19.09.2011-Adıyaman-Çelikhan

Çelikhan Ziraat Odası Başkanı Abdurrahman Kaya;

“Bu dönem tütün sorununun çözümünü bekliyoruz”

 

AGAD Başkanı İbrahim Aslan;

“Tütün sorununun çözümü için elimizden geleni yapacağız”

 

 

Adıyaman Gazetecileri Cemiyeti(AGAD) Başkanı İbrahim Aslan ve yönetim kurulu üyeleri, Çelikhan Ziraat Odasını ziyaret ettiler.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Başkan Kaya, Çelikhan halkının can damarı olan ve halkın yüzde 90’nın geçim kaynağı olan tütün konusunda bir çözümün üretilmesi gerektiğini kaydetti.

Başkan Kaya yapmış olduğu açıklamada şunları kaydetti; “Çelikhan merkez ve köylerinin nüfusu 16 bin dir. Bu nüfusun memur kesimi hariç hepsinin tek geçim kaynağı tütündür. Bu ailelerin ortalama 2 dönüm arazisi var. Bu araziye alternatif hiçbir ürün ailelerin geçimini sağlamaya yetmiyor. Tütünün alternatifi olmadığı için halkın başka çaresi yok. Bizim isteğimiz tütünün üretiminin yasal güvence altına alınması ve halkımızın rahat etmesidir.

Bunun için yapılacak tek şey, Avrupa birliği muktesebatına uygun olan kıyılmış tütünlerin vergisinin yüzde 25’e çekilmesidir. Şu an için normal sigaranın vergisi yüzde 81’dir.bu vergi dilimi ile halkın geçimini sağlaması mümkün değildir. Bu dönem Adıyaman bir grup başkan vekili çıkarmıştır. Sayın Ahmet Aydın’ın grup başkan vekili olması Çelikhan’ı umutlandırmıştır. Çünkü Sayın Aydın, Çelikhan’ın sorunlarını bir Çelikhanlı gibi bilen vekildir. Meclisin açılması ile birlikte bu sorunumuzun çözülmesini bekliyoruz.’dedi.

AGAD Başkanı İbrahim Aslan, ise Çelikhan halkının sıkıntısını bildiklerini ve bu sıkıntının giderilmesi için Başta Milletvekilleri olmak üzere tüm yetkililerle paylaşacaklarını söyledi.

Aslan yaptığı açıklamada şunları ekledi; “Çelikhan ziyaretimiz sırasında STK’lar adına en büyük stk olan Ziraat odasını ziyaret etmeyi uygun gördük. Çelikhan ilçemiz, arazisi çok az olan bir ilçemiz olduğunu biliyoruz. Tütünden başka hiçbir alternatif kalmamıştır. Tütün Adıyaman ilimizin dağ köylerinin de en büyük sıkıntısıdır. Bu soruna vakıfız. Gazeteciler olarak her zaman halkımızın yanında olduk olmaya devam edeceğiz. Sayın Ahmet Aydın’ın grup başkan vekili olması Adıyaman için bir şans olduğu fikrine katılıyorum.

Sayın Aydın’a bu dönem büyük işler düşüyor. Bu dönem meclisin açılması ile birlikte ziraat odası başkanımızın istediği gibi tütün sorununun çözülmesi için toplumsal baskının oluşmasını sağlayacağız. Umut ediyorum ki Sayın Aydın ve ilimizin diğer milletvekilleri TBMM çatısı altında bu halkın sorununun çözümünü gerçekletirler.’dedi.

Editör: Adıyaman Haber