Adıyaman Ağzı ve Kültürü’nün 4. Baskısı Piyasada

 Adıyamanlı Karikatürist Ahmet Akil Yağınlı ilk kitabı olan Adıyaman Ağzı ve Kültürü isimli kitabın 4. Baskısı piyasaya sürüldü.

Adıyaman’da Bugün Gazetesi çizeri Eğitimci-Karikatürist Ahmet Akil Yağınlı’nın dört kitabından birisi olan Adıyaman Ağzı ve Kültürü’nün 4. Baskısı piyasaya sürüdü. ‘Çize Çize’, ‘Çizgilerle Namaz’ ve ‘Çizgilerle Oruç’ isimli kitapları bulunan Yağınlı’nın ilk kitabı olan ‘Adıyaman Ağzı ve Kültürü’ Adıyaman Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından 4. Kez basıldı. İlk üç baskısına nazaran daha kapsamlı ve geniş bilgileri içerisinde barıdıran kitapın basımı İstanbul’da yapıldı.
4. kez basına ‘Adıyaman Ağzı ve Kültürü’ kitabıyla ilgili bilgi veren kitabın yazarı Ahmet Akil Yağınlı, “Adıyaman tarihi zenginlikleri, doğal ve kültürel değerleri ile derin bir mâzisi olan illerimizdendir. İlimizdeki bu zengin ve önemli tarih, turizm, sanayi ve tarım potansiyellerinin daha iyi değerlendirilebilmesi amacıyla birçok çalışma yapılmış ve yapılmaktadır. Ancak; bu güne kadar ‘Adıyaman Merkez Ağzı ve Kültürü’ üzerine ciddi bir çalışma yapılmadığı da bir gerçektir. İşte buradan hareketle hazırlamış olduğum bu eserin kısa sürede tükenen birinci, ikinci ve üçüncü baskısından sonra kitabın içeriği hakkında alınan yoğun olumlu tepki ve öneriler göz önünde tutularak konuları yeniden gözden geçirip güncelleme ve ekler yapmak suretiyle dördüncü baskı için hazırladım. Birinci bölümde; Adıyaman’ın merkez ilçe ve diğer İlçelerinin tarihi, coğrafi ve turistik yönlerine ait bilgiler özetle sunulurken, ikinci bölümde; Adıyaman merkezde yüzyıllardır söylenegelen kelimeler, deyimler, atasözleri, dua ve beddua ifadeleri, lâkaplar, ünlü kişilerin isimleri, yatırlar, ziyaret mekânları ve bu mekânların ne maksatla ziyaret edildikleri, bâtıl inanışlar, yemek çeşitleri ve nasıl yapıldıkları, örf, âdet ve geleneklerimiz, bugüne kadar ilimizde görev yapmış Vâlilerimiz, Belediye Başkanlarımız ve Milletvekillerimizin isimleri gibi ilimizin kültür ve tarihine ait bilgileri ele almak istedim. 1979 yılından bu yana Adıyaman’da insanların konuşmaları, yaşantıları ve geleneklerinin ayrıntılarında ve arka plânında gizli kalan inançlar, incelikler, nükte ve esprileri yaşayarak not almaya çalıştım. İşte bu eserde, yirmi küsur yıllık bir serüvenin satırlara dökülmüş halini bulacaksınız. Bu çalışmayı yaparken, başta merhume annem Türkan olmak üzere, çevremde ve ilimiz merkezinde yaşayan birçok önemli şahsiyetin bilgi, tecrübe ve derin hafızalarına müracaat ettim. İsimlerini burada anamayacağım yüzlerce saygıdeğer insanımızın bu eserin hazırlanmasına değerli katkıları olmuştur. Burada hepsine sonsuz teşekkür ve minnettarlığımı ifade ediyorum. Yine, uzun soluklu bu çalışmanın kitaplaştırılmasında birinci baskısını Adıyaman’ın il oluşunun 50. yılı, ikinci baskısını 51. yılında, üçüncü baskısının da 2011 yılında yapılıp kısa sürede tükenmesi ve yoğun talep üzerine şimdi dördüncü kez baskısının gerçekleşmesinde öncülük ederek kültürümüze önemli bir katkı sağladığına inandığım Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan`a, çalışmalarıma başından beri manevi desteklerini esirgemeyen ağabeyim Mehmet Emin Yağımlı’ya şükranlarımı arz ediyor, bu çalışmanın, gençlerimiz için geçmişlerini tanıyarak geleceğe olumlu katkılarda bulunmalarına vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

 

Editör: Adıyaman Haber