AK Parti Grup Başkanvekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet AYDIN, bugün TBMM’de bir çok ulusal televizyonun haber kanallarında canlı yayına katılarak son günlerde gündemi meşgul eden Milli İstihbarat Teşkilatı yasasındaki değişiklik ve Yargı’daki düzenlemelere açıklık getirdi.

AK Parti Adıyaman Milletvekili ve AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet AYDIN, kamuoyunda 3. Yargı Paketi olarak nitelendirilen düzenlemeyle ilgili sorulan soruya; ‘’Bilindiği üzere en son referandumla yapılan Anayasa değişikliği ve bu kapsamda Anayasanın 148. Md’de yapılan değişiklikle, görev sorumluluğundan dolayı Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının yüce divanda yargılanması hususu getirildi. Ama görüşülen bu yargı paketinin içeriğinde bununla ilgili bir düzenleme yok. Sizin de belirttiğiniz gibi İlker BAŞBUĞ için Yargıtay’a itiraz yapıldı ve geri döndü. Hem Anayasal olarak hem de Yargıtay kararı ile görev tanımında yer almayan bir suç olarak değerlendirildi‘’

diyerek sözlerine devam eden AYDIN;

‘’Getirilen yargı paketinde, CMK 250 ile alakalı sanık ve sanık avukatı hakkında bir iyileştirme, lehte bir düzenleme söz konusu. Hali hazırda süresi yasayla belli edilmemiş ucu açık şekilde olan soruşturmanın gizliliği hakkındaki sürenin 3 ay ile sınırlandırılması söz konusu. CMK 250 kapsamında şimdiye kadar kovuşturma aşamasında esas hakkında süre verilmiyordu. Yine yapılacak olan düzenlemeyle,  süre talebi olursa hâkim bunu dikkate alabilecek. Malumunuz yargının hızlandırılması ve bu bağlamda yargılamanın makul sürede bitirilmesi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gereği de yükümlülüğümüz. Bakın, hep ne diyoruz gecikmiş adalet, adalet değildir. Bugün Türkiye’de tutuklama süreleri tartışılıyor. Diğer taraftan da tutukluluk süresi de günden güne azalıyor ve yargı her geçen gün hızlanmaya başlıyor. Yargı daha çok iş görüp, davaları daha çok karara bağlamaya başladı. Birçok suçu da adliyenin görev alanından alıp mülki idare kapsamında çözüme kavuşması için çalışıyoruz. Bunlar elektrik kaçakçılığı benzeri gibi düşük yoğunluktaki suçlar’’ dedi.

                MİT Kanunu hakkında sorulan soruyu yanıtlayan ve muhalefetin Anayasa Mahkemesi’ne gitme tehdidi hatırlatılan Ahmet AYDIN; ‘’ Muhalefet Anayasa Mahkemesi önünde nöbet tutmaya devam etsin! Bizim yolumuz milletin yolu! Muhalefet genel olarak bizi hep aceleci olmakla itham ediyor. Her seferinde aynı çıkışı yapıyorlar. Her zaman dediğimiz gibi, yapılan var olan mevcut bir hükme açıklık getirmekten başka bir şey değil. Yorum farkından meydana gelen karışıklığı gidermekten başka bir şey değil. Ülkenin bekası için, ülke içinde ve dışarda istihbarat teşkilatımızı güvence altına almak durumundayız. Görevi gereği bilgi alan, illegal örgütlerin içine sızarak ve onlar gibi davranarak devlet birimlerine bilgi veren istihbarat görevlisi kendisini güven altında hissetmeli. Ülkesinin ve devletinin onu her anlamda hukuki ve fiziksel anlamda koruduğunu bilmeli. Gelinen noktada istihbarat birimimizi yıpratmamak adına çaba harcıyoruz.

                Mevcut MİT kanunu 2. md de MİT Personeli ve diğer görevliler diye bahsediliyor. Burada diğer görevliler konusunda da bir tartışma, muğlak bir durum varsa o nu da kamu görevlileri olarak belirtebilir ve bu şekilde düzenleyebiliriz’’ dedi.

Ahmet  AYDIN yapılan değişikliği net bir şekilde ifade ederken;

‘’ Değişiklik yapılan kanunu temel olarak şöyle nitelendirebiliriz;

·         Mevcut MİT Kanunu’nda var olan belirsizliğin ortadan kaldırılarak netleştirilmesi,

·         Kapsayıcılığının kesinlikle kişiye özgü olmayıp görev faaliyetlerinden sorumlu görevlilerinin olması,

·         İllegal örgütlerle mücadele eden görevlilerinin kendini hukuki olarak güvende hissetmesi,

·         Başbakan’ın izni hususunda da ilgili taraflarca idari yargı yolunun açık olması ve nihai kararın Yargı’nın elinde olması’’ diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Adıyaman Haber