Tuncay Okutan’dan Şevval Sam’a Tepki:

“Sanatçı, değerlere saldırmamalı”

 

Türk Halk Müziğinin güçlü sesi Tuncay Okutan, Şevval Sam’ın başörtüsüyle ilgili söylediği söze tepki göstererek, sanatçıların, kendi dinleyicisine, halkına karşı sorumlulukları olduğunu, onların inançlarını, değerlerini küçümseme veya hor görme hakkının olmadığını söyledi.

 

Geçtiğimiz günlerde Türk Halk Müziği Sanatçısı Şevval Sam, başörtüsünün bir tekstil ürünü olmaktan öte bir şey ifade etmediğini söylemesi üzerine yoğun tepki almaya devam ediyor. Sam’a bir tepki de Türk Halk Müziği sanatçısı Tuncay Okutan’dan geldi.

 

Okutan, “Sanatçılar elbette ki siyasi düşüncesini açıklayabilir, dünya görüşünü paylaşabilir ama bu, bir başkasının inancına hakaret veya küçümsemeyi getirmez. Sayın Sam’ın başörtüsünü bir tekstil ürünü olarak görmesi, eşyaya görünen yüzüyle baktığını gösterir. Sayın Sam’a hatırlatmak isterim ki, bayrak da bir tekstil ürünüdür. Bez ve üzerine yapılan baskıdan başka bir şey değildir ama bayrağı, bayrak yapan da ona yüklenen derin anlamlardır. Başörtüsü bir bayrak değildir ama ona yüklenen bir anlam var, onu başına takan, inancını yaşayan annelerimiz, bacılarımızın yüklediği bir mana var. Bir bez parçasını, diğerlerinden ayıran, yüklenen o manalardır” dedi.

 

Sanatçıların, hayranlarına karşı da sorumluluğu olduğunu söyleyen Okutan, “Bir sanatçının her kesimden, her inançtan, farklı kültürlerden hayranının olması kadar doğal bir şey olamaz. Sanatçılar, bunun farkında olmak zorunda. Hem insanlığın bir gereği, hem sanatın getirdiği sorumlulukla, halkın değerlerine saygı göstermek gerekir. İnanmayabilirsiniz, beğenmeyebilirsiniz ama ona inanan, beğenenlere karşı saygılı olmak, değerlerine dil uzatmamak gerekir” dedi.

 

Okutan, “Sayın Sam’ın üzerinde çok da düşünmeden söylediği bir söz olarak almak istiyorum. Aksi halde, kendisini seven, sesine kulak verenleri incitmiş olacaktır. Umuyorum ki, sevenlerini inciten bu sözlerin bir yanlışlık olduğunu açıklar” dedi.

Editör: Adıyaman Haber