Adıyaman’ın Gerger ilçesine bağlı Seyit Mahmut köyünde doğup büyüyen ve başarılı bir eğitimden sonra Şanlıurfa’nın Harran Üniversitesinde eğitim görevlisi olarak işe başlayan hemşehrimiz, Ramazan Topdemir “ATATÜRK’ÜN DOĞU VE GÜNEYDOĞU POLİTİKASI VE GAP” adlı bir kitap çıkardı. Kitabında güneydoğu ve doğunun birçok ilini kapsayan geniş bir araştırmasının yanı sıra tarihten günümüze yansımamış birçok belgenin de kitabında okurlarına duyurduğunu gözlemliyoruz. Halen İstanbul Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak görevini sürdüren hemşerimiz, Gerger halkının her alanda başarı sağladığının bir örneğini teşkil ediyor.

 

 “KİTAPTAN ALINTILAR”

 Atatürk Doğu ve Güneydoğu Anadolu halkı ile sürekli bütünleşmiştir. Atatürk 1916 tarihinde Diyarbakır`da Ordu komutanlığı yapmıştır. Bölge halkının sorunlarını yakından görmüş ve sorunlara çözüm üretmiştir. Birlik ve beraberliğin önemine sıkça vurgu yaparak, yurttaki bütün vatandaşların aynı hak ve imkânlara sahip olması gereği üzerinde durmuştur. İzmir`deki, İstanbul`daki, Ankara`daki gelişmeyi yurdun her tarafına yaymanın gerekliliği üzerinde durmuştu.` dedi

 

"DOĞU`YA İNSANLIK GÖLÜ"  

Kitabında tarihi anektodara da dikkat çeken Topdemir, `Kazım Karabekir Paşa, 11 Nisan 1919 tarihinde Mustafa Kemal ile yaptığı görüşmede, memleketin Kurtuluş anahtarı Doğu olduğunu belirtmiştir. Atatürk Doğu Bölgesi’nde bayındırlık işlerine ağırlık vermiştir. Bölgede köprüler, fabrikalar ve demiryolları yaptırmıştır. Bu dönemde bölgede 6124 adet işyeri açılmıştır. Atatürk 1934 tarihinde GAP`ın yapılmasını, dönemin bakanı Celal Bayar`a `Doğuda bir insanlık gölü inşa edelim` emrini vererek istemiştir. Ramazan Topdemir`in kitabımda ilk olarak Celal Bayar`ın Şark Raporu`nun tümü yayınlandı. Kitapta, Celal Bayar bakan olarak Doğuya giderek çiftçinin, esnafın, durumunu yerinde incelemiş sorumları yerinde tespit ederek Atatürk`e takdim ettiği açıklandı. Topdemir, Atatürk`ün Doğu ve Güneydoğu politikasının temelini, eğitim, kalıcı yatırım, adaletli paylaşım ve halka uzanan şefkat elinin oluşturduğunu belirtti.

 

Bütün bu hizmetlerin yanında bir de fiziksel olarak o günlerde hayata geçirilemese de o günlerden bu günlere ışık tutan ve Tarihin en büyük kurmay zekâlarından Atatürk`ün ileri görüşlüğünü ispatlayan bir emir var: "Buraya bir insanlık gölü inşa edelim" Atatürk`ün Doğu ve Güneydoğu Politikası ve GAP`a konu olan icraat ve fikirlerini dikkatle incelemeden bu konuda ahkâm kesmemek gerektiğini gözler önüne seren bu anlamlı çalışmayı konuyla, bölgeyle, tarih ve ekonomiyle ilgilenen herkesin okumasında yarar var Ama bütün bu hizmetlerin yanında bir de fiziksel olarak o günlerde hayata geçirilemese de o günlerden bu günlere ışık tutan ve Tarihin en büyük kurmay zekâlarından Atatürk`ün ileri görüşlüğünü ispatlayan bir emir var: "Buraya bir insanlık gölü inşa edelim" Atatürk`ün Doğu ve Güneydoğu Politikası ve GAP`a konu olan icraat ve fikirlerini dikkatle incelemeden bu konuda ahkâm kesmemek gerektiğini gözler önüne seren bu anlamlı çalışmayı konuyla, bölgeyle, tarih ve ekonomiyle ilgilenen herkesin okumasında yarar var.

(Kaynak: Abdurrahman Kurtbey-İstanbul/Gergerim)

Editör: Adıyaman Haber