TEMELİ OLMALIDIR!

“Her ne kadar seçimle gelen siyasilerle yönetiliyorsa da belediyeler özerk olmalıdır. Başkan dediğin seçimin hemen ardından, mazbatasını alır-almaz rozetini çıkarmalı halkın tümünü kucaklamalıdır.”

 

BELEDİYELER MİLLİ KALKINMANIN TEMELİ OLMALIDIR

“Her ne kadar belediyeler bu kalkınmanın temelini oluşturmak üzere kurulmuşsa da son yıllarda memleketin temizlik ve imarıyla ilgili konulardan başka alanlarda aktif oldukları söylenemez. Bunun sebebi belediyelerin amaç dışı yönetilmesine imkan sağlayan tanım yanlışlıklarıdır.”

 

AKLI KARIŞIK KİTLELER GELİŞEMEZ

“Bence modern kentleşme hedeflerinin dillendirildiği iktidarlar döneminde şehir sokaklarından tezek kokuları geliyorsa, insanlar hayvanlarla aynı ortamda yaşamak zorunluluğu hissediyorsa, halen “kişisel hijyen” amaçlı kampanyalarla insanlara “elinizi sabunlayın” demek zorunda kalıyorsak birileri yanlış yapıyor demektir.”

 

SOSYAL YARDIMLARDAN FAYDALANANLAR TALİ İŞLERDE ÇALIŞTIRILSIN!

“Meşhur ‘balık vereceğinize balık tutmayı öğretin’ sözü artık çocuklar tarafından bile söyleniyorken tüm kurumların yöneticileri neden bekliyor anlamış değilim.”

 

SİVİLLEŞMEDE BEKLENEN BAŞARI BAŞKA BAHAR’A KALDI

“Çünkü, genel icraatlara bakıldığında ‘Hakimiyet’ yıllardır ‘Kayıtsız Şartsız Milletin’ oylarıyla seçilenlerin çıkardığı kanunlarla ‘Bürokratların’ olmuştur.”

 

SİNCİK’İ KURTARMA ARAYIŞLARI

“Her köşesi Cennet gibi bir ülkede yaşıyoruz. en yoksul, en sarp, en ücra ilçelerimizden birisi olan Sincik’i her herhangi bir ülkenin tasarrufuna versek adamlar piyango çıkmış gibi sevinir, çünkü Sincik doğal bir Cennettir, onlar için Kaf dağı kadar kıymetli bir beldedir.”

 

BİRİSİ SEÇMENİN EL KİTABINI YAZSA FENA OLMAZ

“Elim kırılaydı, diye serzenişlere sebep olan politikacıların neden böyle davrandığını, aslında seçilmeden önceki kişiliğinin yerine başkasının mı geldiğini, yoksa o şahsın her zaman aynı olumsuz kimliği mi taşıdığını anlamaya çalışsak da sonuçta bu olumsuz yapılarını seçime kadar ustaca gizlediklerini düşünürüz.”

 

BÖLGEMİZİN SON DURUMU

“Doğu ve Güneydoğu Anadolu İçin Bölgesel Kalkınma Önerileri ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin Kalkınmasında Sosyal Politikanın Rolü ve Öneriler” Başlıklı Çalışma Hakkında Düşünceler…

 

BÜTÇESİNİ ARTTIRAN BİR KENT: CENEVRE

“Şıklık, kalite, lüks ve zenginlik? Leman Gölü kıyısındaki Cenevre`yi en iyi bu sözcükler tanımlıyor. Gölde tekne turları ve camdan trenlerle panoramik manzara gezileri ise Alpler`in muhteşem doğasıyla çok büyüleyici…” (Elele Dergisi)

 

KURBAN OLAM, KURBANIMA DOKUNMA!

“Ömür boyunca hayvanları da insanları da umursamayan bazı kişiler ‘hayvan katliamı yapılıyor’ iddialarının arkasına sığınarak inançlarımıza darbe vurmaya, böylece inancı zayıf kişiler ve çocuklarımızın aklını çelmeye çalışıyorlar.
Ne diyeyim, neylersek de susmazlar ama yine de onlara sesleniyorum.”

 

KÖTÜLER UĞRAŞA DURSUN, İYİLERİN SAYISI ARTIYOR

“Evet, toplum olarak son 50 yıl oldukça kötü şartlarda yönetildik, bu kötülüğün mimarlarından büyük kısmı henüz emekli olmamış ve çeşitli kademelerde üst düzey yöneticiliklerini sürdürmeye devam etmekteler ama ancak onların tarih olması kaçınılmaz bir gerçek olduğuna göre neden toplumsal karamsarlığımızı bir kenara bırakıp motive olmayalım ki?”

 

HAKİM GÜÇLERİN MASUMİYET MASKESİ: KÜRESELLEŞME

“Hangi siyasi fikirde olursa olsun il veya ülkeleri yönetenler arasında gizli bir hakimiyet etkisi yapan birlik ve örgütler genel tanımına bakılırsa faydalı iş ve üretimlere öncülük yapması gerekirken bazen olumsuz veya birilerinin ve/veya gurupların çıkarına göre etki yapmaktadır. Öyle ki, söz konusu oluşumdaki hakim kişi veya gurupların çıkarlarına ters olan bir hareket insanlık için elzem olsa da yapılamıyor, engellenebiliyor.”

 

KUTSAL MEKANLARIMIZI TEMİZ TUTMAMIZI DA MI BİZE AB SÖYLESİN?

“Bir bizim köylerimizde gördüğüm pislik içerisindeki okul, sağlık ocağı ve camilerin bahçesini düşünüyorum, bir de belgesel ve filmlerde sık sık izlediğimiz yabancı ülkelerin okul, sağlık merkezleri ve kiliselerin bahçesini.”

 

ANIZ YANGINLARI DOĞAYI KATLEDİYOR!

(Bu yazı TC Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Anadolu Basınını Özendirme Yarışmasında (2006) Makale-Yorum dalında 2. olmuştur.) 

“Neredeyse bin suçludan 3-5 tanesi dışındakilerin yaptığı yanına kalıyor. Ya acıma, ya dost ahbap ilişkileri nedeniyle söz konusu yasa işletilmiyor… Böyle olunca da vatandaş umursamaz bir şekilde anız yakmaya devam ediyor.”

 

KORKULAN OLDU, KUŞ GRİBİ İNSANDAN İNSANA GEÇTİ
“Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri,  Endonezya’da bir ailede kuş gribinin insandan insana geçtiğini açıkladı.  İddialara göre virüs önce tavuktan bir kadına, daha sonra kadından ailenin yedi ferdine bulaştı, ancak ailenin babası virüsü ilk kaynaktan değil oğlundan aldı yani virüs iki kez değişim gösterdi.” (BBC-ANKA)

Bu haber, ilk bakışta o kadar da korkunç gelmeyebilir. Ancak, geçtiğimiz aylarda dünya gündemine oturan ve ülkemizde yüz binlerce kanatlı hayvanın itlaf edilmesine neden olan kuş gribi salgını hakkında yeterli bilgi sahibi olanlar tehlikenin boyutunu daha net görecektir.

 

KAN ÜZERİNDE SİYASET YAPMAYIN!
“Kimi sosyal demokrat, kimi milliyetçi muhafazakar, kimi katışıksız Adıyaman sevdalılarıydı… Gün gelip de partilerin kesin aday listesi açıklandığında birer birer kaybolup gittiler, yeni seçimde ortaya çıkmak üzere…”

 

PARTİ İÇİ DEMOKRASİNİN OLUŞMASI YASALARLA ZORLANMALI
    
“Benden başkası beceremez, ben kurdum ben sürdürmeliyim.. gibi anlayışlar olduğu müddetçe hedeflenen demokrasiye ulaşılması hayalden öteye gitmez. Hükümetleri oluşturan partilerin bu anlayışla müdahale ettiği kamu kurumları, belediyeler hatta özel kurumlarda yandaşların kadrolaşması çalışmadaki verimliliği düşürmektedir. Eğer Türkiye’de 50 yıllık geri kalmışlıktan bahsediliyorsa bunun sebebi budur diye düşünüyorum.”

 

GELİŞMEK İÇİN GELİŞMEYİ İSTEMEK LAZIM

“Yeraltı ve yer üstü kaynaklarının bolca bulunduğu, coğrafik açıdan doğallığını henüz yitirmemiş dünyanın en önemli bölgesinde, doğal kaynakları, tarihi ve doğal dokusuyla büyük potansiyele sahip ülkelerinden birisi olan Türkiye’nin bütün bu değerlere rağmen gelişmemiş olması bütün vatandaşlar gibi beni de üzüyor.”

 

BU ŞEHİRDE OKUNMAZ!

“Okuluna gitmek için, kar-kış demeden kilometrelerce öteye yürüyerek gitmek  zorunda kalan lastik ayakkabılı, hatta naylon terlikli çocuklarımız var…”

 

VATANDAŞ SAĞILACAK İNEK Mİ?

“Evlenmek üzere Nikah Dairesine başvuran bir vatandaş önce dosya almaya yollanıyor, bu dosyayı doldurmayı bilmeyen vatandaş arzuhalciye yollanıyor.”

 

KIZLARIN, İLKÖĞRETİMDEN SONRASI NE OLACAK?

“Zorunlu eğitim diye bir şey var ve bu zaten kız-erkek tüm çocukları  kapsıyor, bu çağdaki çocukların okutulması için ayrıca kampanya düzenlemeye aslında gerek yok..”

 

NEVRUZUMUZU GERİ VERİN!

Yüzlerce, hatta binlerce yıldır, “kış uykusundaki doğanın uyandığı ve baharın ilk günü olarak kabul edilen” 21 Mart günlerinde düzenlenen şenliklerle kutlanan Nevruz’u istismar etmeyi bırakın…

“Gelecek yıl, ne sizin sloganlarınızı ne de alternatif olsun diye protokolde somurtan  yöneticileri Nevruz’da görmek istemiyorum.”

 

KURBANLIK KOYUNLAR…

“Uzmanlar kendince çeşitli standartlar belirlese de, insanlar kurbanlık hayvanlara eziyet etmeye devam ediyor…”

 

GALİBA BİR YERLERDE YANLIŞLIK YAPIYORUZ…

“Demokrasi uygulayacağız” derken haksızlara taviz vermek durumunda kalmışız… ve bunun sebebi de Avrupa Birliği’ne girme çabası…”

 

BİZE DAYATMAYI BIRAKIN ARTIK!

“Yıllardır bizi Avrupa hayalleriyle oyalayanlar duruma baksın görsün artık: Avrupa’nın gömleği bize uymuyor… Çok istiyorlarsa derdimizi çözmeyi, pısırık olmayan yönetici göndersinler… Öyle yönetici olsun ki bu gelenler, makam sevdası dışında bir sevda olsun yüreğinde; mesela vatan sevgisi, bayrak sevgisi, insan sevgisi….”

 

“İNTİHAR VE İNTİHARA TEŞVİK EDENLERE HAYIR” KAMPANYASI BAŞLATALIM

“İntihar edip de ölen kişilerin cenaze namazı kılınmaz. Kılınsa da onun yakınlarının kendilerini toplum dışına atmamak, yani ölenin intihar olayını unutturmak, gözlerden uzaklaştırmak üzere yaptığı bu girişim gerçek anlamda kabul edilmez. Yani kılınan namaz kabul edilmez. Çünkü ölen kişi Allah’ın kendisine verdiği yüce varlık olan beden, ruh ve diğer değerlere karşı isyan etmiş ve bu isyanıyla katletmiştir.”

 

Editör: Adıyaman Haber