Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’ndan geçince, sanırım bazı yayalarımız konuyu yanlış anladı. Bu durum bizim suçumuz mu? Bence değil. Kanunun, yeterince halka açıklanamadığı düşüncesindeyim. İş olsun diye, halkı bilinçlendirme ve farkındalık oluşturmak için illerde, çeşitli etkinlikler yapıldı. Bu durum trafikte aksaklıklara sebep olsa da çalışma yapıldığı gösterildi.

Bazı konularda sessiz kalmak istiyorum. Fakat öğrencileri mi, hemşerileri mi ve trafik keşmekeşini görünce dayanamıyorum. Geçiş üstünlüğünün yayaya verilmesi, bir yaya olarak beni sevindirdi. Saygıyla da karşıladım. Ancak, Adıyaman’da yayaların geçiş üstünlüğü bende diyerek, kaldırımın herhangi bir yerinden, karşıdan karşıya geçmek için fütursuzca hareket etmesi. Adıyaman Lisesi’nin oradan köy hizmetlerine kadar sadece iki tane yaya geçidinin olması. Işıklı ve ışıksız yaya geçitlerinde, vatandaşların hal ve hareketlerinin nasıl olması gerektiği, açıklanmamış. Karşıdan karşıya nerelerden geçilir?! A) Alt geçitlerden B) Üst geçitten C) Yaya geçidinden D) Canımın İstediği yerden öğretilmemiş.  Üstelik halkımızın çoğunun D şıkkını işaretlediğini bildiğimiz halde. Yeterli bilgilendirme yapılmamış olması. Bence olmadı, sizce oldu mu? Hal bu iken, hareketlerimizin bile altyapısı yok iken, uygulamanın, Adıyaman‘da ya da Adıyaman’a benzer illerde, aynı anda devreye sokulması, bence trajikomik, biraz da can ve mal kayıplarına sebep olacaktır. Daha geçen gün, yeni adliye binasının bulunduğu yerde, yaya geçidinde duran bir yayaya yol vermeye çalışan şoföre, arkadan çarpan araç. Yol veren aracı sollayan, başka bir araç ve o aracın yayaya çarptığı görüntüler, ulusal kanalda haber konusu olmuş iken,kanunun her yerde aynı anda uygulamaya sokulması, yanlış oldu.

 Bu konuda peki ne yapılabilirdi diye sorarsanız? Bence; pilot iller seçilerek, buralarda uygulamanın başlatılması ve diğer illerin bu uygulamanın altyapısını oluşturmada katkı sunulması. Faydalı olacaktı. Yaya geçitlerinin yapılmadan, halk yeterince bilinçlendirilmeden, kanunun yürürlüğe girmesi olmadı bence.Sizce oldu mu?

Görüş, öneri, açıklama ve bilgilendirmeleriniz sitemiz tarafından önemsenmektedir.