“Yokluğundan Önce Varlığın İspatına Dair” başlığından ne anladığınızı bilmiyorum. Aslında çok da karmaşık olmayan ama bir o kadar da karmaşık bir başlık olduğunu kabul ediyorum. Uygun gördüğüm başlık tamamen yazının kendisiyle doğru orantılı.

Bir şeyin yokluğundan söz ediyorsak, önce o şeyin varlığını ispatlamamız gerektiğinden söz ediyorum. Yani daha açık bir şekilde ifade etmek gerekir ise, bir şeyin yok olabilmesi için ilk önce var olması gerekir, bu şüphe götürmez bir gerçektir. En basit bir şekilde örnek vermem gerekirse, ben size artık yazı yazamadığımdan, yazı yazma isteğimin yok olduğundan söz ediyorsam, önce size bunun varlığını, yani daha önceki var olan yazılarımı göstererek bunu ispatlamam gerekir.

Bir şeyin kaybından ya da yok olduğundan söz ediyorsak eğer, önce o şeyin varlığının ispatlanması gerektiğini anlatmaya çalışıyorum. Biri size bir eşyasının, maddi bir şeyinin ya da parasının kaybolduğunu söylüyorsa, onu kaybolmadan önce gördüğünüzden, gören birilerinin olduğundan ya da o kişinin doğru söylediğinden emin olmanızdan söz ediyorum.

Burada açık açık her şeyi ne yazık ki yazamıyorum ama üstü kapalı olarak yazdığım birçok şeyde bile sürekli beni takip eden okurlarım ne demek istediğimi net bir şekilde anlayıp, olumlu geri dönüşler yaptıklarından aynı şekilde yazmaya devam ediyorum.

Bir insan, dikkat çekmek için, o anı kurtarmak için, başka bir yere yaptığı harcamanın üzerini örtmek için ve daha bir sürü sebepten, aslında hiç var olmayan ya da var olup da kendisi tarafından yok edilen bir maddiyatın kaybolduğundan, yok olduğundan söz edebilir. İllâ öyledir demiyorum tabi ki... Ama olabilir. Çünkü yaşadığımız ülkede insanları az çok tanıyoruz artık ve bunun olma ihtimali çok yüksek bir durum. Kısacası size anlatmak istediğim, böyle bir durumla karşılaşıyorsak eğer önce o maddiyatın varlığından emin olmamız gerektiğini düşünüyorum. Yani önce varlığını bilelim ki, sonra yokluğunu sorgulayabilelim. Önce varlığından emin olalım ki, sonra yokluğu için yaptırımlara izleyici kalabilelim. Varlığı ispatlanmamış hiçbir şeyin, yokluğu ispatlanamaz...

Siz siz olun, varlığından emin olmadığınız hiçbir şeyin yokluğu için vakit kaybetmeyin ve vakit kaybetmenize neden olacak olanlara fırsat vermeyin...

Kendinize iyi davranın, sevgiyle, hoşça, dostça kalın...

Emine ÖZEL SUMMAK