Önceleri ülkemizde “Fırat Nehri akar, Türkler bakar” derlerdi. Bu tekerleme rahmetli Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde baraj yapımına önem vermesiyle tarihte kaldı. İlimizde ise “Ziyaret Çayı akar, Adıyamanlılar bakar” tekerlemesi 27’nci Valimiz Mahmut Demirtaş’ın 2012 yılında Adıyaman’da göreve başlamasıyla “yerel olanaklar ölçüsünde” tarihteki yerini almaya hızla devam ediyor.

Bir milyon 300 bin m2’lik alanda Adıyaman İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğince yürütülen rekreasyon projesinin içerisinde yapılacaklardan bazıları: Açık hava spor tesisleri, yeşil adalar, botanik bahçesi, barbekülü piknik alanları, otopark, kent çiftliği ve yöresel hayvan yetiştirme alanı, doğa meydanı, hizmet binası, kapalı yüzme havuzu, etkinlik çayırı ve dolaşım alanı, yeşil anfi, bisiklet yolu, at binme parkuru, hobi bahçeleri, şelaleler, yapay göletler, harfane sıra gecelerinin yapılacağı Adıyaman mimarisine uygun ev(üniversitede yapılan Adıyaman evindeki gibi şömine(!) olmaz, olsa olsa eski tip ocaklar olur inşallah. Rektör Mustafa Talha Gönüllü’ye düşen görev ise yanlıştan dönmek; şömineyi tamamen yıkmak veya ocağa dönüştürmek. Aksi halde bazen Malkoçoğlu gibi tarihi filmlerde gözüken elektrik direklerini andırır.)

Vali Demirtaş, büyük bir sahiplenme duygusu içerisinde projeyi anlatırken şevk ve heyecanı gözlerinden okunuyor, sonradan görüştüğüm İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kenan Doğan ise birim müdürlerinin nezaretinde devam eden çalışmaları kendisinin de 2-3 günde bir yerinde incelediğini söylüyordu.

Çok değil, bir-iki yıl sonra havalimanından alınacak konuklarımızı kent merkezine getirirken onlarca, belki yüzlerce işsize istihdam da sağlayacak Ziyaret Vadisi kenarından geçen eski Kahta Yolu güzergahını tercih ederek masmavi suların aktığı yemyeşil alanı gösterip ilk fırsatta gezmeye getireceğiz, hafta sonu tatillerimizi burada geçireceğiz inşaallah…

Proje alanı dışında olsa da söz konusu Eski Kahta Yolunun kenarında gözüken çorak tepenin de Orman İşletme Müdürlüğünce şimdiden ağaçlandırılarak hem olası heyelanların önlenmesi ve hem de geleceğe dönük bütüncül estetiklik kazandırılması yerinde olacaktır. Buraya dikilecek ağaçların akibetinin çoğu “bir haberlik ömrü” olan sözümona Hatıra Ormanlarının akibetine benzemeyeceğine inanıyorum. Bu arada proje ile ilgili www.3mtasarim.com sitesindeki 7 dakikalık animasyonu izlerseniz o günkü güzellikleri sanal ortamda da olsa bu günden kısmen yaşayabilirsiniz sanırım.

Dileğim bu animasyon kopyasının valilik sitesinde de yayınlanması…

Not: Yazılarımın Adıyaman’da Bugün Gazetesindeki yayınına son verme kararımın nedeni ile ilgili tek satır yazmayacağım. Çünkü ilimizin ve ülkemizin sorunları, bu tür polemiklere zaman ayıracak durumda değildir.Sayın okuyucularımızın bunu anlayışla karşılayacağına inanıyorum.

Mustafa Işıldak 0532-422 95 28 28.12.2015 [email protected]