Yeryüzünde yaşayan bütün Müslümanlar, Allah`ın varlığına ve birliğine, ahirete, peygamberlere ve Kuran`a iman etmiş, tamamen aynı değerlere inanmış ve gönül vermiş insanlardır.

İnandığı değerler "bir" olan Müslümanlar`ın gayeleri de "bir"dir, dolayısıyla gönülleri de "bir"dir. Herşeyleri "bir" olan insanları birbirlerine yakınlaştıracak ve kaynaştıracak sayısız ortak özellik vardır. Birbirinden uzaklaştıracak, ayıracak herhangi bir sebep bulunmamaktadır; olsa da ancak suni olarak oluşturulmuş olabilir.

Yapay sebeplerin veya bazı nefsani zafiyetlerin Müslümanların arasındaki birlik ve beraberlik ortamını bozmaması için Peygamber Efendimiz (sav) bizleri şu şekilde uyarmıştır:

"Birbirinize hased (çekememezlik) etmeyiniz. Birbirinize buğz (düşmanlık) etmeyiniz. Birbirinizle iyi ilişkileri kesmeyiniz. Birbirinizden yüz çevirip küsüşmeyiniz ve ey Allah`ın kulları, kardeşler olunuz." (Mace Cilt 10, s. 32)

Müslümanlardan aynı toprağı, aynı vatanı, aynı bayrağı, aynı kültürü, aynı tarihi paylaşanların ise birbirlerine olan bağlılıklarının ve birbirleriyle olan dayanışmalarının doğal olarak çok daha güçlü olması gerekir. Peygamber Efendimiz (sav)`in şu Hadis-i Şerifleri bize bu gerçeği çok iyi göstermektedir:

"Müslümanların kendi aralarındaki merhametleri, saygı ve dayanışmaları tıpkı bir vücut gibidir. Vücutta bir uzuv rahatsızlandığında diğer uzuvlar onunla birlikte aynı acıyı çekerler ve uyumazlar."

Müslümanların sevgi ve dayanışmalarını bir vücudun uzuvlarına benzeten Resulullah (sav), aynı toplumda yaşayan bizlerin birlik, beraberlik ve bağlılıklarının ne kadar sıkı olması gerektiğini böyle veciz bir şekilde vurgulamıştır.

Müminler olarak bizlerin hepimizin gönlünden muhakkak ki şu geçmektedir: Komşularımızda ve diğer İslam Devletleri`nde yaşayan bütün Müslümanlar, eskiden olduğu gibi, bir gönül birlikteliği oluştursunlar, birbirlerine olan sevgilerini , kardeşlik ve bağlılık duygularını ve aralarındaki dayanışmayı artırsınlar. Böylece etrafımızda yaşanan şiddet ve zulüm son bulsun, onun yerini dostluk, barış ve huzur alsın.

Bizler, de aynı toplumu oluşturan, aynı temennilerde bulunan yurttaşlar, dindaşlar olarak birbirimize olan sevgi, dayanışma ve bağlılığımızı, Kuran`ı Kerim`in "Mü`minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını bulup-düzeltin ve Allah`tan korkup-sakının; umulur ki esirgenirsiniz." (Hucurat Suresi, 10) hükmüne en uygun düzeye getirmeliyiz. Hz. Muhammed (sav)`in Veda Hutbesi`nde belirttiği kardeşlik esasını dile getiren şu cümlelerini kendimize rehber edinmeliyiz:

"Sözümü iyi dinleyiniz ve iyi belleyiniz! Müslüman Müslüman`ın kardeşidir ve böylece bütün Müslümanlar kardeştirler."

Editör: Adıyaman Haber