Adıyaman Belediyesi’nin en önemli projelerinden olan Havşeri içme suyunun açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından görkemli bir şekilde yapıldı.  

Karadağ mevkiinde yeni yapılan 15 bin tonluk su deposunun yanı başında gerçekleşen açılış törenine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ankara’daki yoğunluğu nedeniyle video-konferans yöntemi ile katılırken, Adıyaman’da ise Vali Ramazan Sodan, Ak Parti Milletvekili Murtaza Yetiş, Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan, Rektör Mustafa Talha Gönüllü, İl Genel Meclisi Başkanı Nemci Baykan, Ak Parti İl Başkanı İbrahim Halil Fırat, Ak Parti eski milletvekilleri Hüsrev Kutlu ile Şevket Gürsoy, ilçe belediye başkanları, kurum amirleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş iştirak etti.

Açılış öncesinde birer konuşma yapan Ak Parti Milletvekili Murtaza Yetiş, Hüsrev Kutlu ve Şevket Gürsoy projenin Adıyaman için büyük önem arz ettiğine dikkat çekerek, emeğinden dolayı herkese teşekkür ettiler.

Daha sonra kürsüye gelen Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan, projeyle ilgili bilgi verdi. Başkan Büyükaslan; “Tören için bulunmuş olduğumuz mevkide 15 bin tonluk depomuz var. Buradan şehri besleyen ana depoya su verilecek. Ana depo ile mevcut deponun arası 3 bin 500 metredir. Projenin maliyeti 2011 yılı fiyatına göre toplam 40 milyon 500 bin TL. Bu suyumuz, mevcut suyumuzla beraber 2050 yılına kadar Adıyaman’a yetecek kapasitededir. Soğuk ve sağlıklı olması bakımından suyumuz, Türkiye’nin en kaliteli suları arasında yer almaktadır. Havşeri isale hattının uzunluğu 35 kilometredir. Bunun içerisinde 738 metre tünel var.

Proje kapsamında 6 kaynağın suyu bize tahsis edildi. Bunlar sırasıyla, Havşeri, Mirçeşmesi, Balıksırtı, Çokpınar, Şelale 1 ve Şelale 2 kaynakları. Ama şu anda 4 kaynaktan su alıyoruz. Yani Şelale 1 ve Şelale 2’den su almıyoruz. İleride ihtiyaç duyulduğu zaman bu 2 kaynaktan da alacağız. Bu arada ekolojik dengenin bozulmaması gayesiyle mevcut kaynakların yüzde 10’u dere yatağına bırakılıyor” dedi.

Bu arada Havşeri içme suyuyla yetinmediklerini belirten Başkan Büyükaslan, Adıyaman’ın gelecekte 200 yıllık su ihtiyacını karşılayacak Koçali barajı projesine içme su projesini de dâhil ettirdiklerini kaydederek, şu bilgileri aktardı:

“Kentimizin 200 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan Koçali barajı projesine içme su projesini de dâhil ettirdik. Söz konusu projeyi 2008 yılında hazırladık ve ilgili bakanımızla görüşerek karara bağladık. Koçalı barajı projesi daha önce sulama ve enerji amaçlıydı. Girişimlerimiz neticesinde sulama projesi dâhil edilerek yeniden şekillendi.   

Sayın Başbakanımızın belediyecilik geleneğinden gelmiş olması bizim için büyük bir avantaj. Bu konuların hassasiyetini bildiği için her türlü desteği bize sağlamış oldu. Emeğinden dolayı Sayın Başbakanımıza, fahri hemşerimiz olan Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’na, DSİ yetkililerine ve projede emeği geçen herkese şahsım ve halkımız adına teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından Ankara’dan video-konferans yöntemi ile törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ve Adıyaman’da tören alanında hazır bulunan Vali Ramazan Sodan, Ak Parti Milletvekili Murtaza Yetiş ve Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan ile birlikte Havşeri içme suyunun açılışını yaptılar. Açılış butonuna basılmasıyla birlikte alana atılan konfetiler havada güzel bir görsellik oluşturdu.         

Editör: Adıyaman Haber