AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner, Sabiha Gökçen Havaalanının adının değiştirilmesi, TBMM’de Dersim için Araştırma Komisyonu kurulması teklifinden sonra, şimdi de Tunceli’nin adının değiştirilerek, daha önce olduğu gibi Dersim olarak eski isminin iade edilmesini istedi.

 

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Dersim katliamıyla ilgili önceki gün iki öneri ortaya koyarak, CHP’nin bu iki öneriye sıcak bakması halinde, Dersimle ilgili tarihsel yüzleşme yapılabileceğini söylemişti.

 

Metiner, “CHP’de bu konuda kendisini hazır hissediyorsa Dersim için tarihsel yüzleşme ve özür faslını harekete geçirebiliriz” diyerek iki de somut adım sunmuş, “Mecliste, Dersim Katliamıyla ilgili bir Araştırma Komisyonu Kuralım. Bu komisyonumuz, o döneme ilişkin bütün iddiaları araştırmalı, arşivler açılmalı” demişti.

 

Metiner, ikinci öneri olarak da, Dersim’i bombalayanlar arasında olan zamanın pilotu Sabiha Gökçen’in adının verildiği havaalanının adının değiştirilmesini istemişti.

 

Metiner, bu iki öneriden sonra, Birinci Meclis döneminde de Dersim olan Tunceli’nin adının tekrar iade edilerek, Dersim’le yüzleşmede önemli bir adımın daha atılmış olacağını ve bunun da bir özür dilemenin başlangıcı olacağını söyledi. Metiner, “Dersim halkının hafızalarında Tunceli ismi, baskı ve sindirme politikalarıyla özdeşleşmiştir. Bu ismin yerine Dersim adının tekrar verilmesi gerektiğine inanıyorum. Bunu TBMM gündemine de taşıyacağım.” dedi.

Editör: Adıyaman Haber