Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Limak Vakfı’nın işbirliğinde düzenlenen “Evin Küçük Mühendisleri Projesi” basın tanıtımı, Gezegenevi ve Bilim Merkezi’nde yapıldı. Projenin pilot şehri olarak seçilen Gaziantep’te, zihinsel dönüşümün ilk ışığı yakıldı.
ŞAHİN: BU PROJE GAZİANTEP’TEN ÇIKACAK VE BÜYÜYECEK
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bu önemli projede, bir mühendis, bir anne ve bir başkan olarak işbirliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye’de yerel olarak başlatılan birçok önemli sosyal projenin daha önce de uluslararası boyutlara başarıyla taşındığını gördük. Bu projenin de Gaziantep’ten çıkıp, daha da büyüyeceği kanısındayız” dedi.
794 BİN GENÇ NÜFUSUYLA GAZİANTEP, EN DOĞRU NOKTA 
2023  hedefleri doğrultusunda, Dünya’nın en büyük 10’uncu ekonomisi olmanın yolunun eğitimden geçtiğini vurgulayan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, bilgi ve teknoloji çağını yaşıyor. Bilgi ve tekonolji çağının en önemli aracı insandır. Bu yüzden en önemli yatırımı insan yapmamaız gerekiyor. 0-6 yaş grubuna yönelik verilen eğitim çok önemlidir. Bu grubu nasıl yöneteceğiz, nasıl eğiteceğiz, bu soruların yanıtından önce onlara ilişkin koruyucu önleyici tedbirleri nasıl almamız gerekir sorusu masamızda duruyor. Bu hedeflere ulaşmamız için yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız bulunuyor. Temelden başlamak şart. Limak gibi bu işi kendine dert edinmiş, benimde bu ülkenin geleceğine ilişkin bir sözüm var diyerek, elini taşın altına koymaktan çekinmeyen bir şirketle böyle önemli bir projede paydaş olmak bizim için mutluluk verici. 0-17 yaş arası 794 bin gencimizin yaşadığı Gaziantep, yüzde 38’lik genç nüfusuyla bu proje için çok doğru bir başlangıç noktası olacak. Bu proje doğuştan yetenekli çocukların açığa çıkarılmasına fırsat verecektir. Kadın dostu kent, çocuk dostu kent noktasında bir iddiamız var. Mühendislik mesleğiyle alakalı ortaya çıkan bu projenin bir model olması için yoğun çalışıyoruz. Bir mühendis olarak, kadın mühendislerin çaktiği sıkıntıları çok iyi biliriml, kadından mühendis mi olur anlayışının yaygın olduğu 1980’li yıllarda özel sektörde çalışmaya başladım. Erkek yada kız çocuğunda zihinsel dönüşümü sağlayarak, mühendislik mesleğinde cinsiyet ayrımı olmadığını öğretmemiz gerekir. ”

- KAS VE KASA DÖNEMİ BİTTİ

Yeni bir dünya düzeninin kurulduğuna dikkati çeken Şahin, “Kas ve kasa dönemi bitti, geride kaldı. Artık kafa dönemindeyiz. 80 milyon nüfusun kafasını kullanarak hedefe ulaşacaksınız. Bilgi ve teknolojiyle bütünleşen bakış açımızı güncellememiz gerekiyor. Toplumun yarısının aklını yok sayan ülkeler elbette ilerleyemeyecektir. Aslında Limak, bu çalışmayla zihinsel dönüşüme bir ışık yaktı. Toplumu kendi haline bırakmamak için bu tür projeleri önemsiyoruz.Projeleri takip ederek, kendi şehrimiz için eksik olanları tamamlamaya çalışıyoruz. Biz bunu başaracağız. En büyük uygulama alanı belediyelerdir, ben göreve geldiğimde yöneticileri kadınlardan seçtim. Belediyemizde, kadın genel sekreter yardımcılarım ve daire başkanlarımın dışında 68 kadın mühendisimiz var. Türkiye’nin Mühendis Kızları projesi ile bu ülkede kız öğrencilere mühendislik mesleğini tanıtmaya ve sevdirmeye devam eden Limak, başarılı çalışmalarıyla her zaman dikkati çekmiştir. Gelecek nesiller, bizim ilk mühendislik yıllarımızda yaşadığımız olumsuz deneyimleri yaşamayacaklar” diye konuştu.

- ÖZDEMİR: 1500’DEN FAZLA KİŞİYE ULAŞACAĞIZ
Limak Vakfı Yönetik Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Mühendisliğin bir yaşam tarzı olduğuna parmak basarak, “Ben de inşaat mühendisiyim. Evin Küçük Mühendisleri Projesi’yle Ana okulu çağındaki çocukları mühendisliğe ısıtmamız gerektiğini düşündük, bu hedefe yürümek için matematiğe yatkın çocuklara yöneleceğiz. Oyunlar oynarak mühendislik mesleğini sevidirmeyi amaçlıyoruz. 4-6 yaş çocuk gruplarına hayal kurmayı öğreteceğiz. Projemizin ilk uygulamasını Gaziantep’te hayata geçiriyoruz. Pilot ili kapsamında 1500’den fazla veli, öğrenci ve öğretmene ulaşarak, mühendislik mesleğini tanıtıcı ve sevdirici oyun saatleri düzenleyerek mesleki önyargıları kırmak için seminerler vereceğiz” dedi.

- YAZAR 'YAŞAR' KİTABI ANLATTI
Proje kapsamında yazar Şermin Yaşar tarafından hazırlanan “Evin Küçük Mühindisleri” adlı kitap,mühendislik mesleğini sevdirici her anne ve babanın çocuklarıyla rahatça uygulayabileceği basit mühendislik oyunlarını içerdi.

- METE: MÜHENDİSLİK SEVDİRİLMELİ
Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete ise, proje çalışmalarıyla çocuklara mühendislik mesleğinin sevdirileceğini bildirdi.
Tanıtım toplantısının ardından, Evin Küçük Mühendisleri Projesi’nin sahibi Limak Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e ve Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete’ye projeyi destekledikleri için plaket verdi.
Program çektirilen toplu fotoğrafla sona erdi. 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha