Elazığ’da ilk olarak, depremde hayatını kaybeden Ayşegül Civelek ve oğlu Muhammed Salih Civelek’in Mevlana Camii'nde düzenlenen cenaze törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tabutlara bir süre omuz vererek Civelek ailesi ve yakınlarına başsağlığı diledi.

Cenaze namazının ardından cemaate hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin büyük bir imtihan olduğunu ve millet olarak geçmişte de bu imtihanlarla karşılaşıldığını ifade etti.

-“DEVLET OLARAK ELİMİZDEN GELENİ SONUNA KADAR YAPACAĞIZ”

Bingöl, Van, Simav, Düzce, Sakarya ve Bolu depremlerini hatırlatarak sabırla bu depremlerin yaralarının sarıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi yine bir imtihandayız. Elaziz, malum Erzincan ile komşu ve Erzincan’da da ne tür depremler yaşadığımızı biliyorsunuz. Biz, hakkında surenin de bulunduğu bu deprem olayları hakkında teslimiyetin en güzelini hep verdik, veriyoruz, şimdi de böyle bir imtihanla karşı karşıyayız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devlet olarak ellerinden geleni sonuna kadar yapacaklarını vurgulayarak, “Gerek köylerde gerek mahallelerdeki bu yıkımların yerlerine de süratle TOKİ olarak hemen adımlarımızı atıp, yapılması gerekenleri yapacak ve kimseyi de açta, açıkta inşallah bırakmayacağız” diye konuştu.

Vatandaşlardan dedikodulara, olumsuz menfi propagandalara kulak asmamalarını isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bilin ki bizler sizlerin hizmetkârıyız ve bu millete hizmet etmenin ne denli ecri büyük bir şeref olduğunu bilenlerdeniz” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremde hayatını 22 vatandaşa Allah’tan rahmet dileyerek ölen vatandaşlar için Fatiha okudu.

Cenaze töreninin ardından Elazığ Sürsürü Mahallesi’ne geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yıkılan Dilek Apartmanı’nın enkazında yürütülen arama-kurtarma çalışmalarını bir süre takip etti. Yetkililerden yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşlarla da sohbet ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Mustafa Paşa Mahallesi’nde incelemelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, incelemeleri sırasında, enkaz altında kalan Azize Çelik adlı vatandaşla telefonla görüşen 112 Acil Servis'te acil tıp teknisyeni ve UMKE gönüllüsü Emine Kuştepe ile de görüştü.

Mustafa Paşa Mahallesi’ndeki incelemelerinin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremin ardından her iki şehirde de çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gece itibariyle; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un bölgeye intikal ettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün de kendisiyle birlikte; TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar,  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın bölgeye geldiğini bildirdi.

-“ENKAZLARDAKİ ÇALIŞMALAR YOĞUN ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR”

Çalışmaların AFAD, UMKE, Kızılay, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları ve jandarma personelince yürütüldüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu çalışmalarla şu ana kadar çok sayıda, 40 kadar, insanımızı enkaz altından çıkarmış bulunuyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22 vatandaşın hayatını kaybettiğini, bini aşkın vatandaşın da yaralı olarak hastanelerde tedavi altına alındığını açıklayarak hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılara da acil şifalar diledi.

Enkazlardaki çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini, ekiplerin teknik cihazlar ve köpeklerle ses dinlemesi yaparak arama-kurtarma çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah sonuna kadar bu gayretle devam edecekler, bakan arkadaşlarımız sonuna kadar bunun takipçisi olacaklar. Devletimiz tüm imkânlarını, tüm kurumlarıyla beraber sürdürecek. Bu gayretler neticesinde inşallah ama yaralı ama canlı insanımıza ulaşmanın gayreti içindeyiz” diye konuştu.

Vatandaşlara ortaya koydukları dayanışma için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu tür zamanlarda biliyorsunuz bazıları fırsat kollamaya kalkar. Bu fırsatçılara asla bizler kapı aralayamayız. Yok, işte para toplamaydı, şuydu buydu devletimizin bu noktada herhangi bir ihtiyacı yok. Birileri illa bir yardım yapacaksa bunun kurumu bellidir. AFAD ile bunlar yapılır, bilemediniz Kızılay’ımızla yapılır, burada toplanır ve dağıtılması gereken yerlere dağıtılır.  Fırsat kollayıcılara fırsat vermeyelim, adımlarımızı buna göre atalım” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra, depremde yaralanan vatandaşları hastanede ziyaret etti.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha