TÜRK SAĞLIK-SEN ADIYAMAN ŞUBE BAŞKANI N.İRFAN TOKUR’UN “Bu Teklifin Ekonomi Tutarlığı Yok” ADLI BASIN AÇIKLAMASI METNİ

Değerli Basın mensupları;

Dün yapılan toplu sözleşme toplantısında hükümetin memura zam teklifi 2012 için yüzde 3 + 3, 2013 için yüzde 2 + 3 olmuştur.

 

Böylesine bir teklifi yaparken yüzleri nasıl kızarmadı açıkçası merak ediyoruz. Böyle bir teklifi hazırlarken memuru 5 aydır zamsız maaş mahkûm etmenin utancını da hiç yaşamadıkları bunu hiç umursamadıkları belli oluyor.

 

Hükümetin yaptığı bu teklifinin hiçbir ekonomik tutarlılığı da yoktur. Eğer hükümet memuru enflasyona ezdirmemek adına bir teklif sunsaydı, Türkiye’de yıllık enflasyon yüzde 11 çıktı. Bu oranda bir teklif gelmeliydi.

 

Türkiye’nin büyüme hızı ve bunun memura yansıtılması gibi teklif sunulsaydı. O zaman teklif Türkiye’nin büyüme hızı olan yüzde 8.5 olmalıydı.

Memura zam teklifi belirlenirken yapılan zamlar dikkate alınsaydı son bir yılda doğalgaza %34, Benzine yüzde 23, elektriğe %19 zam yapıldı. Yumurta %52, tavuk eti %38, deterjan %27 zamlandı.

Kıymetli Basın Mensupları;

Ortada böyle bir ekonomik tablo varken hükümetin sunduğu yüzde 3’lük teklifin hiçbir ekonomik tutarlılığı yoktur. Bu yüzde 3’lük teklif ekonomik değil, hükümetin memura reva gördüğü zulmün habercisidir.

 

Ekonomiden uzak, insani ve vicdani olmayan böyle bir teklifin müzakeresi bile olamaz. Bu teklifi Hükümetin adil gelir paylaşımı iddiasıyla asla örtüşmeyen bir tekliftir. Bu teklifin her kelimesini red ediyoruz. 

 

Hiç kimse emeklilerle birlikte 5 milyon insanı aileleriyle birlikte 20 milyon insanı yok sayamaz. Hiçbir hükümetin oy oranı yüzde 100 dahi olsa 20 milyon insanı görmezden gelme hakkı asla olamaz.

 

Bu teklifin üzereni yapılacak göstermelik iyileştirmeler memurun derdine deva değildir. Hükümet bu teklifini geri çekmeli ve ekonomik gerçekleri, yapılan zamları ve enflasyonu dikkate alarak bir teklif getirmelidir.

 

 

Hepinize Teşekkür Ediyor, Saygılar Sunuyorum

 

                                    N. İRFAN TOKUR

TÜRK SAĞLIK-SEN ADIYAMAN ŞUBE BAŞKANI

Editör: Adıyaman Haber