Parekende, finans ve sağlık hizmetlerinden kamu sektörüne kadar çeşitli sektörlerden dünya çapındaki işletmeler, müşteri deneyimini iyileştirmek ve operasyonel verimliliği artırmak için dijital dönüşüm projeleri üzerinde çalışmaya başlıyor. Araştırmalar, küresel dijital dönüşüm teknolojisi yatırımlarının 2023 yılına kadar 2,3 trilyon dolara kadar ulaşacağını gösteriyor.
Dijital Dönüşüm Nedir?
Dijital dönüşüm; değişen iş ve pazar gereksinimlerini karşılamak için yeni iş süreçleri, kültür ve müşteri deneyimlerini oluşturmak veya değiştirmek amacıyla dijital teknolojileri kullanma sürecidir.

Başarılı bir dijital dönüşüm uygulamasının sonunda, işletmenizin çalışma şeklinden, dijital müşteri deneyimlerinden, müşterilerinizin şirketinizin hizmetleri yoluyla elde ettiği değere kadar kuruluşunuzun tüm alanları etkilenmiş olacaktır. Bununla birlikte, dijital dönüşüm sadece bir işletmenin teknolojik veya operasyonel çözümlerinde bir değişiklik değildir. Aynı zamanda tüm organizasyonu değiştirmenizi gerektiren kültürel bir değişimdir.

Dijital Dönüşüm Neden Önemlidir?

Bir işletme, çeşitli sebeplerle dijital dönüşümü üstlenebilir. Ancak, temeldeki sebep içinde bulunduğumuz çağda bu dönüşüme mecbur olmalarıdır. Pandemiyle beraber, bir kuruluşun tedarik zinciri kesintilerine, piyasa baskılarına ve hızla değişen müşteri beklentilerine uyum sağlama yeteneği oldukça kritik hale geldi.

Mayıs 2020 Uluslararası Veri Şirketi, Dünya Çapında Dijital Dönüşüm Harcama Kılavuzu’na göre iş uygulamaları, ürünler ve kuruluşların dijital dönüşümü için yapılan harcamalar, COVID-19 salgınının getirdiği zorluklara rağmen güçlü bir hızda devam ediyor.

Dijital Dönüşümün Faydaları

Dijital dönüşüm, işletmeleri yepyeni bir seviyeye taşıma gücüne sahiptir.

Verilerden eyleme dönüştürülebilir içgörüler

İş faaliyetlerinizi dijitalleştirdiğinizde, yüksek miktarda veriye erişim elde edersiniz. Süreç etkinliği, müşteri yaşam boyu değeri, müşteri memnuniyeti ve diğerleri gibi farklı ölçümleri takip edebilirsiniz.

Verilerinizi iyi bir şekilde organize etmenize ve kolayca erişmenize izin vermekle kalmaz, aynı zamanda kararlarınızı verilere dayandırmanıza da olanak tanır. Bu da, tahmin yürütmeyi ortadan kaldırarak hataları azaltır ve sonuç olarak yatırım getirisiyle beraber kurumsal performansınızı artırır.

Gelişmiş müşteri deneyimi

Artık, müşteriler kişiselleştirilmiş deneyimler talep ediyor ve bu talepleri de dijital ortama geçmeden büyük ölçekte karşılanamaz.

Dijital teknolojiler; müşterilerinizin etkileşimleri, ilgi alanları ve katılımları dahil olmak üzere geçmiş verilerine ilişkin bir fikir verebilir. Ayrıca, müşterilerinizin ihtiyaç ve beklentilerini daha iyi karşılamak için müşteri deneyimini kişiselleştirmek için bu verileri anında analiz etmenin yollarını sağlar.

Departmanlar arasında artan iş birliği

Dijital dönüşüm, şirket genelinde çalışanlarla daha iyi ve daha sürekli bir iletişim sağlar.

Slack ve Trello gibi çevrimiçi araçların kullanımı sayesinde, iş arkadaşları yalnızca her tür bilgiyi kolayca paylaşmakla kalmaz, aynı zamanda iş birliğini geliştiren süreçlerin zorlukları ve bağımlılıkları hakkında daha derin bir anlayışa sahip olurlar.

Geliştirilmiş çeviklik ve yenilik

Dijital dönüşüm çeviklik sağlamasının yanı sıra inovasyon için daha fazla alan yaratır. Dijital dönüşümün arkasındaki temel itici güçler açısından, şirketlerin% 68’i çeviklikten ilk üçte bahsetti. Bugün, pazarın liderleri, hızlı değişen pazarda çevik olmadan etkili bir şekilde faaliyet gösterilemeyeceğinin farkında.

Yeni beceriler geliştirmek

Yeni teknolojilerin tanıtılmasının ardından her zaman bunlarda ustalaşmak için yeni beceriler ve bilgiler edinme ihtiyacı gelir. Dijital dönüşüm söz konusu olduğunda ortaya çıkan beceriler şunlardır:

  • Dijital okuryazarlık
  •  Veri analizi ve AI rehberliğinde karar verme
  •  Sistem düşüncesini ve iş modellerini anlama
  •  Yalın ve çevik yöntemler kullanarak sürekli iyileştirme

 

Bu becerilerin değerini anlamak, işgücünün en yetenekli üyeleri tarafından büyük ilgi görüyor ancak aynı zamanda şirketler bu becerilere sahip çalışanları işe almayı zor buluyor. PwC tarafından yapılan bir araştırma, CEO’ların% 80’inin doğru dijital becerilere sahip yetenekleri bulamamaktan endişe duyduğunu belirtmektedir.

Şirketler, dijital dönüşümü benimseyerek, çalışanlarını yeni beceriler geliştirmeye ve kendilerini geleceğe daha iyi hazırlamaya teşvik etmenin yanında bir yandan da işlerini büyütmeleri ve rekabet avantajlarını sürdürmelerine yardımcı olacak şirket içi uzmanlıklarla onları destekleyebilir.

Gelişmiş operasyonel verimlilik ve daha düşük maliyetler

Dijital teknolojiler aynı zamanda bütçe tasarrufu da sağlarlar. Sanal gerçekliği ele alalım:

Dijital görselleştirmelere dayandıkları için çalışanların yeni süreçleri veya ürünleri, onları oluşturmaya gerek kalmadan test etmelerini ve incelemelerini sağlar.

Genel olarak, dijitalleştirmeyi tanıtarak, daha önce manuel olarak yapılan ve çok zaman alan görevleri ve süreçleri otomatikleştirebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse:

  • Müşteri verilerinin toplanması
  •  Hesap değişiklikleri
  •  Durum güncellemeleri
  •  Tedarik
  •  Teknik destek bilet yönetimi
  •  Faturalama
  •  Zaman takibi
  •  Maaş bordrosu

Artık monoton görevleri yerine getirmek zorunda kalmayacakları ve becerilerini daha iyi kullanabilecekleri için bu, üretkenlik üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacak ve çalışan memnuniyetini artıracaktır.

Kaynak

Sales Force

Netguru

Enter Prisers Project