2 Kasım 2011 tarih ve 28103 Sayılı Mükerrer Resmi gazetede yayınlanan 666 sayılı Kamu Görevlilerinin Mali Haklarının Düzenlenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname ile sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanları ne yazık ki görmezden gelinmiştir.

 

           Sağlık çalışanlarının iş riskleri, nöbet, vardiya gibi yürütülen gece çalışma şartları ve saatleri göz önüne alındığında kendilerine reva görülen ücretin ne kadar yetersiz olduğu ve kendilerine yapılanın ne kadar haksız olduğu gün yüzüne çıkacaktır.

 

           Sağlık çalışanlarının döner sermaye ek ödemesinden yararlanması nedeni ile farklı bir muameleye tabi tutularak ücretlerinin artırılmaması hakkaniyet ilkeleri ile bağdaşmamaktadır. Sağlık hizmeti sunan personel ile diğer kamu hizmetlerini sunan personelin ücretlerini eşitlemek doğru bir ücret politikası değildir. Ücretlerin eşitlenmesi isteniyorsa öncelikle, hangi işin hangi işe eşit olduğunun tespiti yapılması gerekmektedir.

 

             Ücretlerin eşitlenmesi amacı ile yapılan düzenlemeler nedeni ile Sağlık Bakanlığı döner sermaye ek ödemelerinde artış yapamamaktadır. Maliye Bakanlığı bu artışa engel olmaktadır. Sağlık Bakanı sayın Prof. Dr. Recep AKDAĞ, bir an evvel maliye bakanı ile görüşerek sağlık çalışanlarının ücretlerini diğer kurum çalışanlarının ücretleri ile eşitleme sevdasından vazgeçirmelidir.

                 Kamu görevlilerine yapılan tüm ödemelerin emekliliğe sayılması ve bu şekilde, emekli olacak kamu görevlilerinin emekli maaşlarının son derece düşük kalmasının önüne geçilmesi konusunda bir çalışma yapılmamıştır. Bu noktada ek ödemelerden damga vergisi hariç hiçbir kesinti yapılmayacak olması, bu ödemelerin hiçbir şekilde emekliliğe yansımayacağını ve kamu görevlilerimizin emekliliklerinde mağduriyet yaşayacağı anlamı taşımaktadır.

 

              Söz konusu düzenleme, bir hemşireye yaklaşık 700 TL’den daha düşük döner sermaye ödenmeyeceğini,  bir hizmetliye yaklaşık 500 TL’den daha düşük döner sermaye ödenmeyeceğini hükme bağlamıştır.

 

               Ancak mevcut duruma göre Sağlık Bakanlığı ve Üniversite Hastanelerinde görev yapan personele yeni bir şey getirmemiştir. Bu kurumlarda görev yapan personele ödenen  döner sermaye ek ödemesinin asgari ödeme tutarını garanti altına almıştır. 

 

               Bu düzenleme ile getirilen tutarlardan daha fazla döner sermaye ödeyen kurum yetkililerine, bu seviyede döner sermaye ödeme fırsatı verilmiştir. Personelin döner sermaye ek ödemesinde gözü olan idarecilerin eli bu düzenleme ile güçlendirilmiştir.  

                Buradan sağlık Bakanına sesleniyorum;  her türlü doğal afetlerde ilk önce vatandaşımızın yanında hazır bulunan, kar kış demeden, ülkemizin her türlü coğrafi şartlarında görev yapan, halkımızın sağlığını emanet ettiğiniz sağlık çalışanlarının emeklerini zayi etmeyin, ettirmeyin, haklarını koruyun, sağlık çalışanları sizden sadece hakkını istemektedir.

 

            

                                                                                              N. İRFAN TOKUR

                                                                       Türk Sağlık-Sen Adıyaman Şube Başkanı

Editör: Adıyaman Haber