Kamu çalışanlarına toplu sözleşme hakkını veren anayasa değişikliği sonrası 15 sonra çıkarılmaya çalışılan uyum yasası, asli komisyonu olan TBMM  Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda tali konu olarak görüşüldü. Görüşmeler sonrası, bir rapor yazılarak komisyon görüşünün Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderilmek üzere TBMM Başkanlığı’na sunulmasına karar verildi.

 

Bakanlar Kurulu tarafında TBMM’ye sevk edilen Kamu Görevlileri Sendikası Yasası’nda Yapılacak Değişiklikle İlgili Yasa Tasarısı’nın tali komisyonu olan TBMM  Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, tasarıyı konunun taraflarının da katılımıyla ele aldı. Komisyon toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreteri Hacı Bayram Tonbul’un yanı sıra diğer konfederasyonların başkanları, ilgili bürokratlar katıldı.

 

Komisyonda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yasa tasarısında olmazsa olmaz dedikleri hususları komisyona açıkladı. Gündoğdu, Hayati Yazıcı ve Faruk Çelik’in başkanlığında gerçekleştirilen bütün toplantılarda mutabakata varılan hizmet kolu toplu sözleşmesinin yasa tasarısında yer almamasını anlamakta zorlandıklarını söyledi. Hizmet kolu toplu sözleşmesinin yanı sıra, yerel yönetimlerde işyeri toplu sözleşmesine yer verilmesini isteyen Gündoğdu, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, TSK ve Emniyette çalışan sivil personelin sendika üyesi olmasının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Başkanı’nın Yargıtay, Danıştay veya Sayıştay Başkanları arasından, kanunla belirlenmesi gerektiğini ifade eden Gündoğdu, sendika üyesi olmayanların toplu sözleşmeden yararlanmak için dayanışma aidatı ödemesini sağlayacak hükümlerin de kanunda yer almasını istediklerin kaydetti. Toplu sözleşmenin kapsamının, ‘diğer mali ve sosyal haklar’ ibaresiyle genişletilirken, ‘aylık ve ücretler ile diğer mali ve sosyal haklara ilişkin sistemde değişiklik öngören talepler, toplu sözleşmenin kapsamı dışındadır’ denilerek yapılan kapsam daraltılması yapıldığını da ifade eden Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşme masasının, kamu görevlilerini ilgilendiren her konuya açık hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Sendikaların sahadaki çalışmalarıyla elde ettiği yetkinin, kanun maddesiyle değersizleştirilmemesi gerektiğini de kaydeden Ahmet Gündoğdu, masaya oturmama veya masadan kalkmanın da bir pazarlık stratejisi olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TBMM’ye sunulan tasarının 15 maddesinde yapılmasını istedikleri değişiklikleri önerge haline getirerek komisyon üyelerine sundu.

 

Daha sonra söz alan milletvekilleri söz konusu tasarının asli komisyonunun kendi komisyonları olmasına karşın tali komisyon olarak görülmesine bir anlam veremediklerini kaydetti. 

Milletvekili ve konunun taraflarının görüşlerini açıklamasından sonra konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de, ilgili komisyonun Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu olduğu görüşünü benimsediğini, bunu TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile de görüşmesine karşın bunun değişmediğini söyledi. Şimdiye kadar yaşanan süreçle ilgili olarak tam bir mutabakat olmadığını, konunun tek tarafının kendileri olmamasından dolayı da sürecin uzadığını belirtti. Tasarıda yer alan hususların birçok bakanlığı birden ilgilendirdiğini belirten Bakan Çelik, kendisinin sürekli uzlaşmadan yana olduğunu her fırsatta söylediğini hatırlattı.

 

Toplantının sonunda değerlendirmede bulunan Komisyon Başkanı Cevdet Erdöl, hizmet kolu toplu sözleşmesi; TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay, Emniyet gibi kurumlarda çalışan personelin sendikalı olmasının önündeki engellerin kaldırılması; sosyal sorumluluk gereği sendika ve konfederasyonlara yardım toplama ve yardım yapma yetkisinin verilmesi, yerel yönetimlerde şimdiye kadar yapılagelen Sosyal Denge Sözleşmeleri’nin sürmesinin mümkün olduğunu, bu hususların tasarıda yer alarak kanunlaşması için ne yapılabileceği üzerinde çalışılması gerektiğini kaydetti.

 

Cevdet Erdöl, konuyla ilgili tali komisyon konumunda olduklarını, bu sebeple görüşlerinin öneriden öteye gitmeyeceğini belirterek, maddelerin tek tek oylanarak görüşülmesi yerine şimdiye kadar oluşan görüşlerin rapor halinde yazılarak ilgili komisyon Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderilmesini önerdi. Önerinin oy çokluğu ile kabul edilmesi üzerine toplantı sona erdi.

 Haber : HAKAN YILDIZ

Editör: Adıyaman Haber