Bayraktar, yaptığı açıklamada, İç Anadolu Bölgesi’nin 237,1 milyon dekar olan Türkiye tarım alanlarının 80,1 milyon dekarını barındırdığını ama bunun 52,6 milyon dekarının tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin ekimi, 1,8 milyon dekarının sebze bahçeleri, 2,1 milyon dekarının meyveler, içecekler ve baharat bitkileri için ayrılabildiğini, sulama yapılamadığı için her yıl 23,6 milyon dekarının nadas nedeniyle kullanılamadığını, İç Anadolu’yu suyla buluşturmanın, ülkemize 23,6 milyon dekar tarım alanı kazandıracağını bildirdi.
Şemsi Bayraktar, tarım alanlarında İç Anadolu Bölgesi’ni 28,4 milyon dekarla Güneydoğu Anadolu, 27,8 milyon dekarla Karadeniz, 27,7 milyon dekarla Ege, 25,2 milyon dekarla Doğu Anadolu, 24,1 milyon dekarla Akdeniz, 23,8 milyon dekarla Marmara bölgelerinin izlediği bilgisini verdi.

- NADAS ALANLARINDA İÇ ANADOLU’YU DOĞU ANADOLU VE KARADENİZ TAKİP ETTİ

Bayraktar, şunları kaydetti:
“Nadas alanlarında İç Anadolu’yu 5,8 milyon dekarla Doğu Anadolu, 4,2 milyon dekarla Karadeniz, 1,9 milyon dekarla Güneydoğu, 1,9 milyon dekarla Ege, 1,7 milyon dekarla Akdeniz, 0,9 milyon dekarla Marmara bölgeleri takip etti. Bu açıdan Karadeniz Bölgesi’nin ilginç bir durumu var. Bölge, ülkemizde en çok yağışı alan bölge ama nadas alanlarında İç Anadolu ve Doğu Anadolu’nun ardından üçüncü sırada. Türkiye’de nadasa alan bırakılmayan 4 il de Karadeniz Bölgesi’nde. Bunlar, Trabzon, Düzce, Rize ve Bartın. Buna karşın su sıkıntısı çeken ve nadasa 1,6 milyon dekar alan ayıran Çorum, 355 bin dekar alan bırakan Tokat ve 332 bin dekar alan bırakan Amasya’yı da içinde barındırdığı için Karadeniz Bölgesi hatırı sayılır bir alanı nadasa ayırmış durumda bulunuyor.

- 21,5 MİLYON DEKAR ALANIN SULAMAYA AÇILMAMASININ İZAHI YOKTUR

Başta GAP, KOP, DAP gibi büyük sulama projeleri olmak üzere sulama yatırımlarının hızla tamamlanması, nadas alanlarının en aza indirilmesi gerekir. İşlenebilecek araziyi sulama yatırımları tamamlanamadığı için işleyememek büyük bir israftır. Gelişmiş ülkeler toprağın metrekaresini bile değerlendirmeye çalışırken, Türkiye’nin hala 21,5 milyon dekar alanı sulamaya açılamamasının izahı yoktur.”

- SEBZE BAHÇELERİNDE DE İLK SIRAYI İÇ ANADOLU ALIYOR

Sebze bahçelerinde de ilk sırayı 1,8 milyon dekarla İç Anadolu Bölgesi’nin aldığını belirten Bayraktar, “İç Anadolu’yu, bu alanda, 1,7 milyon dekarla Akdeniz, 1,4 milyon dekarla Ege, 1,3 milyon dekarla Marmara, 0,9 milyon dekarla Karadeniz, 0,6 milyon dekarla Güneydoğu, 0,35 milyon dekarla Doğu Anadolu Bölgesi izliyor” dedi.

- MEYVE ALANLARINDA BİRİNCİ EGE, İKİNCİ KARADENİZ

Meyveler içecek ve baharat bitkileri alanında birinciliği büyük zeytin alanlarına sahip Ege Bölgesi’nin, ikinci sırayı fındık alanlarından dolayı Karadeniz Bölgesi’nin aldığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“33,3 milyon dekar olan meyvelik alanların 8,1 milyon dekarı Ege, 7,5 milyon dekarı Karadeniz Bölgesi’nde. İki bölge meyveliklerin yüzde 46,8’ine sahip durumdalar. Bu bölgelerimizi, 5,4 milyon dekarla Akdeniz, 4,9 milyon dekarla büyük Antep fıstığı alanlarına sahip Güneydoğu Anadolu, 3,8 milyon dekarla Marmara, 1,5 milyon dekarla Doğu Anadolu bölgeleri takip ediyor. 

- SÜS BİTKİLERİNDE MARMARA VE EGE BAŞI ÇEKİYOR

Süs bitkileri alanında ise Marmara ve Ege bölgeleri başı çekiyor. Türkiye’deki süs bitkileri alanının yüzde 42,4’ü bu alanın yarıdan fazlası Sakarya’da olmak üzere Marmara, yüzde 36,4’ü, bu alanın yüzde 92’si İzmir’de olmak üzere Ege bölgelerinde bulunuyor.”

- TARIM ALANLARINDA İLK 10 İL

Bayraktar, iller arasında ilk 10 sıranın, toplam tarım alanında Konya, Ankara, Şanlıurfa, Sivas, Yozgat, Kayseri, Diyarbakır, Eskişehir, Çorum ve Manisa’dan, toplam tahıl ve diğer bitkisel ürün ekilen alanda Konya, Şanlıurfa, Ankara, Diyarbakır, Sivas, Yozgat, Tekirdağ, Adana, Afyonkarahisar, Eskişehir’den, toplam nadas alanında Konya, Sivas, Ankara, Eskişehir, Kayseri, Çorum, Kırşehir, Şanlıurfa, Yozgat ve Aksaray’ın, sebze bahçeleri alanında Antalya, Bursa, Ankara, İzmir, Manisa, Kayseri, Mersin, Adana, Samsun, Hatay’dan, meyve, içecek ve baharat bitkileri alanında Ordu, Aydın, Manisa, Gaziantep, İzmir, Şanlıurfa, Mersin, Muğla, Giresun ve Samsun’dan, süs bitkileri alanında İzmir, Sakarya, Antalya, Bursa, Yalova, Edirne, Konya, Manisa, Kocaeli ve Samsun’dan oluştuğunu bildirdi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha