BEN YAPMASAM SEN YAPMASAN….

Çok sık karşılaştığım bir durum bu. Söylemeden edemeyeceğim. Bir grup arkadaşla oturmuş danışmanımızı bekliyoruz. Bu arada sohbet konularımızdan biride tez konularımız nerede daha ilginç yararlı bir tez konusu bulabileceğimizdi. Birisi Mardin de kaynağın bol olduğunu ancak oraya gitmek istemediğini, istese dahi ailesinin buna müsaade etmeyeceği idi. Gerekçe ise orada yaşayan halk konusundaki sadece onun değil çoğunluğun sahip olduğu önyargılardı. Bir bakıma belki haklıydı ancak bunu değiştirmek biz eğitimcilere idealist gençlere düşer. Gerçekten büyük bir hayal kırıklığı yaşadım onun adına ben utandım.
Yeri gelince, hepimiz vatansever oluyoruz ama ne var ki vatanın ücra köşelerindeki görevleri yerine getirmektense kaçmayı yeğliyoruz oysa vatan sevgisi taşıyan her birey bunu borç bilir ki bilmelide. Büyük yokluk ve işsizliklerin yaşandığı ülkemizde onlarca sınava tabi tutulup ataması yapılan birçok insan doğu geldiğinde içinde büyük bir korku beliriyor. Ben orda nasıl yaşarım sanki orda yaşayan insan değil. Ne kadar bencilce bir düşünce değilmi? Aranızda bu konuda düşünen oldumu hiç? Kim eğitecek cahilliğin önüne geçecek, hastaları kim iyileştirecek, aynı ülkede yaşayan bireylerin, kültür farklılıklarından kaynaklanan çatışmalarını kim uzlaştıracak. Toplulukların birbirine yabancılaşmasını kim önleyecek. Yeri gelince vatansever olup karaca kıyamet koparan, bizi kim bölüyor diyen insanlara sesleniyorum. Bu işler öyle bağırıp çağırmayla,gövde gösterisiyle olmaz, şöyle bir kolları sıvayıp elimizi ateşe uzatacağız biraz yanacağız ve kışın soğuk ve sert yazın kavurucu sıcaklarına sahip bu coğrafyalara sahip çıkmakla başlayacağız işe.
Sonuç olarak biraz yanar biraz donarız , ancak anlarız ki herkes eğitilmek ister, sağlık olanakları ister, kalkınmak ister bütün bunlarda fedakarlık gerektirir. Kimse kimsenin gözüne fedakarlık yapsın diye bakmasın ve suçlamasın sen yanlış yaptın diye uğraşmak yerine kalkıp kendi yapabileceklerini ölçüp tartsın. Suçlamak kolaydır kendini savunmakta öyle, önemli olan olan zoru başarmaktır. Ülkeyi güzelleştirmek adına çalışan herkese şimdiden kolay gelsin.
Editör: Adıyaman Haber