Abdulkerim SONKAYA/İSTANBUL

18.07.2011-İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Danışmanı, Adıyamanlılar Vakfı Onursal Başkanı ve Gazeteci-Yazar Nevzat Bayhan, İSKİ personeline yönelik “Kültür ve Medeniyet” adlı bir konferans verdi. Konferansa konuşan Bayhan, “Küreselleşen, küreselleştikçe aynılaşan ve bir o kadar da sıradanlaşan bir dünyayı, özlenilecek ve özenilecek bir noktaya taşıyacak olanın kültür olduğunu” söyledi.

İSKİ Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İSKİMDER)’in Eğitim Kültür Kulübü tarafından organize edilen geleneksel konferansın konuğu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Gazeteci-Yazar Nevzat Bayhan’dı. İSKİ’nin Kağıthane yerleşkesinde bulunan konferans salonunda gerçekleşen “Kültür ve Medeniyet” başlıklı konferans büyük ilgi gördü.

İSKİ’nin büyük bir kurum olduğunu ve bu kurumun kendi personeli için yapmış olduğu kültürel ve sanatsal faaliyetlerinin takrire şayan olduğunu söyleyen Bayhan, özellikle ve başta destekleri ve teşviklerinden dolayı İski Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demir’e ve bu faaliyetlerin gerçekleşmesinde büyük fedakârlıklar gösteren İski Mensupları Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İSKİMDER) yöneticilerine ve çalışanlara teşekkür etti.

Küreselleşen, küreselleştikçe aynılaşan ve bir o kadar da sıradanlaşan bir dünyayı, özlenilecek ve özenilecek bir noktaya taşıyacak olanın kültür olduğuna dikkat çeken Bayhan; Kültür’ün; ekonomiden sanayiye, tarımdan hayvancılığa, siyasetten teknolojiye, sanattan diplomasiye kısaca hayatın her kesim ve katmanına, ülkenin her kişi ve köşesine nüfuz eden bir iksir olduğunu söyledi.

Bayhan; Ülkemiz, hatta dünyamızı;  insanı sayısınca renklerden oluşan sosyokültürel ve ‘biyopsikososyal bir gökkuşağı’ olarak görmemiz gerektiğini, Bu zaviyeden baktığımızda; küreselleşmenin körüklediği neoliberalizmin kimliksiz, tektip ve farklılıkları yok eden,  insanlığı çatıştırma tehdidine karşı bir duruş sergilemek; kültürel çeşitliliği bir tehdit değil bir zenginlik olarak görüp geliştirmek, birlikte yaşamayı bir sanat olarak  görmek gerektiğini ifade etti.

Medeniyet mi kültür mü? Sorusuna Bayhan; Bu iki kavramın sürekli bir birinin yerine kullanıldığını, aslında bu iki kavramın çok farklı olduğunu; medeniyetin evrensel, kültür ise yerel;  Kültürün yüklenicisi insan; medeniyetin amiral gemisi ise toplum; ‘Kültürün amacının bireyi eğiterek onun kendisine hâkim olmasını sağlamak, medeniyetin gayesi ise bilim ve teknolojiyi kullanarak doğaya hâkim olmaya çalışmaktır’ şeklinde ifade edebileceğimizi söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Gazeteci Yazar Nevzat Bayhan, binlerce yıllık tarihi altyapısıyla üzerinde yaşadığımız topraklar, bizlere demokrasi kültürünün ‘kadim’ değerlerini adeta dayatmaktadır.  Bu topraklarda Medeniyetlerin kurulduğunu ve medeniyetlerin ihraç edildiği, insanlık edeple ebede yolcuğuna buradan devam ettiğini sözlerine ekledi.

Kültürün basmakalıp olmadığını, durağan olmadığını aksine çok değişken olduğuna dikkat çeken Bayhan, Anadolu coğrafyasında farklı dinlerin ve kültürlerin hiçbir baskıyla karşılaşmadan nasıl bir arada yaşayabildiğini görmek için en güzel örneğin Kuzguncuk’ta ve Antakya’da olduğunu söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Gazeteci Yazar Nevzat Bayhan’a Konferansın sonunda kültür ve sanata katkılarından dolayı İSKİMDER tarafından bir plaket ve çiçek verildi ve ayrıca katılımcılara derneğin hediyesi olarak verilen Kültür Yorumları kitabını imzaladı.

Editör: Adıyaman Haber