İl dışında da bulunsam Adıyaman ve Adıyamanlılarla ilgili olumlu gördüğüm gelişmeleri kişisel imkânlarım ölçüsünde öğrenip bu sütunlarda kamuoyuyla paylaşmayı görev bilirim.

Devlet, millet için yaptığı harcamaları vergi ve diğer gelirlerin yanı sıra hayırsever vatandaşların bağışlarıyla da karşılıyor. Bunlardan eğitim harcamaları çok önemli. Eğitim denince ilk akla gelen ihtiyaç olan okulları yapıp devlete bağışlamak konusunda Adıyaman’da son yıllarda iki isim öne çıkıyor; Abuzer Yıldırım ve Hasan Taşar.

Ekonomik gelir kaynakları 30-35 yıl önce gittiği İstanbul’da olmasına karşın memleketiyle gönül bağını koparmayan baba dostum, asıl mesleği avukat olan işadamı Hasan Taşar’ın Adıyaman’da iki okul birden yaptıracağını basından öğrenmem üzerine 20-25 gün kadar önce İstanbul’da bulunmamı vesile sayarak kendisini ziyaret ettim.

Hem devletin, hem halkın valisi olmayı başaran Abdullah Erin’le 11 Haziran 2017’de yapım protokolünü imzaladığı Barbaros Hayrettin Mahallesindeki Endüstri Meslek Lisesi alanında tüm iç donatılarıyla birlikte 24 derslikli İmam Hatip Ortaokulu ve Yeni Sanayi Mahallesindeki yeni AVM inşaatı yakınında engelliler için 12 derslikli okullara kendi adının verilip verilmeyeceğini sordum. Engelliler okuluna muhterem eşleri Hatice Taşar, diğerine de kendi adının verileceğini söyledi. Yaklaşık maliyetlerini sorduğumda ise rakam yerine, “hayır amaçlı yatırımların parasal miktarı önemli değil.” diyerek anlam yüklü bir cevap verdi. Engelliler için okul yaptırma gerekçesinin Adıyaman’daki engelli sayısının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu, bunun önde gelen nedeninin ise yakın akraba evliliğinin fazlalığı olduğunu ekliyor ve böylece sosyal bir yaraya da parmak basıp merhem olmaya çalışıyordu. Nitekim engelliler derneğine bilgisayar, akülü araba, tekerlekli sandalye bağışında bulunduğunu birçok kez basında okumuştum. 2018-2019 öğretim yılında hizmete açılması planlanan bu iki okulun yapımı ile ilgili bürokratik engellerin kolaylaştırılmasını sağlayan Vali Erin, İl Milli Eğitim Müdürü Mete Kızılkaya ve TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın’a teşekkür ediyor, Adıyaman’la ilgili ekonomik veya siyasi hiçbir beklentisinin olmadığını, siyasilerin yaptığı hizmetleri takdir ettiğini, lakin siyasetten de uzak durduğunu, amacının çok sevdiği Adıyaman’a yalnızca vefa borcunu ödemek olduğunu ve bu tür bağışlarının devam edeceğini dile getiriyordu.

Kırçali Cami gibi dini yatırımların yanında halk arasındaki deyimle Diş Hastanesi gibi devlet yatırımlarının ilimizdeki hayırsever öncülerinden Abuzer Yıldırım’ı ise geçen haftalarda Adıyaman’a geldiğimde ziyaret ettim. Kahvemizi yudumlarken ilçesi Tut’un Yaylımlı Köyüne yaptığı kendi adını taşıyan 8 derslikli Anadolu İmam Hatip Lisesinden sonra şimdi de Adıyaman merkez Sümerevleri Mahallesinde Cengiz Topel İlkokulu yanına 16 derslikli bir okul daha yaptırmaya başladığını anlattı. Çok sevindim. Öncesinde de Taziye Evi, okul kantini, jandarma karakol bahçe duvarı, Altınşehir Polis Merkezi yapan ve son olarak ta Yeşilyurt Mahallesi Perre Düğün Sarayı yanına İl Emniyet Müdürlüğü Özel Harekât Şube Müdürlüğü binası inşaatına başladığını okumuştum. Bu işler için bürokratik engelleri kaldırmakta çaba gösteren il yöneticileri ile İl Milli Eğitim Müdürümüz Kızılkaya ve Ankara’da Adıyaman Tanıtım Günlerinde tanıştığımda gerçekten de “metin” olduğunu müşahede ettiğim İl Emniyet Müdürümüz Metin Alper’e teşekkür ediyordu. Kurduğu kendi adını taşıyan vakfa “kendiliğinden” gelen hayır amaçlı küçük yardımları nefsi için sahillerde lüks villalar yapıp gönül eğlendirmek veya ticaret yapmak yerine devletin ihtiyaç duyduğu bina yapımlarına kanalize ettiği anlaşılan dostum Yıldırım’ı bu nedenle bir kez daha takdir ettim.

Dileğim, hayırsever Yıldırım’ın bu tür bağışlar konusunda Adıyaman Belediyesini de programına alarak alanının otopark yapılması planlanan Eskisaray Mahallesinde yıkılacak Bir Aralık İlkokulu yerine tahsis edilecek başka bir alana kendi adını taşıyan okul yaparak Adıyaman Valiliğine bağışlaması ve böylece bir bağışla alınacak duaları iki katına çıkarması…

İşte bu nedenlerle Yıldırım’lar ve Taşar’lar yaşamalı, yaşatılmalı ve değerleri bilinmeli…

Her türlü yapıcı görüş ve öneriye açık önceki çalışkan valilerimizden Mahmut Demirtaş’ın ideali olan tekli öğretime geçmek ancak bu halde kolaylaşır…

Henüz tanışamadığım yeni Valimiz Nurullah Naci Kalkancı’nın da aynı açıklık ve ideale sahip olacağını umuyorum.